Obavijesti

Kolumne

Komentari 39

Jadnici i pripravnici: Stranke čak i muhe žderu kad je kriza

Jadnici i pripravnici: Stranke čak i muhe žderu kad je kriza
1

Ovih dana SDP se za supruge svojih ministara brine tako da ih šalje u Europski parlament na plaću od pet tisuća eura. A što radi HNS? Dijeli pripravnička mjesta

VIDEO

Sve im je Tomislav Karamarko lijepo nabrojao.

"To se ne radi, to nije dobro, to nije pristojno, to je nelogično i nedolično stranačko ponašanje".

Ali ipak, ton kojim je to izgovorio pred novinarima sugerira da je zapravo mislio kako je sve to - jadno. Slati obavijest članovima stranke da se prijave na natječaj za pripravnike u (HNS-ovu) Ministarstvu gospodarstva, i to za plaću od 1600 kuna.

Recimo, u HDZ-ovo doba članovima stranke dijelila su se direktorska mjesta, stalno zaposlenje, pristojna plaća, s ugovorima na neodređeno, uz pune beneficije, pa i još neke dodatne. Ako je negdje zapelo, tu je bio barba Luka. Tako se to radilo na vlasti.

Čak su se sve do nedavno, još dok je Radimir Čačić bio na čelu HNS-a, stranačkim kolegama i osobnim prijateljima dijelila javna poduzeća, direktorske fotelje, agencije i beneficije. Makar neko mjesto u limuzini s grijanim sjedalima.

A ovih dana SDP se za supruge svojih ministara brine tako da ih šalje u Europski parlament na plaću od pet tisuća eura.

A što radi HNS? Dijeli pripravnička mjesta. Jest da je manji, gotovo pa minijaturni koalicijski partner, ali kvragu, ipak je ovo vladajuća koalicija. Treba imati nekog samopoštovanja, nekog dostojanstva, ne može se tako jeftino prodavati ugled.

Ali eto, bit će da je kriza stvarno stisla.

Ne samo da je stisla do mjere da se upravo HDZ našao prozvanim dijeliti moralne lekcije o tome što je nedolično, a što nepristojno, već i do toga da cjelokupna javnost hiperventilira od silnog šoka zbog namještanja pripravničkih poslova, istih onih koji su mladi donedavno odbijali kao ponižavajuće.

A vidi sada, prava pomama. Pripravnička mjesta postala su tako prestižna da ih vladajuće stranke rezerviraju za svoje članove. Mirando Mrsić mora da puca od ponosa.

Uglavnom, to što je napravio HNS nije nimalo iznenađujuće, ni neočekivano. Ne prelazi čak ni granice uobičajene partijske nedoličnosti i političke nepristojnosti.

Samo je, onako, baš jadno.

Kakvog smisla onda ima dolaziti na vlast - ili uopće ulaziti u stranku - kad vas tamo čeka pripravničko mjesto i 1600 kuna plaće? Loša je to reklama za stranke, a još lošija za državnu administraciju koja se dovela u situaciju da ne može uhljebiti stranačke ljude kako bog zapovijeda.

Riječju, razgrabilo se što se imalo. Ostale su mrvice.

A čak se i za te mrvice stranke grčevito tuku. Za plaćena volonterska mjesta na društvenim mrežama, za pripravnička mjesta po stranačkim ministarstvima, za mjesta u Europskom parlamentu uz plaću koja će "u humanitarne svrhe" biti srezana tako da ne prelazi premijerova primanja...

Ukratko, teška su vremena za stranačke jadnike i pripravnike. A bit će još teža. Usudimo se čak pomisliti da će stranke uskoro upućivati svoje članove da poslove pronađu u... uf, teško je to i pomisliti, a kamoli izgovoriti... U privatnom sektoru.

Osim ako HDZ opet ne osvoji vlast. I vrati stvari na njihovo mjesto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti