Obavijesti

Kolumne

Komentari 90

Jandroković se jako uvrijedio. On bi želio biti najveći Hrvat

Jandroković se jako uvrijedio. On bi želio biti  najveći Hrvat
1

"Posebno nas iritira da nam se broji jesmo li dovoljno Hrvati i dovoljno katolici", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora, optužujući "političke snage i neke tipove". Iako te etikete obično HDZ dijeli svima drugima

VIDEO

Gordan Jandroković jako se iznervirao. I nije ga čak bilo sram to priznati.

"Posebno nas iritira", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora ovoga vikenda, "da nam se broji jesmo li dovoljno Hrvati i dovoljno katolici".

Jer HDZ u pravilu to radi drugima.

Sada je, međutim, Jandrokovića pogodilo što "postoje političke snage i neki tipovi" koji cijelo vrijeme dovode u pitanje jesu li članovi aktualne HDZ-ove vrhuške "dovoljno Hrvati i katolici, brinu li dovoljno o interesima Hrvatske".

Iako se zna da su oni obično te "političke snage i neki tipovi" koji prozivaju "loše Hrvate, slabe domoljube, komunjare i liberale, nevjernike i izdajnike" na političkoj sceni i u javnosti.

Sada su, eto, oni došli na red da ih se stavi u klade. 

Intimne spoznaje

O svemu tome Gordan Jandroković ima intimnih spoznaja jer je već godinama integralni član HDZ-ove oligarhije. Domoljublje, hrvatstvo, katoličanstvo od pamtivijeka su prćija njegove stranke i tom batinom njegovi su predsjednici - a i on osobno - mlatili po političkim protivnicima, kritičarima, novinarima, nevladinim udrugama...

Nije ni čudo da se šef Sabora danas jako ljuti što se ta optužba servira na njihov račun. Čime će onda on sutra mlatiti po liberalima i ljevičarima?

Glavni tajnik HDZ-a postavio je čak pitanje svima koji ih napadaju "imaju li oni, osim svjetonazorskih tema, kakve programe vezane uz gospodarstvo, međunarodni položaj Hrvatske, za rješavanje porezne, mirovinske i pravosudne reforme".

Nemaju. Imaju šatore i stožere, kolone i referendume, rive i prosvjede.

Baš kao HDZ kakvog Jandroković poznaje i štuje.

Za dozvolu ne molim

"Nećemo dozvoliti", zavalio je tonom pravednika, "da nam netko drugi ulazi u taj politički prostor i da nas optužuje da nedovoljno brinemo o Hrvatskoj i da nam se broji jesmo li dovoljno Hrvati i jesmo li dovoljno katolici".

Jer HDZ želi zadržati pravo da takve etikete lijepi drugima.

I dobro da je Jandroković otvorio tu temu, budući da nam je tako ponovno pružio priliku da definiramo što točno znači biti "dovoljno Hrvat i dovoljno katolik".

Jer, ako se povedemo za onime čemu smo svjedočili u proteklih dvadesetak godina, kad su HDZ-ovci demonstrirali sve odlike dobrih Hrvata i katolika, mogli bismo doći do nimalo laskavog zaključka.

Ti takozvani "dobri Hrvati" do grla su umočeni u korupciju i kriminal, otimaju od države i zakidaju državu, pohlepni su i bahati, isključivi i osvetoljubivi, netolerantni i primitivni, toleriraju nasilje nad ženama i teror nad manjinama. Uzurpiraju domoljublje i Domovinski rat. Slave ratne zločince i rehabilitiraju teroriste. Koriste Katoličku crkvu za političku promociju. Šire klijentelizam i promoviraju nepotizam. Šikaniraju protivnike i stigmatiziraju suparnike.

Dobri Hrvati

Ako bi to trebalo biti mjerilo "dobrog Hrvata i katolika", nije stoga nikakvo čudo da se Jandroković u njega želi uklopiti i da se za njega grčevito otima. Kako bi sačuvao mogućnost da optužuje druge da nisu dobri Hrvati i katolici.

A ti drugi mogu biti sretni da se ne uklapaju u hadezeovski kalup dobrog Hrvata i katolika. Jer taj kalup zaslužuje da ga se razbije.

Simpatična je, stoga, Jandrokovićeva ljutnja zbog "nekih tipova" koji koriste vukovarski prosvjed kako bi uzdrmali Andreja Plenkovića i aktualnu vrhušku HDZ-a. Jer taj pritisak dolazi upravo ih HDZ-a.

HDZ-ova desnica napada HDZ-ovu ljevicu upravo onako kako je jedinstveni HDZ napadao, još uvijek napada i uvijek će napadati svoje političke suparnike. Metode su iste čak i kad udari brat na brata.

HDZ ih je dovoljno isprobao u ovih dvadeset i kusur godina. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode