Obavijesti

Kolumne

Komentari 224

Kakvi bi to bili parlamentarni izbori bez istraga protiv HDZ-a

Kakvi bi to bili parlamentarni izbori bez istraga protiv HDZ-a
1

Ovoga tjedna skida se zastupnički imunitet Josipi Rimac, voditeljici HDZ-ove kampanje. Ali ipak je uzbudljiviji savez Damira Kajina i optuženog Milana Bandića.

VIDEO

Kakvi bi to bili parlamentarni izbori kad HDZ ne bi bio pod istragom?

Nakon što je protiv jednog od voditelja izborne kampanje, Božidara Kalmete, nedavno proširena istraga zbog korupcije, ovoga tjedna i sama voditeljica kampanje Josipa Rimac trebala bi izgubiti zastupnički imunitet.

I to tek par dana nakon što je polaganjem prisege u Hrvatskom saboru zamijenila Antu Jerolimova, protiv kojeg Uskok vodi istragu zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta.

Eto, sve je to već viđeno, nije to ništa sa čime se HDZ već nije susreo, niti nešto sa čime se ne bi mogao nositi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije četiri godine stranka je išla na izbore pod optužnicom za korupciju i crne fondove, danas se voditeljica njezine kampanje i bivša gradonačelnica Knina nalazi pod istragom zbog nelegalnog stjecanja stanova.

Valjda je i to neki napredak. Kao rezultat Karamarkove "nulte tolerancije na korupciju".

Može li bez istraga?

Da smo zločesti, zapitali bismo se može li HDZ više uopće voditi kampanju bez istraga i bez optužnica, bez Uskoka i bez DORH-a, bez korupcije i kriminala.

Uglavnom, to je postao sastavni i čini se neizostavni dio gotovo svake kampanje za parlamentarne izbore. 

Ono što je, međutim, ubacilo malo začina ovu kampanju koja službeno nije još počela, ali pripreme su već u tijeku (uključujući i Milanovićevo "šaranje" od ljevice do desnice, od Tita do Tuđmana), jučerašnja je koalicija Damira Kajina i Milana Bandića.

Između karijernog poštenjaka i križarskog borca protiv korupcije i političkog rodonačelnika korupcije koji se nalazi na uvjetnoj slobodi i s nekoliko istraga na grbači.

Takvo nešto još nismo vidjeli. Barem ne u tako drastičnom izdanju.

"Korupcija poput karcinoma"

"Korupcija nas projeda poput karcinoma", godinama je upozoravao Damir Kajin, dok je Milan Bandić svih tih godina redao korupcijske afere.

Kajin je puna dva desetljeća šutio o korupciji u IDS-u o kojoj naveliko trubi tek otkako je napustio stranku prije dvije godine, Bandić je desetljeće i pol uredno opstajao na političkoj sceni, a zaglavio je tek nakon što je izgubio političko zaleđe.

Prije dvije godine Kajin je ustvrdio kako su optužbe protiv Bandića "minorne u odnosu na ono što se događa u Istri", a kad je Bandić završio u pritvoru (i to čak dvaput) te iz njega izašao tek zahvaljujući jamčevini od 14 milijuna kuna i kontroverznoj odluci Ustavnog suda, izjavio je da su optužbe protiv Bandića "dio političkog progona".

Nije rekao čijeg, ali pretpostavlja se Milanovićevog.

Čiju je podršku Kajin dobio kao kandidat za župana na lokalnim izborima. Dok je navodno stajao iza propale optužnice protiv IDS-ova župana Valtera Flege.

Rušio IDS

Milanović je tada želio preko Kajina rušiti IDS, stranku koju je nazivao "mafijaškom organizacijom", premda je s ministrom iz te stranke uredno sjedio u Vladi, a danas tom istom IDS-u nudi koaliciju. 

Dok pravovjerni Damir Kajin u isto vrijeme ide u savez s Milanovićevim protivnikom Bandićem. Koji se nalazi na privremenoj slobodi do suđenja.

Vidite kako je to sve uzbudljivo.

I dok su s HDZ-om stvari u predizbornoj kampanji postale predvidive do te mjere da su postale dosadne - jer, sjetimo se, i kampanju 2007. godine Ivo Sanader je dobio zahvaljujući novcu iz crnih fondova - spoj dosad nespojivih Kajina i Bandića dao je ovim izborima novu draž.

Prosvjetiteljski zanos

Međutim, kad se malo bolje pogleda, Kajin je dvadeset godina sjedio u vrhu IDS-a, u usporedbi s kojim su Bandićevi marifetluci navodno bili "minorni", pa mu ne bi trebalo biti teško povezati se sa čovjekom pod optužnicama zbog korupcije.

Tko zna, možda u Kajinu još plamti onaj reformistički, prosvjetiteljski zanos koji ga motivira da Bandića konačno izvede na pravi put.

On će biti njegov politički sponzor, podrška i ohrabrenje u odmicanju od političke prakse koja ga je dovela do Remetinca. Ili će mu, pak, udijeliti neki savjet o tome kako se to godinama radilo u njegovu IDS-u.

A onda će taj vjekovni borac protiv korupcije zajedno s HDZ-om optuživati Uskok i DORH da pišu političke optužnice. 

Tko još kaže da će kampanja biti dosadna? To Hrvatska još nije vidjela.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje