Obavijesti

Kolumne

Komentari 95

Kako je moguće da policija kupi 'migrante' i izbacuje ih u šumi?

Kako je moguće da policija kupi 'migrante' i izbacuje ih u šumi?
1

Priča o dvojici nigerijskih sportaša koje je policija pokupila na cesti, strpala u kombi s migrantima, odvela u šumu i potjerala preko granice u BiH nema samo prizvuk rasizma, već grubog i nezakonitog postupanja.

VIDEO

Ovo je strahoviti skandal.

Ne samo zbog informacije objavljene jučer u nekim hrvatskim i BiH medijima da je hrvatska policija prije dva tjedna uhapsila (pokupila? otela? kidnapirala?) dvojicu nigerijskih sportaša u Zagrebu.

Već i zbog otkrića na koji način policija postupa s migrantima koje uhvati na hrvatskom teritoriju. Trpa ih u kombije i odvozi u šumu gdje ih tjera da prijeđu granicu prema Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj nije samo otvoren lov na migrante, dvojicu je policija već propucala u zadnjih nekoliko dana, nije samo otvoren lov na tamnopute osobe koje policija zatekne na ulici, čime provodi rasističko profiliranje, već smo na ovom primjeru otkrili kako hrvatska policija mimo zakona i procedura odvozi migrante u šumu i istovaruje ih poput otpada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatsku se, drugim riječima, može ući samo preko graničnog prijelaza, što su Nigerijci i učinili, ali napustiti se može (odnosno, mora) kroz šumu, i to uz asistenciju hrvatskih policijaca.

Jedan od dvojice nigerijskih studenata za sarajevski Žurnal izjavio je da je najprije odbio ići u šumu, a "onda mu je policajac rekao da će ga upucati ako se ne pokrene". 

Ilegalno izbacivanje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je u švicarskim medijima opravdavala "push back" politiku hrvatske policije koja migrante fizički tjera preko granice, umjesto da ih primi u redovni postupak, ali sada vidimo da se radi o nezakonitoj praksi odvođenja migranata u šumu i ilegalnog izbacivanja iz zemlje.

MUP tvrdi da nema evidentiran izlazak dvojice Nigerijaca iz Hrvatske. Naravno kad su protjerani preko ilegalnog prijelaza.

I čak ako studenti, koji su u Hrvatsku uredno ušli s vizama i rezerviranim avionskim kartama, u trenutku uhićenja nisu kod sebe imali dokumente, policija je bila obavezna zadržati ih dok ne obavi identifikaciju. 

Ovako, osvanuli su u migranskom kampu u BiH.

Bi li ih policija uopće zaustavila da nisu bili tamne boje kože? Zar ćemo sada proganjati svaku osobu koja drugačije izgleda? I što će se dogoditi ako neki stranac, recimo Dinamov stoper, izađe iz kuće bez dokumenata? Može mu se dogoditi da osvane u BiH.

Znači, skandal je stravičan, kako god ga uzeli.

Od rasizma  do deportacije.

Uhodana procedura

Policija, prema svemu opisanom, nije radila na svoju ruku već u sklopu uhodane procedure. Za to je sigurno dobila odobrenje ili nalog s više instance. Znači, u pitanju je ministar vanjskih poslova.

Ali pitanje je bi li ministar dao takav nalog bez znanja i odobrenja predsjednika Vlade. Znači, Andreja Plenkovića.

Pa ako je ovo skandal, a doista jest, tada se više ne može govoriti samo o ostavci ministra, već i samog premijera. 

Hrvatska se već godinama pod Plenkovićevim mandatom grčevito bori za ulazak u Schengen. A sada vidimo kako.

Mjesecima već u javnost izlaze priče i svjedočenja o brutalnom tretmanu migranata od strane hrvatske policije. Počelo je s masnicama i maltretiranjima. Nedavno se počelo na njih pucati. A sada vidimo da ih se izbacuje usred šume.

Po kojim procedurama i zakonima?

Koliko je nevjerojatna, toliko je ova priča šokantna.

Šokantno je da policija po ulicama hvata ljude druge boje kože, a onda ih naprosto trpa u kombije i izbacuje u šumi. 

U to se pretvorila Plenkovićeva Hrvatska. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang