Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kako do emocionalne slobode:Tajne velikih majstora

Kako do emocionalne slobode:Tajne velikih majstora
1

U ovotjednoj kolumni, psihologija Martina Trboglav opisuje vrlo učinkovitu tehniku koja će vam pomoći da se osjećate onako kako želite i u najizazovnijim situacijama

VIDEO

Iako smo svi svjesni da imamo slobodu izbora, vrlo često ju najmanje osjećamo upravo tamo gdje nam je najviše potrebna – u području našeg emocionalnog života. Tako nam se događa da se ne osjećamo onako kako bismo htjeli ili nam se pak javljaju emocije koje bismo najradije izbjegli. Istovremeno, upravo ono kako se u određenom trenutku osjećamo, direktno utječe na to kako ćemo se ponašati i koliko ćemo biti sposobni izraziti svoja znanja i vještine. Izvrstan glazbenik pod jakom tremom može imati loš koncert. Isto se može dogoditi vrhunskom sportašu ili odličnom prezentatoru i govorniku. 

Emocije su, bez sumnje, važan i snažan dio nas, naš pokretač i svakodnevno gorivo. Zahvaljujući njima ostvarujemo i ono što se ponekad čini neostvarivo, povezujemo se s drugim ljudima – ali, s druge strane, i propuštamo mnoge prilike te raskidamo odnose. Kako ih učiniti prijateljem i saveznikom? Na koji način postati skladatelj i preuzeti dirigentsku palicu, kako bismo izvodili glazbu koja potiče i ispunjava radošću i nas same i našu okolinu?

Kako utjecati na sebe?

Huxley je rekao da naše iskustvo ne proizlazi iz onog što nam se događa, već iz onog kako mi to interpretiramo, odnosno što mi činimo s time. Ovisno o tome kakav osjećaj imamo u određenoj situaciji, bit ćemo više ili manje sposobni uspješno se suočiti s njom. Zbog toga je uvijek važno postaviti si pitanje: „Kako se u određenom trenutku želim osjećati, da bi mi ostvarenje željenog cilja bilo jednostavnije, brže i kvalitetnije?“  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi će na navedeno pitanje odmahnuti glavom i pomisliti – lako je za reći, ali kako to i učiniti? Kako uistinu preuzeti dirigentsku palicu i utjecati na sebe, čak i onda kad nam se to čini nemogućim. Odgovor je – vježbom. I to mentalnom vježbom, koja priprema naš mozak da reagira na način kako mi to želimo (a ne onako kako to uobičajeno radimo prepuštajući se okolnostima). Sjetite se Janice i njezine pripreme za utrku, što nam je svima izgledalo kao mali ritual – zatvorila bi oči i odvozila cijelu stazu u mislima, suvereno i s lakoćom. Iako su iza njezinih rezultata stajale godine provedene na snijegu, mentalna vježba je bila važan dio tog nevjerojatnog uspjeha

5 koraka NLP tehnike

Ukoliko i vi želite biti majstor, čak i onda kad ste pod najvećim pritiskom, predlažem vam sljedeću NLP tehniku koja će vam pomoći da se u svojoj olimpijskoj utrci osjećate točno onako kako vi želite. 

1. Sjetite se situacije u kojoj biste se htjeli drugačije osjećati te razmislite na trenutak kako točno biste htjeli biti drugačiji.

2. Zatim se sjetite vremena kad ste se osjećali upravo onako kako se želite osjećati i u ovoj konkretnoj situaciji.

3. Razmislite sada o tome što bi mogao biti vaš ritual – odnosno što biste mogli koristiti kao podsjetnik na to željeno emocionalno stanje kojeg ste se upravo prisjetili. Odaberite neku riječ ili frazu koja je snažno povezana sa željenim stanjem (npr. „Ja to mogu!“, „Fokus“, „Sigurnost!“ i sl.). Možete i odabrati neku pjesmu. Također, odaberite i neku sliku ili simbol koji vas podsjeća na ono kako se želite osjećati. Osmislite i neki pokret, na primjer duboki udah i izdah, stisak šake, neku gestu s rukom. Sve to zajedno će biti vaš mali ritual koji će vam u budućnosti pomagati da si prizovete željene osjećaje koje biste htjeli imati u konkretnoj situaciji. 

4. Nakon što ste kreirali svoj mali ritual i izabrali „podsjetnike“, u sjećanju se opet vratite u onu situaciju iz prošlosti kad ste se osjećali točno onako se želite osjećati i u budućnosti. Sjetite se konkretno gdje ste bili, što ste radili. Kako vam slika postaje sve jasnija, prisjetite se svih detalja - što ste vidjeli oko sebe,  koje ste zvukove čuli… i počet ćete ponovo proživljavati osjećaje koji su bili snažan dio tog iskustva. Dajte si vremena i uživajte u oživljavanju tog lijepog iskustva. Ako možete, zauzmite tjelesni stav koji ste tad imali (ispravite leđa, nasmiješite se, podignite glavu, i sl.)… i osjetite kako vas preplavljuje željeni osjećaj… pojačajte ga… i dopustite da vas u potpunosti preuzme … I kad osjetite da željeni osjećaj upravo doseže svoj vrhunac, napravite svoj ritual - izgovorite frazu (na glas ili u sebi), zamislite simbol ili sliku i napravite pokret. Ovaj, najljepši, dio tehnike ponovite nekoliko puta. 

5. Nakon što ste povezali svoj mali ritual sa željenim osjećajima, zamislite sebe u nadolazećoj situaciji kako to koristite. Zamišljajte kako se događa upravo ono što želite – u situaciji ste u kojoj biste htjeli reagirati drugačije, izvodite svoj mali ritual, počinjete se osjećati upravo onako kako želite, i sve što se nakon toga događa, točno je onako kako biste htjeli da bude. Učinite to barem 20 puta! Što više budete vježbali, vaš ritual će u većoj mjeri postati automatski pa ćete ga i nesvjesno iskoristiti kad vam zatreba.

Imajte na umu: mentalno vježbanje dovodi do željenog učinka samo ukoliko uistinu u mislima vježbate i zatim u stvarnosti koristite svoje rituale – kao što je to Janica radila pred svaku utrku. Eksperimentirajte i pronađite svoj najbolji način korištenja ove tehnike. Preuzmite dirigentsku palicu i povedite svoj unutarnji orkestar u svijet čarobne glazbe upravo onakve kakvu zaslužuje vaš život.

O autorici

Martina Trboglav, profesorica psihologije, radi kao viši konzultant u Ramiru, tvrtci koja se bavi organizacijskim razvojem i razvojem ljudskih potencijala. Certificirani je NLP trener, HNLP trener i NLP coach, hipnoterapeut te voditelj Ramiro Leadership NLP Academy. Specijalizirala se za područja komunikacijskih vještina, leadership, upravljanje promjenama i kreativnost. S entuzijazmom radi s organizacijama i pojedincima pomažući im osvijestiti svoje mogućnosti i razviti sve vještine potrebne za ostvarenje željenih ciljeva te kvalitetan i ispunjen život.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu