Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kako kujicu naučiti da nuždu obavlja na određenom mjestu?

Kako kujicu naučiti da nuždu obavlja na određenom mjestu?
1

U današnjoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić odgovara kako ukloniti krpelje s genitalija psa i što sve pomaže u stvaranju boljeg odnosa među kujicama

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kako kujicu naučiti da ne pretrčava cestu i nuždu obavlja na za to predviđenom mjestu?

Poštovani, moje štene oštenilo se 1. siječnja 2014. godine i zove se Lili. Htio bih je naučiti da ne ide na cestu jer se bojim da ju ne pregazi auto, kao što je to bio slučaj sa susjedovim psom. Također me zanima kako ju naučiti da nuždu obavlja na točno određenom mjestu. Kad joj bacim lopticu, ona je ne želi donijeti, kako je naučiti da je ipak donese? Lijep pozdrav. 

Škola pasa i redovita vježba najbolji su put do uspjeha

Poštovani,

Ako je želite naučiti poslušnosti i nekim trikovima savjetujem vam da je upišete u školu pasa. Redovnom vježbom i ponavljanjem usvojit će naredbe i trikove.

Imam dva psa koji se ne podnose, što da radim?

Poštovani, trebam pomoć. Imam kujicu staforda staru godinu i pol. Djeca su je "huškala" na mačke i krave, a sada je takva postala i prema nekim ljudima. Inače je maza i jako poslušna, ali ne znam više kako je obuzdati. Jučer sam na poklon dobila kujicu patuljastog pinča koji ima tri mjeseca. Ne znam kako je naučiti da piški vani i ne grize stvari u kući. Najveći problem mi ipak predstavljaju njih dvije. Staford ne da svoje zdjelice i prijeti ugrizom, ali to mi se sve čini kao upozorenje. Međutim, bojim se da takvo ponašanje ne preraste u nešto gore. On pinča stalno gura ispred sebe, njuška i liže, ali pinč to ne voli. Tražim nekog za dresuru pasa u Splitu, ali ne mogu naći. Svaki savjet bi mi dobro došao. Uz to imam i bebu staru pet mjeseci. Ne želim da oba psa polude. Molim vas pomozite. 

Kujici staforda su potrebne resocijalizacija i sterilizacija

Poštovana,

Nažalost ovim putem Vam ne mogu puno pomoći pogotovo u vezi kujice staforda koja očito ima problema. Režanje i pokušaj grizenja kod uzimanja stvari ili hrane može vrlo brzo eskalirati u jako agresivnog psa. Stafordu je potrebna resocijalizacija i sugerirao bi sterilizaciju ako nije obavljena.

Što se tiče pinča njegovo grizenje predmeta povezano je s mijenjanjem mliječnih zuba u trajne, stoga Vam predlažem da nabavite igračke i grickalice koje će služiti toj svrsi. Također potrebno je vremena i malo dugih šetnji da se nauči obavljati nuždu vani. Vjerujem da će se te dvije stvari relativno brzo popraviti.

Pas ima krpelje na genitalijama, kako ih ukloniti?

Poštovani, moj pas ima dva krpelja na spolnom organu. Mogu li ih normalno ukloniti ili trebam posjetiti veterinara? Unaprijed hvala. 

Krpelj treba rotirati u smjeru suprotnom od kazaljke sata

Poštovani,

Naravno da možete, moj savjet Vama je da ih ne vučete nego da ih rotirate u smjeru suprotnom od kazaljke na satu te će se krpelj odjednom otpustiti. Krpelja nikako ne mažite uljem ili alkoholom jer će se tako krpelj početi gušiti i povraćati pa u koliko je prijenosnik neke od bolesti koje krpelji prenose može dodatno zakomplicirati zdravstveno stanje Vašem ljubimcu. Posjet veterinaru također nije na odmet u koliko se nesigurni u ovoj situaciji. Ako Vaš ljubimac postane nezainteresiran, bez apetita, ubrzano i plitko diše, urin mu potamni, počne šepati svakako posjetite veterinara što prije jer zaraženi krpelji su prijenosnici  bolesti od kojih neke mogu biti fatalne.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin