Obavijesti

Kolumne

Komentari 223

Kolinda je preživjela, Zoki se kontrolirao, a Škoro se skrivao

Kolinda je preživjela, Zoki se kontrolirao, a Škoro se skrivao
1

Napokon smo dočekali sučeljavanje u prvom krugu. Glavni favoriti trudili su se da se previše ne blamiraju, a ostali izazivači činili sve da iskoriste jedinstvenu priliku za realizaciju političke slave i društvene promocije.

VIDEO

Čekali smo predsjedničku debatu kao kap vode u pustinji. Zbog velike neizvjesnosti vladala su i velika očekivanja. Jesu li ih kandidati ispunili? Evo malog pregleda najvažnijih, najzanimljivijih ili najbizarnijih trenutaka.

1. 

Dario Juričan počeo je sučeljavanje kao zvijezda, oduševljavao pripremljenim forama o korupciji, dočekivao svaku repliku spreman i hladnokrvan. U prvih pola sata bio je svačiji kandidat za drugi krug. A onda se naglo ispuhao. Njegove fore i "pila naopako" naprosto nemaju daha za ovakav format debate. A ni činjenica da je uskladio modnu kombinaciju s predsjednicom sebi zdesna.

2.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očekivao se bratoubilački rat Kolinde i Škore. Čekalo se da nastave svoj rat za hadezeove birače. Na kraju, nisu izmijenili nijednu repliku, nijedan napad, nijedan niski udarac. Pokazali su da se HDZ-ovci u javnoj debati znaju držati zajedno. Bila je to demonstracija zajedništva. 

3. 

Vladala je velika neizvjesnost oko toga hoće li Kolinda Grabar Kitarović uspjeti izdržati bez ijednog verbalnog gafa. Ali predsjednica je već na prvom pitanju opravdala očekivanja, ispalivši tvrdnju kako se već godinama bori s korupcijom u tajnim službama, odnosno SOA-i, premda je ona imenovala šefa SOA-e još prije četiri godine. Na tu skandaloznu izjavu nitko nije reagirao. Možda je nisu ozbiljno shvatili.

4.

Glavni sukob ipak se vodio između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović. Tu se moglo nanjušiti zagrijavanje za drugi krug, a možda i nastavak starog animoziteta. Ili je naprosto to bio obračun koji su očekivali birači jedne i druge strane.

5. 

Mislav Kolakušić trudio se biti najglasniji u studiju i rasprava se budila kad je on došao na red, ali brzo mu se gubio glas i utjecaj među ostalim kandidatima. Trudio se glumiti diktatora, pa čak i sveznalicu, a onda spomenuo da je SFRJ bila članica Varšavskog pakta. Na pitanje o pobačaju nije se želio izjasniti, niti o pozdravu "Za dom spremni". Kao pravi demagog i populist.

6. 

Ivan Pernar bio je vidljivo razočaran što nije bio jedini, a kamoli najveći klaun u studiju. U nekim trenucima ostavljao je dojam kao da jedva čeka da ga čuvari iznesu iz studija. Ipak, uspio je demonstrirati svoju mračnu stranu, koristeći u više navrata migrante kao metu svojih huškačkih ispada.

7. 

Katarina Peović ušla je u debatu s najviše borbenosti i žara, odmah na početku izjavila da ne bi bila u studiju sa Škorom zbog njegove izjave o pomilovanju Tomislava Merčepa. Spremno je napadala sve odreda, i slijeva i zdesna, ali onda otkrila kako ne zna kad je Hrvatska uopće ušla u NATO savez. Dosta poražavajuće za predsjedničku kandidatkinju.

8. 

Bilo je pitanje tko će se od dvoje liberala i centrista najbolje snaći, Dalija Orešković ili Dejan Kovač. Kandidat HSLS-a pokazao je da je naučio kako biti političar, a nezavisna kandidatkinja otkrila da joj je Kolakušić omiljena meta. Valjda po pravničkoj liniji. Oboje su, međutim, bili borbeniji i aktivniji nego što se to eventualno očekivalo u društvu populista i demagoga.

9.

Nedjeljka Babića doktori su pustili iz kuće nakon bolesti i kandidat stranke čakavaca, štokavaca i kajkavaca pokazao je zavidno znanje i još veću ambiciju za tumačenje svjetskih zbivanja, globalnih kretanja i bjelosvjetskih zavjera. 

10. 

Anto Đapić demonstrirao je zbog čega je zapravo ušao u kampanju, držeći leđa Kolindi Grabar Kitarović koju niti jednom nije spomenuo, a kamoli kritizirao, iako se natječu za isto biračko tijelo. Najveći dojam ostavio je svojom najvećom kravatom.

11.  

Tko je ispao pobjednik? To je najteže pitanje. A ništa lakše nije ni pitanje tko je iz debate izašao kao gubitnik. Ipak, ako Miroslav Škoro ne uđe u drugi krug, može reći da je izbore izgubio upravo u ovom sučeljavanju. Trudio se biti dostojanstven, a ispao je bezveznjak.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang