Obavijesti

Kolumne

Komentari 46

Ne, hrvatski narod nije volio Tuđmana. Niti je on volio narod

Ne, hrvatski narod nije volio Tuđmana. Niti je on volio narod
1

Pod Tuđmanovom bistom i uz obrasce Tuđmanovih obračuna s "lošim Hrvatima, izdajnicima i jugoslavenima" Kolinda je dobila prve izbore. Jučer je pod Tuđmanovim spomenikom vodila kampanju za druge izbore

VIDEO

"Hrvatski narod volio je svoga predsjednika", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović na jučerašnjem otvaranju spomenika Franji Tuđmanu. I nije mogla pritom sakriti jednu malu trunku zavisti.

Jer hrvatski narod volio je Franju Tuđmana kako nju nikada neće. 

Otkrili spomenik Tuđmanu, evo tko je sve bio među uzvanicima
Otkrili spomenik Tuđmanu, evo tko je sve bio među uzvanicima

Ali još gore, hrvatski narod volio je sve svoje predsjednike: volio je Stipu Mesića koji je osvojio Pantovčak upravo na platformi detuđmanizacije, a volio je i Ivu Josipovića, u anketama čak i više nego njegovu nasljednicu u Uredu predsjednika.

A da ne kažemo koliko je hrvatski narod nekada - pa i sada - volio Josipa Broza Tita.

Volio ih je sve kako Kolindu, onu koja je za dlaku dobila izbore i koja se godinama muči s rejtingom, sigurno nikada neće. I zbog toga se ona jučer pokušala ogrebati za komadić Tuđmanove popularnosti.

Ljubav Tuđmanovoj nasljednici

Poručivši kako je "hrvatski narod volio svog predsjednika" Grabar Kitarović željela je podsjetiti taj isti hrvatski narod da bi dio te svoje predsjedničke ljubavi trebao sada pokloniti i samozvanoj Tuđmanovoj nasljednici. 

No, jesu li predsjedničine riječi bile uopće točne?

Hrvatski narod, ako ga se uzima ovako kolektivistički, nikada nije baš volio Tuđmana. 

Svako mjesto svoga Tuđmana ima, ali koji Franjo je najbolji?
Svako mjesto svoga Tuđmana ima, ali koji Franjo je najbolji?

Niti je Tuđman baš volio taj "hrvatski narod", doživljavajući ga više kao kulisu za svoj državnički kič. Očekivao je da mu se dive, dijelio im je lekcije, emitirao instrukcije, često ga vrijeđao, pa i ponižavao. 

One, pak, koji ga nisu voljeli naprosto nije smatrao "hrvatskim narodom", barem ne njegovim "zdravim" dijelom. To su bili "prodane duše, sorosevci, udbaši, kosovci, jugoslaveni, smušenjaci, zeleni i žuti vragovi".

Tko Franju nije volio?

Istina, Franjo Tuđman je pobijedio na prvim poslijeratnim predsjedničkim izborima 1997. godine u prvom krugu. Ali ostvario je to u kampanji koju je obilježio fizički napad na Vladu Gotovca i slučaj sabotaže na kombiju Zdravka Tomca, te u kampanji u koju je bio upregnut čitav državni propagandni aparat.

Jao onome tko Franju Tuđmana nije volio.

Otprilike kao onom prosvjedniku koji se jučer na otvaraju spomenika usudio povikati "Tuđman zločinac", pa nakon toga bio fizički napadnut, vjerojatno od predstavnika "hrvatskog naroda". 

Vikao 'Tuđman zločinac': Nova snimka napada kod spomenika
Vikao 'Tuđman zločinac': Nova snimka napada kod spomenika

To se redovito događalo u Tuđmanovoj državi svima onima koji nisu voljeli Tuđmana: novinari su završavali na sudu ili ih je Hloverka Novak Srzić na HTV-u tjerala iz države, oporbenjaci su prisluškivani, kritičari fizički napadani, represivni, pravosudni i propagandni aparat vodio je brigu o tome da "hrvatski narod voli svog predsjednika".

A ta ljubav prema Tuđmanu prečesto se manifestirala kroz mržnju prema drugima.

Koga je Franjo volio?

Franjo Tuđman nije mogao podnijeti one koji ga nisu voljeli. Ni Bad Blue Boyse s kojima se obračunavao na skupovima, a oni ga godinama vrijeđali s tribina. Ni sindikaliste na koje je slao kordone policije. Ni radnike koje je bacio pod noge kriminalnim tajkunima. Čak ni zapovjednike Vukovara kojima nije dodijelio generalske činove.

Ali je zato volio ratne zločince, mafijaše i kriminalce, ulizice i dodvorice, poslušnike i poklonike. Kao i medijske dželate.

Štoviše, Tuđmanovo provociranje podjela u hrvatskom društvu često je bilo višeoktansko gorivo za održavanje na vlasti, ne samo predsjednika države, nego i njegove stranke. A upravo to je bio obrazac po kojem se Kolinda Grabar Kitarović dokopala Pantovčaka.

Franjino jato

Šatoraši i stožeraši pod Tuđmanovom su bistom i uz operativnu podršku "Vasina jata" prokrčili put aktualnoj predsjednici do vlasti. A kad se napokon dokopala Pantovčaka, Kolinda se po tuđmanovskom modelu obraćala samo jednom, odabranom dijelu "hrvatskog naroda". Kad se obraćala svima drugima, onda ih je uglavnom prozivala ili osuđivala.

Zbog svega toga, nekako je bilo logično da je Kitarović jučer u sjeni Tuđmanova spomenika najzdušnije govorila o prvom predsjedniku jer računa s time da će buđenjem Tuđmanova duha uspjeti ponovno dobiti predsjedničke izbore.

Da će se afirmirati kao predsjednica "hrvatskog naroda".

I pritom se nadati da u sjeni spomeničke grdosije nitko neće shvatiti koliko je zapravo politički minorna. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:15
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu