Obavijesti

Kolumne

Komentari 26

Jedni imaju virus, drugi imaju migrante. Sve za rat u HDZ-u

Jedni imaju virus, drugi imaju migrante. Sve za rat u HDZ-u
1

Andrej Plenković iskoristio je koronavirus da bi se promovirao kao prvi borac protiv globalne pandemije, a Miro Kovač i njegova frakcija mogli bi sada iskoristiti strah od novog migrantskog vala koji nadire prema Europi.

VIDEO

Prvo je došao koronavirus. Sada dolaze migranti.

I svatko koristi svoju krizu. I svatko širi strah i paniku.

Plenkovićeva struja u HDZ-u iskoristila je krizu s koronavirusom za vlastitu promociju u javnosti i na unutarstranačkim izborima, a konkurentska grupacija oko Mire Kovača mogla bi iskoristiti prijetnju novom migrantskom krizom za mobiliziranje svojih birača u HDZ-u.

Nema krize koju neka stranačka frakcija neće iskoristiti.

Odnosno, nema straha i panike koju HDZ-ove frakcije neće posijati, pa onda iskoristiti u borbi za stranački tron.

Plenki protiv korone

Andrej Plenković nedavno je napravio presedan i osobno na press konferenciji objavio vijest o prvoj osobi zaraženoj koronavirusom. Time ne samo da je pojačao dojam izvanrednog stanja, već se promovirao kao glavno lice te krize, kao lider koji ima stvari pod kontrolom, dok se njegova Vlada i njegovi ministri nalaze u prvim redovima obrane od globalne pandemije.

Ukratko, Plenković se bori s virusima dok protivnička grupacija baljezga o ljevičarenju, Istanbulskoj konvenciji i Jugoslaviji.

Ali sada bi moglo doći i njihovo vrijeme.

Desnica protiv migranata

Novi val migranata nije još probio gusti zid bodljikave žice, suzavca i tenkova na grčkoj granici, ali i to je već dovoljno da se u Hrvatskoj krene graditi psihoza migrantske krize, kao što je to bilo i 2015. godine.

Migranti su postali dragocjeni kisik političke desnice, tema na kojoj se bruse retorički bajuneti, što bi pak moglo udahnuti novi život kampanji Mire Kovača i njegovih sljedbenika.

Nisu dovoljni gay udomitelji, nije dovoljna Istanbulska konvencija, kao ni antiliberalna i antimanjinska politika, potreban je strah od migrantskog vala.

Predziđe kršćanstva

Prije pet godina na migrantskoj krizi Karamarkov HDZ rušio je SDP-ovu vladu Zorana Milanovića, sada bi se isti princip mogao primijeniti i u napadu HDZ-ove desnice na "ljevičarskog" premijera i šefa HDZ-a.

Miro Kovač promovira se kao duhovni sljedbenik Viktora Orbana, poput uostalom i ostatka političke i ekstremističke desnice u Hrvatskoj, samozvanih zaštitnika kršćanske kulture, svjetonazora i načina života kojeg ugrožavaju liberali, gejevi, nacionalne manjine i naravno - migranti.

Na svim tim temama Kovačeva i Stierova frakcija udaraju po Plenkoviću. Na red će sada doći migranti. 

I tako, HDZ se našao između čekića i nakovnja: sa zapada iz Italije nadire virus, na istoku se već naziru migranti.

Plenković kao premijer mora žonglirati s obje krize, a njegovi stranački konkurenti moraju upravo na tim krizama tražiti slabosti premijera.

Iako na koncu obje frakcije parazitiraju na strahu i panici - i od virusa i od migranata. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu