Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kašalj afričkog tvora zvuči kao gušenje, koji je uzrok tome?

Kašalj afričkog tvora zvuči kao gušenje, koji je uzrok tome?
3

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte što se krije iza kašlja afričkog tvora, mogu li štenci naslijediti displaziju kukova i zašto pas stalno jede vlastiti izmet

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kujica ima displaziju kukova, mogu li je i štenci naslijediti?

Poštovani,
imam kujicu Jack Russell terijera od godine i pol dana. Namjeravamo je pariti, naravno ne još zato što je prerano, ali najvjerojatnije s dvije-tri godine pa nas zanimaju neke stvari. Naime, sa samo pola godine života imala je operaciju kuka na kojoj su joj otkrili displaziju. Rekli su nam da je to naslijedila od roditelja i da je to nasljedna bolest. Zanima nas kolike su šanse da i njezini štenci naslijede isto? Hoće li onda tu bolest naslijediti svi ili neće ni jedan? Hvala. 

Parenje se ne preporučuje jer je šansa da će štenci naslijediti bolest velika

Poštovana,

S obzirom na to da je dijagnosticirana i operativno rješavana displazija kuka nikako Vam ne bih savjetovao parenje jer šansa da štenci imaju displaziju kukova je velika i nasljedno oboljenje prenosi se i na naredne generacije. Displazija kuka jedna je od glavnih ortopedskih bolesti, a najčešća je u većih pasmina pasa. To je biomehanička bolest kod koje je nestabilnost zgloba jedan od važnijih ranih nalaza, a kasnije obično rezultira subluksacijom i teškom osteoartrozom.

Od vesele ljubimice, kujica je postala nezainteresirana i umorna

Poštovani, imam kujicu Donnu staru dvije godine. Inače je vrlo vesela, voli provoditi vrijeme kopajući u vrtu i vrlo je umiljata. Međutim, jutros sam primijetila da je nezainteresirana, samo leži i izgleda umorno. Popila je tek malo vode i pojela kost. Nije povraćala, ali grozno izgleda.

Obavezno se javite veterinaru, mogući uzrok je babezioza

Poštovana,

Savjetujem Vam da se odmah javite svom veterinaru kako bi se napravio pregled. Simptome koje ste nabrojali vlasnici najčešće navode kod bolesti zvane babezioza (piroplazmoza). To je vrlo opasna bolest i u koliko se ne na vrijeme liječi obično završava letalno.

Moj pas jede vlastiti izmet, koji je uzrok tome?

Pozdrav,
m
oj psić je mješanac maltezera i shih tzu-a. Sa svojih pet mjeseci počeo je jesti vlastiti izmet. Kad god ga mi ne gledamo, a to je gotovo svakodnevno jer ima svoju sobicu u kojoj obavlja nuždu, on pojede vlastiti izmet. Inače jede najskuplju i najkvalitetniju hranu. Ako se ovo nastavi, mislim da ćemo biti primorani udomiti ga. 

Sada ima 10 mjeseci i stvarno više ne znam što bih jer nikakve zabrane ne tjeraju ga da to prestane raditi. Vi ste mi zadnja nada jer ni veterinar ne zna što predložiti. Hvala. 

Manjak prostora, dosada, stres i samoća najčešći su uzroci

Poštovani,

Na žalost to je jedna od ružnih navika s kojima se susreće dosta vlasnika. To je normalno ponašanje mladih pasa koje spada u teritorijalno ponašanje. Nadalje koprofagija (jedenje izmeta) se može javiti kao posljedica dosade, samoće, stresa ili anksioznosti. 

Psi koji se drže u malom prostoru i čije je kretanje bitno ograničeno, psi koji su na lancu i slično mogu razviti takvo ponašanje jer nastoje očistiti svoj prostor ili se žele malo "zabaviti". Vlasniku je to znak da psu mora omogućiti mnogo veći prostor i svakodnevno mnogo kretanja, igre i zabave. Normalno može biti i vezano uz nedostatak nutritivnih sastojaka.

Afrički tvor toliko kašlje da zvuči kao da se guši, što se krije iza toga?

Poštovani,
imam afričkog tvora starog dvije i pol godine. Njegovo ponašanje je sasvim normalno, jedina stvar koja me brine jest to što ponekad počne kašljati i zvuči mi kao da se guši, a ne znam zbog čega. Moj veterinar nema previše iskustva s takvim životinjama pa me zanima vaše mišljenje. Unaprijed hvala.

Uzrok mogu biti bakterije i virusi, ali i strano tijelo

Poštovani,

Kašalj može biti uzrokovan različitim agensima (bakterijske, virusne, alergijska osnova), ali uzrok može biti i strano tijelo (npr. ako se to kašljanje javlja tijekom hranjenja i sl.). Ako se to nije primirilo savjetujem Vam da potražite veterinara i dogovorite se za pregled.

Pas više ne sluša i grize sve što stigne, što da radim?

Moj pas je postao previše agresivan. Ne sluša, grize sve po kući, od papuča pa sve do ukućana. Ne znam više što da radim. 

Postavljanje granica, ali i kastracija dobre su opcije

Poštovani,

Nažalost niste naveli koliko pas ima godina, ni je li kastriran ili nije. Ako je to mladi pas takvo ponašanje može se povezati s ulaskom u pubertet, pa shodno s time Vi morate bolje postaviti granice i odrediti što smije, a što ne smije. Sljedeća opcija je uvijek kastracija. Zatim možete kontaktirati neki centar za ponašanje pasa i edukaciju vlasnika te s njima porazgovarati o problemu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin