Obavijesti

Kolumne

Komentari 27

Korona je pomogla Plenkiju u HDZ-u. A mogla bi pomoći opet

Korona je pomogla Plenkiju u HDZ-u. A mogla bi pomoći opet
1

Andrej Plenković pomeo je opoziciju u HDZ-u u atmosferi pojačavanja mjera za borbu protiv koronavirusa. To bi mogla biti uvertira za parlamentarne izbore ako se borba protiv globalne pandemije nastavi.

VIDEO

Bili su ovo prvi izbori u sjeni koronavirusa.

I vjerojatno neće biti zadnji.

Andrej Plenković uvjerljivo je jučer porazio svoje izazivače u HDZ-u, dapače potukao ih je do nogu na unutarstranačkim izborima koji su prošli u depresivnoj atmosferi pojačavanja mjera zaštite od globalne pandemije.

Uoči nedjelje postavljalo se pitanje hoće li HDZ-ovci uopće izaći na birališta u kontekstu pooštravanja mjera za izbjegavanje okupljanja i širenja virusa, ali ipak nije bilo pitanje hoće li na tim izborima pobijediti Plenkovićeva opcija.

Ne samo zato što je desnica na čelu s Mirom Kovačem bila neuvjerljiva, šepava, nekad i tragikomična. 

Ne samo zato što HDZ u pravilu ne mijenja vodstvo stranke dok je na vlasti, osim u slučaju Tomislava Karamarka, za što je svojedobno čak i Plenkovićev izazivač Milijan Brkić priznao da je bila pogreška koju neće ponoviti.

I ne zato što se Andrej Plenković u borbi protiv desnice okružio svojim desničarima, od Tome Medveda do Zdravke Bušić.

U strahu nema promjena

Ljudi koji su zastrašeni pandemijom ili nekom drugom prijetnjom naprosto ne žele eksperimentirati s promjenama. Dokle god je Plenković bio lice borbe protiv koronavirusa koji se svakodnevno širi, a mjere obrane i zaštite pojačavaju, teško je bil očekivati da će ljudi, a posebno stranački članovi, glasati protiv njega.

Korona je presudila ove izbore, na više načina.

Desnica na čelu s Mirom Kovačem izgubila je temu za svoju kampanju. Sve teme koje su njoj bile važne i na kojima je temeljila svoju kampanju - od Istanbulske konvencije preko migranata pa sve do Karla Marxa kojeg je Kovač izvukao u sučeljavanju s Plenkovićem - postale su izlišne u kontekstu pandemije.

Javnost, građani, pa i birači HDZ-a, svakoga su dana u medijima konzumirali i u razgovorima eksploatirali samo jednu temu - koronavirus. Ništa drugo nije bilo važno.

A kad se govorilo o virusu, gledalo se Plenkovića i njegove ministre. 

Korona pomogla Plenkiju

Ništa drugo više nije važno, samo korona. Ni nacionalne i seksualne manjine, ni migranti, ni ljevičari, pa ni komunisti. Samo korona.

Plenković bi pomeo Kovača i bez ove pandemije. Ali ona je pomogla da vladajuća opcija učvrsti prevlast, a da se slogan Odvažno uzme u kontekstu borbe protiv zaraze.

Poraz Andreja Plenkovića na stranačkim izborima vrlo bi vjerojatno bio doveo do pada Vlade i prijevremenih parlamentarnih izbora. Kome bi se išlo na izbore u pandemiji? Kome bi se mijenjala vlast u doba zaraze?

I to nas dovodi do ključnog pitanja: što ako koronavirus preživi do parlamentarnih izbora?

Već sad ova kriza suspendirala je gotovo sav život, a time i politički. Nema više političkog nadmetanja, parlamentarnog života, ratova vlasti i oporbe, pa ni kritike i napada na Vladu i vlast.

Čak je i predsjednik Zoran Milanović pohvalio Plenkovićevu vladu.

Izvanredno stanje

Ako to potraje još neko vrijeme ili se korona vrati najesen uoči izbora, HDZ-ova politička oporba mogla bi proći kao Plenkovićeva unutarstranačka oporba.

Opet bi mogla stradati desnica jer ona o koroni nema što reći. Ali mogla bi stradati i ljevica koja bi o koroni, zdravstvenom sustavu, ekonomiji imala što reći, ali u doba krize napadi na vlast ne prolaze najbolje.

Tim više ako Plenkovićeva ekipa nastavi skuljati pohvale zbog upravljanja krizom.

I još bolje ako se proglasi izvanredno stanje.

Strah od zaraze

Strah od pandemije i zaraze mogao bi odvratiti ljude od izlaska na birališta. Oprez i društveni zazor koji će se usaditi u društvo narednih tjedana i mjeseci mogao bi ostati dio kolektivne memorije u narednom periodu. To bi moglo utjecati na izlaznost, a samim time i na rezultat izbora.

A možda, samo možda, produljivanje pandemije i eventualno proglašavanje izvanrednog stanja moglo bi odgoditi parlamentarne izbore do daljnjeg.

Ili dovesti do velike koalicije.

Zbog svega navedenog, HDZ-ovi unutarstranački izbori održani u sjeni koronavirusa mogu se promatrati i kao prva najava onoga što bi nam moglo slijediti u narednim mjesecima.

Ne samo u slučaju produljivanja pandemije, nego i u slučaju njezina povratka najesen, taman pred parlamentarne izbore. 

Politika bi tako, nakon populizma, ekstremizma, terorizma, financijskog kolapsa i panike zbog migranata, mogla dobiti novog neprijatelja - koronavirus.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode