Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Izgubili smo sve štence zbog herpes virusa, što učiniti dalje?

Štenci se mogu zaraziti još tijekom graviditeta, a pošto su osjetljiviji od odraslih pasa i po rođenju. Ipak, psi mogu preboljeti ovu bolest, pa sljedeće leglo ima šansu

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Naš labrador boluje od napadaja, a nitko ne zna što mu je

Evo čitam u 24 sata da ste vi jako iskusan veterinar i ja bih vas zamolio za malu pomoć. Naime imam malog labradora starog 7 mjeseci.Njegov problem je to što dobiva neke čudne napadaje nalik bjesnoći. Vodili smo ga za sad kod dva veterinara i oba su ga otpisala i rekli da neće preživjeti noć. To proživljava od četvrtog mjeseca života (tad je dobio prvi napadaj). Od tada je već sigurno imao 20-ak napadaja, neki puta jači, neki puta slabiji.

Evo kako to izgleda: najprije tijekom dana postane bezvoljan, zatim napola otvori usta, ne želi piti vodu, a može jesti. Nakon nekog vremena totalno se izgubi, ne želi ni jesti ni piti, počne sliniti, a jezik mu se tada uvuče skroz iza. Špricao sam mu vodu u usta koju proguta i jedino tako smo uspjeli uspješno preživjeti napadaj da ne dehidrira

Cijelo vrijeme pas hoda po kući totalno izgubljen, kao da ne vidi, a glava mu je pognuta, srce ubrzano lupa i brzo diše. Nakon otprilike pet do šest sati se smiri i legne. Tada počne nešto jesti, ali jako slabo i tek nakon otprilike dva sata počne samostalno piti vodu. Tijekom napadaja pas se jako iscrpi i izgubi na kilaži i to vidno. Oči su mu skroz zamućene. I kad se smiri kao da trza glavom malo. 

Jednostavno ne znamo što učiniti. Nema smisla ići vise kod ova dva gore spomenuta veterinara jer smatram da nemaju dovoljno znanja za takvo što. Bili smo na institutu u Zagrebu i oni su potvrdili da to nije bjesnoća niti štenećak jer se pas nakon toga vidno oporavi što znači da postane posve normalan. Nismo mogli ići na daljnja ispitivanja jer nismo imali financijsku mogućnost. Molim za pomoć!!! Ako ikako možete.

Vašem psu je potreban specijalistički neurološki pregled

Poštovani, 

Iz ove anamneze ne može se  reći o čemu bi se radilo, jer uzroka za ovakvu manifestaciju kliničke slike je više. Npr. moglo bi se raditi o problemu od strane centralnog živčanog sustava (infektivne ili ne infektivne prirode),  fokalnoj epilepsiji, problemu sa srcem, portosistemskom šantu itd. Preporučujem Vam da posjetite kliniku za unutarnje bolesti veterinarskog fakulteta zbog složenosti ovog problema. Vašem psu je potreban specijalistički neurološki pregled koji će vas usmjeriti na daljnje pretrage npr. na pretragu cerebrospinalnog likvora ili magnetsku rezonanca (MR). Nažalost zbog složenosti Vašeg problema ne mogu Vam pomoći na ovaj način.   

Svi štenci su uginuli zbog herpesne viroze. Treba li sterilizirati ženku?

Poštovani, nedavno smo dobili prvo leglo naših bernskih pl. pasa i nažalost unatoč našem velikom trudu nijedan mališan nije preživio. Veterinari su nam rekli da je riječ o herpesnoj virozi i da se štenci zaraze još u utrobi. Zanima nas može li se bolest izliječiti ili da steriliziramo ženku jer nam je ona ipak najvažnija i je li bolest opasna za ljude?
Unaprijed hvala.

Buduća legla imaju šansu

Poštovani,

Herpes psa je zarazna bolest uzrokovana virusom iz porodice herpes virusa. Herpes virus psa specifičan je samo za psa tj. ne prelazi na ljude ili druge životinje. 

Izvori infekcije su bolesne životinje koje izlučuju velike količine uzročnika u okolinu (iscjetkom iz dišnih prohoda i izmetom). Također, veliku opasnost predstavljaju i latentno inficirane životinje, koje kao takve ne pokazuju znakove infekcije ali uzročnike bolesti šire u okolinu.

Bolest se najčešće prenosi direktnim kontaktom bolesne i zdrave životinje te parenjem.

Štenad je osjetljivija od odraslih jedinki te kod štenaca mlađih od 3 tjedna dolazi do iznenadnog uginuća u roku 48 sati od infekcije ili nešto duže (5 do 7 dana). Od simptoma bolesti mogu se zapaziti površno disanje, probavne smetnje (anoreksija, povraćanje, mekši izmet žuto-zelene boje, osjetljivost i bolnost na palpaciju u predjelu trbuha). Kasnije se mogu razviti znaci poremećaja središnjeg živčanog sustava kao posljedica encefalomijelitisa (gubitak ravnoteže i koordinacije pokreta). Također, štenci se mogu zaraziti još tijekom graviditeta (diaplacentarno), a u tom slučaju dolazi do pobačaja ili mrtvorođenja.

Kod odraslih jedinki javlja se respiratorni oblik ili infekcija prolazi bez kliničke manifestacije. Najčešće se očituje kao napadaji suhog kašlja, pa se stoga ova bolest  još naziva i "kašalj čopora".

Životinje mogu i preboljeti bolest što znači da bi Vaše sljedeće leglo moglo uspjeti (ali uvijek postoji mogućnost da su latentno inficirana). No svakako bih Vam preporučio da testirate Vaše pse kako bi bili sigurni da je to uzrok uginuća.

Što se tiče mjera prevencije virus je osjetljiv na višu temperaturu, stoga se savjetuje da se štenci pri okotu stavljaju u inkubator na 38˚C, redovno čišćenje i dezinfekcija prostora te da kuja i štenci ne dolaze u kontakt s drugim psima tri tjedna prije i poslije okota. Također kao mjera prevencije za odrasle pse na tržištu postoji i vakcina protiv herpes virusa.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera