Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Jesu li varalice u nagradnim igrama pravilo ili iznimka?

Da li je varanje u nagradnim igrama i ostalim aktivnostima na internetu samo bezazlen hobi dokonih surfera ili je riječ o nečemu što je postalo dio mentaliteta?

VIDEO

U anketi na ovom portalu skoro dvije trećine posjetitelja je odgovorilo da bi namjestili rezultat sa Španjolcima. Bez obzira koliko željeli da hrvatska reprezentacija prođe dalje, morate priznati da bi dvije trećine posjetitelja, vrlo lako i bez puno razmišljanja, pristali na varanje. Pretpostavljam da dobar dio tih lakih varalica u komentarima na druge tekstove negoduje zbog korupcije, pokvarenih političara i jadikuju kako nas varaju i kako to ne bi trebalo biti tako. S druge strane sami vrlo lako pristaju na varanje. 

Kad je riječ o pravilima i propisima onda dobar dio hrvatskih državljana (a i ostalih iz regije) misli (i ponaša se tako) da se pravila i propisi mogu izbjegavati ako ne postoji opasnost od kazne. Njima je nepojmljiva priča iz Skandinavije o semaforu na raskrižju usred pustopoljine i o vozačima koji se zaustavljaju na crveno iako vide da na kilometar nema vozila iz suprotnog smjera. Druga priča je iz Švicarske i o nedozvoljenoj gradnji jednog Balkanca kojega je bilo problem kazniti jer nisu predvidjeli da bi netko gradio bez dozvole.

Budala klikće samo jednom

U sredini gdje caruje takav mentalitet, jasno je da smatraju smiješnim pravilo o jednom kliknu na ocjenu komentara. Do nedavno je 24sata.hr bilo vrlo lako napucati broj pozitivnih ili negativnih ocjena na nekom komentaru što su neki obilato koristili gurajući komentare na vrh ili dno liste u pokušaju da utječu na tijek rasprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je namjera bila dobra (želja da se korisnik ne mora registrirati ako želi ocijeniti komentar) pokazalo se da je nemoguće očekivati da se korisnici na internetu ponašaju prema definiranim pravilima. Većina njih ga smatra nekim virtualnim, nestvarnim svijetom u kojem je moguće raditi što god im padne na pamet. Kako očekivati da se u nestvarnom svijetu ponašaju prema pravilima kad to ne rade u pravom svijetu. Još kad se užive u privid lažne anonimnosti, veselje može početi.

Oni koji igraju po pravilima ispadaju budale. Kupite originalni DVD pa ne možete odmah gledati film već vam vrte reklame i upozorenja kako se film ne smije piratizirati. Ili kad kupite igru ili aplikaciju i onda vam ne radi zbog zaštite, a susjedu koji je potegnuo za prvim torrentom sve radi bez problema.

Zabrana klikanja neregistriranima smanjila je manipulacije pa komentari na portalu izgledaju bolji nego prije. Možda ipak ima nade...

Pakao nagradnih igara na internetu

Organizirate li nagradnu igru na internetu ili bilo što u čemu netko može ostvariti neki dobitak, otvorili ste Pandorinu kutiju. Što je vrijednost nagrade veća, veći je i broj onih koji će pokušati varati. 

Organizatori nagradnih igara ponekad naivno pomisle kako će uspjeti nagraditi one najpametnije, najbrže i najspretnije i kako će sve biti po pravilima. Naruče neku igru u flashu u kojoj treba točno odgovoriti na pitanja, brzo riješiti neki zadatak ili složiti slagalicu. Oni pošteni se trude to i napraviti, a oni drugi će ‘razvaliti’ flash ili će jednostavno na određeno mjesto poslati određene podatke. Ne treba puno znanja o http protokolu da bi se iskoristio neki dodatak ili funkcionalnost u web pregledniku i izvršio akt varanja.

Slučajevi gdje treba sakupiti najveći broj glasova ili se na neki drugi način broje aktivnosti su česta meta varalica. U takvim igrama obično je cilj što veći broj sudionika pa se pazi da zaštita od varanja ne onemogući sudjelovanje običnim korisnicima i to je prilika koju drugi iskoriste. 

Ono što je najzanimljivije je da varalice najčešće prigovaraju i osporavaju regularnost neke nagradne igre. Kad im se predoče dokazi oni izvlače svoj glavni argument i tvrde da su varali jer i drugi varaju. Oni najzagriženiji će vam pokušati dokazati da je varanje njihovo ustavno pravo. Neki od njih su se specijalizirali pa prate sve moguće nagradne igre na webu i pokušavaju pobijediti na nepošten način. Kad bi se barem ta silna energija uložena u pokušaj varanja mogla preusmjeriti u nešto drugo, korisnije.

Zamislite da netko organizira nagradnu igru u kojoj treba varati da bi se pobijedilo. U njoj zacijelo ne bi sudjelovale varalice. Jer ako je pravilo kaže da je potrebno varati kako će onda ići protiv pravila?

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang