Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kunić se promijenio otkad je dobio povodac, je li ga strah?

Kunić se promijenio otkad je dobio povodac, je li ga strah?
1

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte kako zaštititi kućne ljubimce od opasnih krpelja, smije li pas jesti sladoled i kako kunića što lakše priviknuti na povodac

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kunić se promijenio, boji li se povodca?

Poštovani,
imam kunića već godinu i pol. Do sada nije bilo nikakvih problema s ponašanjem, on živi u velikom kavezu, vani je svaki dan, a preko noći je u kući. U posljednje vrijeme se promijenio, točnije otkad smo kupili povodac kunić je postao agresivan. U potpunosti razumijem da ima svoj teritorij, zato i trči oko moje ruke ako je stavim u kavez. Nikad me ne grize, osim ako je slučajno. 

Je li se možda preplašio povodca? Prije je uvijek bio kraj mene, ali sad kao da mu više nisam po volji. Svaki put kad je na povodcu, ne dopušta da mu se približim. Hranim ga redovito, a u društvu je svaki dan. I s ljudima i sa psima se odlično slaže.
Pozdrav!

Kunića prvo treba "upoznati" s povodcem

Poštovani,

Kuniću kao i drugim životinjama povodac je strani predmet kojeg se većina uplaši te treba vremena da se na njega naviknu. Savjetujem Vam da najprije povodac stavite kuniću u kavez ili među igračkama kako bi se "upoznali". Kad ga prihvati kao predmet pokušajte vezati povodac preko trbuha svaki dan po nekoliko minuta dok se ne privikne pa ga tek onda stavite oko vrata.

Također, sad u ljetnim mjesecima dok su visoke temperature nemojte kunića ostavljati vani bez nadzora jer za njih visoke temperature znaju biti pogubne.

Smije li pas jesti sladoled?

Poštovani, 

imamo psa samojeda starog tri i pol godine. On obožava sladoled, što mu suprug i priušti. Smije li jesti sladoled i koliko je to štetno za njega? Hvala unaprijed i srdačan pozdrav. 

Sladoled može biti opasan za zdravlje ljubimaca

Poštovana,

Općenito sladoled nije namijenjen za kućne ljubimce i ne bi ga trebalo davati. Na prvom mjestu kod manjih pasmina postoji opasnost od trovanja čokoladom (teobrominom - doza za pse je jako individualna pa ne treba eksperimentirati). Također sladoledi sadržavaju nepotrebne kalorije koje mogu prouzročiti gojaznost koja nije poželjna. Sladoledi, kao što im samo ime kaže, su hladni pa naglo jedenje, pogotovo većih količina, može prouzrokovati gastritis.  

Pas je dobio krpelj i sad prime infuzije, hoće li se oporaviti?

Poštovani,
imam mješanca labradora i retrivera starog pet mjeseci. Prestao je jesti prije tri dana, ali odmah sam zvala veterinara. On mu je dao dvije injekcije antibiotika i B kompleksa. Već sljedeći dan mu se stanje popravilo, a veterinar mu je dao još dvije injekcije. Jedna je bila protiv krpelja, a za drugu ne znam. Taj je dan jeo, ali je opet sve povratio. 

Navečer je samo ležao i gledao u prazno, a kad je netko stigao, digao bi se i pozdravio pa opet legao. Treći dan vozili smo ga ujutro kod veterinara na vađenje krvi. Stigli su nalazi i čini se da je uzrok njegovih tegoba krpelj. Trenutno je na infuziji, hoće li se izliječiti? Ne mogu više gledati kako pati.
Hvala vam unaprijed. 

Najbolje je veterinara upitati za prognozu

Poštovana,

Izuzetno mi je teško komentirati Vaš slučaj samo na osnovi nabrojenih injekcija. U koliko je Vaš veterinar siguran u postavljenu dijagnozu, u koliko se s terapijom ne kasni te se nije razvila autoimuna hemolitička anemija ne bi trebalo biti većih problema. Porazgovarajte sa svojim veterinarom i pitajte ga za njegovu prognozu s obzirom na to da je trenutno on najupućeniji u zdravlje Vašeg ljubimca.  

Kako se riješiti krpelja?

Poštovani,
moj pas stalno ima problema s krpeljima. Više ne znam što da radim i kako da ih se riješim.
Hvala unaprijed. 

Preparati protiv ektoparazita štite od krpelja

Poštovani,

Danas na tržištu postoje razni preparati za zaštitu Vašeg ljubimca protiv ektoparazita. Preparate možete kupiti u Pet shopu ili veterinarskoj ljekarni. Na tržištu dolaze u obliku ampula, spreja i ogrlica. Većina preparata osim od krpelja štiti i od infestacije buha i uši. Redovnim tretiranjem ljubimca protiv vanjskih nametnika štitite ga i od raznih bolesti koje ti paraziti mogu izazvati (piroplazmoza, lajmska bolest, erlihioza, trakavice, alergije i dermatitisi). Neke od tih bolesti mogu biti opasne po život  tako da je preventiva u svakom slučaju sigurnija i efikasnija nego liječenje.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin