Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Kako je bek u tijelu veznjaka postao Sarrijev ključni igrač?

Kako je bek u tijelu veznjaka postao Sarrijev ključni igrač?
1

Nakon odigranih šest kola i debakla protiv Arsenala na Emiratesu stvari se nisu baš najbolje odvijale za Chelsea.

VIDEO

Antonio Conte je bio primoran nešto napraviti, ekipa nije izgledala kako treba, Roman Abramovič nije bio zadovoljan. Formacijska promjena koju je talijanski stručnjak napravio u sljedećoj utakmici protiv Hull Cityja ispostavila se ključnom, okrenula je sezonu na Stamford Bridgeu za 180 stupnjeva, bila je to promjena vrijedna naslova prvaka Engleske. Pobijedili su sljedećih 13 utakmica i svoju mrežu su sačuvali 10 puta, a u nastavku lige Spursi nisu uspjeli pratiti jak tempo koji je diktirala Conteova ekipe. Glavna taktička promjena bila je prelazak s 4 obrambena na 3, to jest prebačaj Azpilicuete na bočnog stopera i uvođenje wing bekova – Victora

Mosesa na desnoj i junaka ove priče, Marcosa Alonsa na lijevoj strani. Zanimljivo je da Alonso dolazi iz obitelji u kojoj je nogomet igrao važnu ulogu, ne samo da mu se otac bavio profesionalnim nogometom, nego čak i djed. Njegov djed, Marcos Alonso Imaz zvani „Marquitos“ bio je član prve postave Real Madrida koja je pokorila Europu.

Kao član prvih „Galacticosa“ Marquitos je igrajući rame uz rame s Puskasom i Di Stefanom osvojio pet Europskih kupova i šest La Liga. Njegov sin, Marcos Alonso Pena poznat je po tome što je njegov transfer iz Atletico Madrida u Barcelonu za 150 milijuna tadašnjih pezeta bio najskuplji transfer u Španjolskoj. Na samom kraju svoje igrače karijere dobio je sina, nije bilo teško predvidjeti čime će se u budućnosti baviti novorođeni Marcos Alonso Mendoza.

Za Marcosa Alonsa kopačke su bile suđene, već je kao dječak pokazivao izniman talent, nogomet je bio dio njegovog genetskog koda. Već kao dijete pridružio se akademiji madridskog Reala, u Castilli je prošao sve uzraste, no za prvi tim je upisao tek jedan nastup. Kada je shvatio da se u Realu neće naigrati odlučio je otići u Englesku, potpisao je ugovor sa Bolton Wanderersima. Početak nije bio bajkovit, prilagodba na novu kulturu, klimu i jezik bila je teška za mladog Alonsa, no nakon dvije sezone uspio se probiti, 2012/2013. izabran je za igrača sezone u Boltonu. Dobre igre za Bolton uočili su skauti Fiorentine, Alonso nije moga odbiti zov „Viola“ i potpisao

je ugovor na tri godine. Nije dobivao previše prilika u novoj sredini, stoga se vratio u Englesku, ali samo na posudbu do kraja sezone u Sunderland. U Firencu se vraća u sezoni 2014/2015 i od tada postaje standardni član prve postave igrajući u većini slučajeva kao lijevi bek ali ponekad kao i veznjak. Zadnjeg dana ljetnog prijelaznog roka Antonio Conte je izdvojio skoro 30 milijuna eura za Alonsa, mnogima je isplativost ovog transfera u početku bila upitna, no kasnije se ispostavilo da je Alonso vrijedan svakog centa. Od svog debija za Chelsea 2016. Marcos Alonso je branič koji je u Premier ligi sudjelovao u najviše pogodaka. Na listu strijelaca se upisao 15 puta, za usporedbu na vrhu liste najboljih strijelaca među obrambenim igračima Premier lige svih vremena je John Terry (41 gol). Statistički bekovska pozicija u svijetu nogometa po postignutim golovima je najslabija.

Stoperi su bolji strijelci od bekova jer prilikom kornera ili opasnog prekida oni idu u srce šesnaesterca, koriste svoju visinu i skok, dok bekovi obično ostaju kao osigurači kako ne bi došlo do kontranapada. Dugo je vladalo mišljenje kako su bekovi zapravo propali stoperi ili propala krila, inače potpuno promašena pretpostavka. Nogomet se razvija rapidno, bekovi više nisu oni koji 90 minuta trebaju samo trčati uz aut liniju, sada se vrednuju neke druge kvalitete. U postulatima modernog nogometa bekovi su oni preko kojih se lopta iznosi u zadnju trećinu, svojim pozicioniranjem otvaraju prostor veznim igračima ili igraju važnu ulogu u visokom presingu. Neki treneri u zadnju liniju ubacuju još jednog stopera kako bi pružili više slobode bekovima u napadu, a sa druge strane ih lišili obrambenih zadataka. Baš u takvom sistemu je procvao Marcos Alonso, no Antonio Conte je otišao, a s njim je otišla i njegova formacija.

