Obavijesti

Kolumne

Komentari 241

Josip Klemm ide u rat pa mu zato trebaju ratne postrojbe

Josip Klemm ide u rat pa mu zato trebaju ratne postrojbe
1

Prije par dana Klemm je poručio Vladi: "Ako žele rat, imat će ga". Sinoć je na RTL-u rekao:"Zamislimo kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj Vladi".

VIDEO

Josip Klemm je zvučao kao da nas želi utješiti.

"Moram reći da hrvatski branitelji još uvijek nisu dignuti", kazao je sinoć u emisiji RTL Direkt. "Nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi".

Baš lijepo od njega. I nadasve pohvalno. 

Međutim, ono što nije zvučalo utješno, bio je njegov odgovor na opasku Zorana Šprajca kako njegovo spominjanje gardijskih brigada i specijalne policije zvuči pučistički: "Zamislimo kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj Vladi".

Pa ajde, zamislimo.

Što bi bilo da se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj Vladi?

Osvajanje ministarstva, Vlade i Sabora

Josip Klemm već mjesecima govori o tome da on može "dići 50 tisuća branitelja", da može s njima "osvojiti ministarstvo, vladu i Sabor", potom je ovoga tjedna zaprijetio Vladi da "ako hoće rat, imat će ga", da bi sada prešao na "postrojavanje ratnih postrojbi".

U isto vrijeme nas uvjerava kako će se svi oni boriti demokratskim sredstvima, dok njegov kompanjon Glogoški poručuje Vladi kako će joj "zvižduci uskoro biti najmanji problem". 

A koji će im onda biti najveći?

Slobodna država

Ako se Josip Klemm javno poziva na demokratska sredstva pritiska na vlast, onda nije jasno što će mu ratne postrojbe. Osim da vodi rat.

S druge strane, šatoraši već 200 dana kampiraju pred ministarstvom u Savskoj, šalju prijetnje i ruše vlast, povremeno prošeću do centra grada i tamo se izviču kako bi skrenuli pažnju na sebe, pa nije jasno što je sprječavalo Klemmove "ratne postrojbe, gardiste i specijalce" da se i oni oglase i "kažu što imaju reći ovoj Vladi"?

Ako je izražavanje stava ono što doista žele.

Ovo je slobodna država, barem još malo, pa svatko smije izaći na ulicu i reći Vladi što o njoj misli. Pa tako i svi veterani, vojnici, gardisti, policajci, specijalci...

Osim, naravno, ako te "ratne postrojbe", kako ih Klemm pompozno naziva, ne bi u njegovu scenariju trebale poslužiti nečemu posve drugom. Kao oružana prijetnja, ali i sredstvo za ono što je Klemm nazvao "osvajanjem ministarstva, vlade i Sabora".

Za vođenje rata trebaju ti ratne postrojbe. Za demokratski prosvjed trebaju ti samo obični građani.

Prijetnja Hrvatskoj

Josip Klemm sve glasnije poručuje da želi rat i zato sada prijeti ratnim postrojbama. 

Nažalost, to nije više samo prijetnja Vladi, nego i građanima kojima nije teško zamisliti čemu bi ratne postrojbe trebale služiti u situaciji u kojoj bi "zvižduci trebali biti najmanji problem". A to je ujedno i prijetnja normalnoj, uljuđenoj, demokratskoj Hrvatskoj.

U ovoj priči jasno je nekoliko stvari. Prvo, što šatoraši više gube na medijskoj prisutnosti, na važnosti i utjecaju, to se Klemm više trudi podići ulog. Drugo, što se vlast manje obazire na njegove apele, to on glasnije zvecka oružjem. I treće, što se više toleriraju njegove prijetnje, to se pojačava strah u društvu i zagrijava se atmosfera državnog udara. 

Može biti da Josip Klemm blefira. Da mjesecima urla i viče zato što ništa drugo zapravo ni ne može.

Samo da na kraju ne ispadne da nas nije upozorio.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana