Obavijesti

Kolumne

Komentari 380

Ako je 1945. 'pao' Zagreb, jesu li onda 'pali' Istra i Dalmacija?

Ako je 1945. 'pao' Zagreb, jesu li onda 'pali'  Istra i Dalmacija?
1

Bruna Esih nastavila je filoustaškom kampanjom ustvrdivši da je 8. svibnja 1945. bio dan pada i okupacije, a ne oslobođenja Zagreba. Ipak, Zagreb je "pao" još 1990. kad je HDZ ukinuo ulicu 8. maja 1945. godine.

VIDEO

Ne treba se čuditi Bruni Esih. 

Nakon zastave s prvim bijelim poljem koju je nedavno u svojim prostorijama istaknula njezina stranka Neovisni za Hrvatsku, današnji Facebook status o tome da je Zagreb 8. svibnja 1945. godine zapravo pao u jugoslavenske ruke, nakon čega je uslijedila „okupacija“ koju su „simbolizirali pokolji i pljačka“, samo je logički nastavak njezine filoustaške kampanje.

Nije to nikakvo iznenađenje: ako se krivom zastavom krši hrvatski Ustav i zakon, onda se može i poraz ustaša i nacista 1945. godine proglašavati padom i okupacijom.

Esih i kriva zastava

Nije iznenađenje ni žestoka reakcija na poruku Brune Esih. Koja je, bizarno i posve nelogično, napisala da su „Hrvati u Domovinskom ratu pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom“, da bi u vlastitoj stranci istaknula onu zastavu koja nije hrvatska.

Usput, bilo bi zanimljivo čuti misli li Esih da su osim Zagreba, pobjedom Titovih partizana, tada pali i Istra i Dalmacija s otocima i sva područja koja je poglavnik Pavelić prepustio Silama osovine, a partizani vratili matici Hrvatskoj. Jer, ako je 8. svibnja dan „pada i okupacije Zagreba“, hoće li onda Esih 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom, sa žaljenjem spominjati kao dan pada fašizma?

Uglavnom, ono što je porazno u čitavoj priči o „padu, a ne oslobođenju Zagreba“ 1945. godine jest činjenica da se taj pad zapravo dogodilo još 1990. godine.

Tada je, prije skoro tri desetljeća, stupanjem HDZ-a na vlast u Zagrebu i Hrvatskoj preimenovana ulica 8. maja 1945. godine, ona ulica kojom su partizani ušli u grad nakon pada NDH i bijega ustaške vrhuške iz Zagreba.

Trg žrtava fašizma

Nova demokratska vlast ukidanjem ulice kojom se obilježavalo oslobođenje Zagreba od nacističkog i kvislinškog režima pokazala je da ima drugačiji pogled na događaje iz 1945. godine. Pogled bliži Bruni Esih.

Godinu dana kasnije ta ista vlast preimenovala je Trg žrtava fašizma i narednih godina iz Zagreba pobrisala na desetine ulica i spomenika iz NOB-a. I sve to nakon što je u dvorani Lisinski Franjo Tuđman, partizanski general koji je 1945. godine i sam oslobodio Zagreb, svečano proglasio pomirenje ustaša i partizana.

Zagreb "oslobođen" od oslobođenja

I možda je šokantno čuti saborsku zastupnicu izabranu na listi HDZ-a kako tvrdi da je oslobođenje zapravo bila okupacija Zagreba, i to Zagreba iz kojeg su u smrt i logore poslane na tisuće Židova, Srba, Roma i samih Hrvata, ali taj neslavni preokret dogodilo se još prije početka Domovinskog rata.

Zagreb je vrlo brzo bio „oslobođen“ vlastitog oslobođenja. 

I nije to učinila Bruna Esih, danas marginalna i zapravo beznačajna političarka, već je to napravila tadašnja vladajuća stranka koja i danas drma Hrvatskom. I koja, usput, još uvijek ima problem s Bleiburgom i Jasenovcem.

I ta „okupacija“ nije, kako tvrdi Esih, „dokinuta krvlju u Domovinskom ratu“, već je okončana prvim višestranačkim izborima kad je HDZ, stranka bivših udbaša i ustaša, započela s „oslobođenjem“ od antifašizma i komunizma.

Koje traje i danas.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 380
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući