Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 05.06.2018. u 12:18
91 komentara

Kao u Sopranosima: HDZ se opet obračunao s kritičarima

"Mora se govoriti pozitivno", zaključili su članovi Predsjedništva HDZ-a smjenjujući Davora Ivu Stiera s funkcije političkog tajnika. Premda je Stier mislio da govori pozitivno kad je tražio da se HDZ oslobodi negativnosti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
91 komentara

Uvijek je uzbudljivo pratiti unutarstranačke svađe u HDZ-u.

Kao da smo upali na set Sopranosa.

Tako je bilo i u izvještajima sa sinoćnje sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj su Davor Ivo Stier i Miro Kovač razriješeni svojih stranačkih dužnosti nakon javnih kritika i iskaza neposlušnosti na nedavnom stranačkom saboru.

"Sve mora ostati u obitelji", kazao je jedan. "Mora postojati jedinstvo", dodao je drugi. "Smjena je zbog govora na saboru stranke", nadovezuje se treći, a četvrti zaokružuje: "Medijski efekti tih govora bili su loši".

I ako nekome sve to nije bilo dovoljno slikovito, glavni sponzor smjene Davora Stiera bio je optuženik za korupciju Božidar Kalmeta.

Tako raspravlja Cosa Nostra. 

Stranka kao sekta

Trebaju li njihove nesuglasice ostati "u obitelji"? Smiju li članovi "obitelji" slobodno izražavati svoje stavove? Smiju li govoriti javno ili privatno? I mogu li javno istupati protiv šefa stranke?

I naravno, ono pitanje koje je i sinoć bilo postavljeno: zašto je aktualni šef stranke javno smio javno govoriti protiv Tomislava Karamarka, da bi onda taj luksuz oduzeo svojim nekadašnjim prijateljima?

HDZ, kakav god bio i tko god ga vodio, naprosto ne može odbaciti taj sektaški imidž.

Ipak, u izvještajima sa sinoćnje sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj su eliminirana dvojica kritičara aktualnog šefa stranke, oni koji su se usudili javno progovoriti o negativnim stranama današnjeg HDZ-a, istaknula se anonimna izjava jednog člana koji je poručio: "Mora se govoriti pozitivno na saboru stranke".

Pa što ćete pozitivnije od zahtjeva da se HDZ oslobodi klijentelizma i korupcije?

Što je pozitivnije od zahtjeva Stiera da stranka postane poštena?

Kad već ne može biti demokratična...

Pozitivno o negativnom

Protiv HDZ-a još traje ponovljeni sudski postupak zbog korištenja crnih fondova i korupcije. HDZ se ponovno našao u aferi zbog koje je smijenjena Martina Dalić. I kad se na Saboru HDZ-a pronašao jedan čovjek - i to baš politički tajnik - koji se usudio pozvati stranku da se napokon oslobodi takvog nasljeđa, šef i njegovi trabanti ga promptno smijene.

Jer je, eto, naštetio stranci.

Želio je dobro, a učinio je loše. Trebao je govoriti pozitivno, pa makar i o negativnom.

A trebao je Stier napraviti i ono što je sinoć izveo novi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. Čovjek je došao na televiziju i izjavio kako "ne prepoznaje u HDZ-u ni naznake klijentelizma".

E tako izgleda govoriti pozitivno o negativnom.

HDZ je najurio Martinu Dalić zbog grupe Borg i lexa Agrokor, ona je bila potpredsjednica Vlade, Plenkovićeva desna ruka koja je radila s Plenkovićevim frendom odvjetnikom, u čijem uredu je Plenković snimao predizborni spot. 

Kome vjerujemo: dokazima ili Kuščeviću?

Ali Kuščević u tome ne prepoznaje klijentelizam. Možda doista ne zna što taj pojam točno znači. Ali zato dobro zna da se o tom pojmu u HDZ-u šuti.

Barem dok je Plenković na čelu stranke.

Jer, kome ćemo vjerovati: vlastitim očima ili Lovri Kuščeviću?

HDZ, dakle, želi da se u javnosti o njemu govori samo pozitivno. A što ćemo s negativnim? To ostaje "njihova stvar".

Jedni će reći da negativnosti nema, drugi da ne znaju o kakvim negativnostima se radi, treći da se o njima ne smije javno govoriti, četvrti da se o njima ne smije govoriti ni na stranačkom saboru, peti da se o negativnostima smije govoriti jedino ako vam to otvara put prema izboru za predsjednika stranke.

Uspjelo je Plenkoviću, zasad nije uspjelo Stieru.

Lako je zamisliti takvu scenu u Sopranosima. 

Jedan kompanjon dobije napadaj savjesti, a onda ga ekipa uvalja u cement. I sve ostaje u obitelji. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message