Kada je Maurizio Sarri došao u klub već se znalo da se Chelsea vraća igri sa četvoricom u zadnjoj liniji. Mnogi su pretpostavljali da će u zahtjevnom Sarrijevom sistemu izaći na vidjelo Alonsovi problemi u obrani, no Španjolac je nastavio tamo gdje je stao prošlih sezona. Sa jednim pogotkom, dvije asistencije i dva iznuđena penala ponovo je najproduktivniji branič u ligi. Izgleda da mu Sarrijev plan igre s visokim posjedom statistički odgovara više nego Conteov, kod Contea je imao udarac prema golu svakih 40 minuta, kod Sarria upućuje udarac svakih 30 minuta, osim udaraca osjetno je povećao broj kreiranih šansi. Sam Alonso je pohvalio ideje novog trenera:

„Jako sam sretan s novim Sarrijevim sistemom. Jednako sam zadovoljan pa čak sam i zadovoljniji nego što sam bio u Conteovoj 3-5-2 formaciji. Možda sam kod njega bio bliže protivničkom golu, volio je kada oba wing beka stoje visoko. Sada se sve svodi na element iznenađenja, dolaskom iz dubine i uključivanja u akciju kada drugi bek ostane iza. Sve ovisi kako se utakmica razvija, ako ekipa treba pomoć onda preuzimamo više rizika.“

Na slici ispod vidimo to o čemu Alonso govori, dok on odlazi visoko u napad, drugi bek Azpilicueta ostaje nazad kao osigurač i pretvara se u trećeg stopera zajedno sa Luizom i Rudigerom. Ima i situacija kada Alonso ostaje nazad, ali one su puno rjeđe. To je i logično jer je Azpi puno bolji obrambeno od Alonsa, zadnje dvije sezone je proveo igrajući bočnog stopera, dok Alonso „živi“ od akcija pred protivničkim golom.

Izgleda da će ove sezone u Premier ligi biti tijesna bitka za najboljeg lijevog beka. Vidjeli smo da zdrav Benjamin Mendy daje novu dimenziju Guardiolinoj ekipi, Andrew Robertson je prenio sjajnu formu sa kraja prošle sezone na novu, dok je Luke Shaw trenutno ponajbolji igrač Manchester Uniteda. Marcos Alonso nije fizički jak kao Mendy, nema sprint kao Robertson, njegove kvalitete su drugačije. Alonso je taktički školovan igrač, nogomet je učio u Španjolskoj, Engleskoj i Italiji, sve su to zemlje koje se razlikuju po pogledima na nogomet, a on je primio od svake po nešto. Nije od onih bekova koji većinu vremena provode namještajući se na svoju bolju nogu i pokušavaju centrirati, niti je toliko prodoran uz aut liniju, Alonso koristi svoju tehniku,

kreatorske sposobnosti i osjećaj za prostor. Važnu ulogu u njegovoj igri ima suradnja s trenutno najboljim igračem lige Edenom Hazardom. Kada se Hazard pozicionira uz aut liniju, Alonso se kreće prema lijevom halfspaceu, u nekim slučajevima čak prema srcu šesnaesterca. Alonso zna da je Eden Hazard jedan od najboljih driblera na svijetu, zna da mu nije problem igrati protiv dva protivnička igrača i da mu je samo potreban prostor koji mu on svojim kretanjem oslobodi. Imamo primjer Alonsovog gola za pobjedu protiv Arsenala u drugom kolu. Alonso predaje loptu Hazardu, mnogi bekovi bi nakon toga probali protrčati iza Hazardovih leđa čekajući njegov povratni pas da nakon toga mogu centrirati u srce šesnaesterca.

Ova kamera dobro pokazuje da Alonso pravi pomutnju u obrani Arsenala, neodlučni su u njegovom preuzimanju jer nisu navikli da se lijevi bek kreće toliko blizu gola. Alonso je zabio gol za pobjedu, ali na drugoj strani Arsenal je najviše stvarao šanse preko njegove strane, Sarrijev sistem je kompleksan i sigurno treba još vremena da se privikne na držanje visoke linije.

Sličan primjer imamo na zadnjoj utakmici protiv West Hama. Alonso se uvlači u sredinu i tvori novu liniju pasa s Jorginhom, brzo se okreće i odmah šalje loptu prema Hazardu.

U nastavku akcije Hazard koristi slobodan prostor, a Alonso se ponovo kreće prema sredini šesnaesterca, ali ovoga puta Hazardova lopta ga ne pronalazi.

Nakon zadnje domaće utakmice Eden Hazard je prokomentirao partije Marcosa Alonsa u novoj sezoni: „Ponekad, on je daleko ispred mene. Jednom sam mu rekao, 'Marcos mislim da je tvoja glavna zadaća obrana, ipak igraš lijevog beka', ali ovaj momak ne želi slušati, on samo želi zabijati golove.“ Još jedna kvaliteta koja ga razlikuje od većine bekove su slobodni udarci. Otkad je došao na Stamford Bridge postigao je već četiri slobodna udarca, a dosta puta je bio jako blizu:

Kod Maurizia Sarria bekovska pozicija je jako važna, kada je prošle sezone izgubio Faouzia Ghoulama zbog ozljede igra Napolia je opala, Mario Rui jednostavno nije bio kvalitetna zamjena. Priključivanje Alonsa napadu „Plavaca“ bi moglo biti ključno ove sezone za klub iz južnog

Londona, u prvih pet kola je već izravno utjecao na 6 pogodaka svoje ekipe. Pozicija beka polako dobiva novu važnost u nogometu, možda je baš Marcos Alonso taj koji će promijeniti svijest o ovoj često podcijenjenoj poziciji.

O autoru:


Moje ime je Filip Bilić. Rođen u Mostaru, odrastao u Ljubuškom, u srcu Kalifornije. Student u pokušaju. Inspiraciju pronalazim u svemu što nije dosadno, kada pišem o sportu to nekima izgleda pametno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući