Obavijesti

Kolumne

Komentari 89

Lako za Ježićevu donaciju. A gdje je Josipovićeva pravda?

Lako za Ježićevu donaciju. A gdje je Josipovićeva pravda?
1

U pravednoj zemlji pravedni predsjednik trebao bi vratiti donaciju uništene tvrtke u vlasništvu uhićenog poduzetnika koji je priznao da je bio ortak osuđenog Sanadera.

VIDEO

Robert Ježić mora vratiti pet milijuna eura mita za Ivu Sanadera, ali predsjednik Ivo Josipović i dalje odbija vratiti 200 tisuća kuna Ježićeve donacije u prošloj predsjedničkoj kampanji.

Nalazio je za to svakakve razloge: prvo je čekao pravomoćnu presudu, onda tražio dokaz da se radi o prljavom novcu, potom je tvrdio kako je donator bio Dioki, a ne osobno Ježić, uvjeravao javnost kako se ovdje radi o donaciji hrvatske, a ne švicarske tvrtke, a onda lakonski poručio da je blagajna zaključana.

Pritom se nije obazirao ni na činjenicu da je upravo taj Dioki, u vlasništvu Roberta Ježića, protuzakonito i političkim diktatom kreditiran od HEP-a, niti je mario za činjenicu da je Ježić na koncu uništio Dioki i prouzročio višetjedni žestoki štrajk obilježen samoubojstvom i ljudskom dramom.

Ništa od toga nije igralo ulogu.

U pravednoj državi...

A kako se čini, ulogu ne igra čak ni sve žešća bitka za drugi mandat. Josipović tvrdoglavo ustraje na stavu da on ne mora vratiti taj novac. 

I doista se čini da ne mora, barem ne formalno. 

Ali koliko god još uvijek nema izravnih dokaza da se ovdje radi o prljavom novcu, opet se radi o novcu tvrtke koja je protuzakonito poslovala. Još gore, radi se o tvrtki koju je njezin vlasnik, Sanaderov prijatelj, njegov ortak u koruptivnim radnjama, čuvar njegova mita i krunski svjedok na njegovu suđenju, na kraju upropastio i uništio. 

A u pravednoj državi, kako nas je podučio Josipović, predsjednici pravednici ne bi smjeli uzimati donacije takvih tvrtki i takvih vlasnika.

I ono najgore, njegov protukandidat na prošlim izborima Milan Bandić svojedobno je vratio predizbornu donaciju osobe osumnjičene u aferi Bankomat. Čak je i njemu to bilo neprihvatljivo.

Josipović se, međutim, i dalje nateže s tih 200 tisuća kuna, sitnim novcem u usporedbi s ukupnim troškovima kampanje, umjesto da ga pet godina kasnije smatra ulaganjem u drugi mandat.

Bila bi to politička gesta. Gesta Novog pravednika.

Otklon od pola desetljeća 

Bio bi to plus u očima njegovih, pomalo razočaranih birača. Bio bi to jasan otklon od Sanadera i njegovih pajdaša, od korupcije i nepravde, ali i dokaz da šef države ipak suosjeća s radnicima i ima razumijevanja prema uništenim tvrtkama. Doduše, s otklonom od pola desetljeća, ali opet na vrijeme.

Pa ako Josipović već ne može vratiti taj ukleti novac, novac koji mu visi nad glavom već petu godinu, mogao bi ga barem donirati u humanitarne svrhe.

Ako ga više nema u proračunu kampanje koja je zaključena, a nova još nije službeno otvorena, mogao bi ga isplatiti iz vlastitog džepa. Imovinska kartica sugerira da takvo nešto ne bi bilo nemoguće. Ili bi mogao dići kredit. Ili naprosto posuditi od prijatelja, kao što je to učinio Stipe Mesić kupujući stan na kraju mandata.

Ili bi, u krajnjoj liniji, mogao reći da mu je žao što je primio taj novac. Drugu najveću donaciju nakon SDP-ove.

Sigurno još ima onih koji bi to protumačili kao njegov najbolji, pa makar i jedini, predsjednički potez.

I naravno, kao najbolji predizborni potez.

Plan Barbika

U tom slučaju ne bi mu trebali razni "planovi Barbika", oni pravi ili oni falsificirani, ne bi mu trebali dežurne aveti s desnice niti "atentatori" iz paraobavještajnog podzemlja, ne bi mu trebali Vaso i Tomo, ne bi mu trebao čak ni Goran Bare, a još manje ukleti Zoran Milanović.

Makar na ovom primjeru, makar na samom kraju mandata, Josipović bi pokazao da je barem donekle ostao vjeran onoj piarovskoj izmišljotini o Novoj pravednosti.

Ovako, ispada da ju je prodao za siću. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith