Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Mačja sida - ima li izlječenja te kako se može macama olakšati

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte kako potvrditi mačju sidu te izliječiti mace, što je mogući uzrok šepanja kod psa te kako izliječiti ranice na zekinim šapama

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju.

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Zaraza kod kućnih maca

Cijenjeni!

Molim vas za mišljenje u vezi bolesnih maca. Imam mačka starog 9 godina, kastriran, nikad nije bio bolestan. Ove godine u ljeti našli smo napušteno jako malo mače te ga donijeli doma, očistili od parazita i okupali. 

Kad je počela redovno jesti, pretvorila se u prekrasnu macu. Svi smo je jako zavoljeli. U kući imamo i zlatnog retrivera, tako da su se svi sprijateljili. Problemi su nastali ove zime. Stariji mačak Fliper prvo je počeo kihati, zatim mu se začepio nos, kao da je prehlađen. I onda jednog dana krvavi proljev, neće jesti, strašno zaudara. U roku od 24 sata bio je jako loše. Otišli smo veterinaru, on je rekao da ima mačju sidu. 

Dobio je upalu grla, sinusa, zubnog mesa, crijeva, žuticu... Nakon nekoliko dana antibiotika potpuno se oporavio. Odmah sam pitala veterinara postoji li bojazan da se i mala maca ili pas zaraze. Rekao je da se bolest prenosi samo s mačke na mačku, i to spolnim putem i preko krvi, a pošto je naš mačak kastriran nije postojala opasnost. No, deset dana nakon njegovog ozdravljenja, mala maca je klonula s istim simptomima u roku od 24 sata. Veterinar nam je rekao da smo došli u zadnji čas te da se nada kako će se maca izvući. 

Ali, deset dana nakon njegovog ozdravljenja, mala maca isto tako u roku od 24 sata klonula s istim simptomima. 

Odemo veterinaru. Temperatura 41. Veli da smo došli u zadnji čas i da se nada da će se izvući. Navodno je dobila panleukopeniju, a nakon pet dana antibiotika Megi je bila kao nova. Međutim, 15 dana od terapije, Megi je počela šmrckati i opet jako tamni proljev, ali još uvijek zaigrana i jede. Ne znam što mi je činiti. Hoće li se to stalno ponavljati i prelaziti s jednog na drugog? Liječenje je jako skupo, pa vas molim da me savjetujete isplati li se liječiti i postoji li izlječenje. 

I zanima me da li je taj virus u sebi nosio stari mačak, ili ga je donijela mala maca? U iščekivanju vašeg odgovora, unaprijed hvala!

Tamara  iz Koprivnice

Testirajte mačke na FIV

Poštovana,

Moj Vam je savjet da testirate svoje mačke na navedene bolesti (mačji FIV i virusnu panleukopeniju mačaka). Tada ćete znati točno o čemu se radi i poduzeti odgovarajuće korake. Nadam se da ne razmišljate o eutanaziji jer mi se čini da ste uspjeli spasiti obje mace što je u konačnici veliki uspjeh pogotovo ako se radilo o panleukopeniji. 

Ako se radi o mačjem FIV-u (sidi) tu izlječenja nema, virus je sličan ljudskom HIV-u, gdje isto nema izlječenja. Moguće je da takva maca isto dosta dugo poživi uz povremeno liječenje i adekvatnu skrb. Stoga ih testirajte i u suradnji s Vašim veterinarom razmotrite moguća rješenja koja svima odgovaraju.

Ranice na šapama kod kunića

Poštovani,

Imam zeca kunića starog 3,5 godine. Prije nešto više od godinu dana primijetila sam da ima male ranice na sve četiri šape, koje je počeo dirati i gristi toliko da su krvarile. Rane su se povećale i šape su natekle, pune su gnoja i deformirale su se. Jako ga boli, jedva hoda od bolova i smršavio je jer slabo jede. 

Vodili smo ga kod veterinara koji mu je davalo injekcije i kreme, ali vidim da nema pomaka. Kako to liječiti? Trebam li nastaviti s tretmanom mazanja kremom i previjanja šapa iako nema pomaka?

Unaprijed hvala.

Terapija je dugotrajna

Poštovana,

Pretpostavljam da se radi o uznapredovalom pododermatitisu. Važno je da piljevinu zamijenite s čistim ispeglanim ručnicima te ih redovito mijenjate. Ako se zeko sam ozljeđuje povoji su također potrebni. U ovakvim slučajevima potrebno je redovito prematanje rane s antisepticima (dobro bi bilo da to napravi veterinar). Također, antibiotska terapija je često dugotrajna, no pametno je izolirati uzročnika i liječiti po antibiogramu. Nažalost tu nema brzih rješenja. Treba biti izrazito uporan u liječenju i provođenju higijene šapica i kaveza. Ako Vam se čini da ga to jako boli, posavjetujte se s veterinarom o uvođenju analgetika u terapiju da bi mu se bar malo olakšalo.

Rana koja ne zarasta i otok na leđima

Poštovani!

Imam škotskog ovčara starog sedam godina. Prije dva tjedna sudjelovao je u tuči i zadobio ugrizne rane od kojih je najveća na glavi. Ujedno je ta ugrizna rana i razderana pa izgleda poveće. Pas je primio injekcije nekoliko dana nakon kobnog incidenta, pretpostavljam antibiotik i protiv tetanusa i dobili smo naputak da ranu tretiramo s Bivacin sprejom.

Rana još uvijek ne zarasta, a kod veterinara je ponovno bio nakon sedam dana i rekao da nema potrebe za novim injekcijama nego da eventualno nastavimo ispirati ranu s 3% otopinom hidrogena i sprejati Bivacinom. Danas sam napipala na leđima na dva mjesta otekline, kao nekakav otok. Što bi to moglo biti, je li od udarca ili možda postoje nuspojave nakupljanja vode? Koliko je opasna cijela situacija? 

Pas je inače veseo, jede, pije, sve uredno. Rana na glavi ga ne boli, dopušta da je diramo, dapače, kao da ga svrbi pa uživa ako je se dira. Iz nje je prisutan iscjedak i nikako se ne suši. Molim vas savjet, što dalje. 

Zahvaljujem, pozdrav.

Veterinar treba pogledati otekline

Poštovana,

Otekline na leđima mogle bi imati veze s ugrizima zadobivenim u tuči s drugim psom, ali isto tako mogu bi biti otekline nastale od subkutane injekcije npr. antibiotikom. Teško mi je ovako komentirati cijeli slučaj, no mislim da svakako treba nastaviti s njegovanjem rane. Obavezno je zaštititi da pas ne može do nje npr. ovratnikom te ako pas loše reagira na subkutane injekcije, liječenje treba nastaviti oralnim putem. Zamolite veterinara da Vas posjeti te da pogleda otekline na leđima (koje opisujete kako ne bi imali još dodatnih problema npr. apsces).

Šepanje koje ne prolazi

Dobar dan 
Imam jedno pitanje u vezi naše kuje zlatnog retrivera koja je stara 2,5 godine. Prije dva dana počela je lagano šepati na lijevu prednju šapu, oslanja se na nju, ali kao da pada na nju jer je baca na tu stranu. Zanima nas je li istegla tetivu ili mišić? Nigdje nema ranu. Trebamo li je odvesti veterinaru?

Hvala unaprijed i pozdrav iz Knina

Kod duljeg se šepanja savjetuje RTG

Poštovani,

Kod nekih laganih uganuća i istegnuća šepanje prolazi za dva do tri dana, pa i manje. Stoga, ako Vaš pas još uvijek šepa, trebao bi se napraviti ortopedski pregled te po potrebi RTG.

Češanje kod mačke

Poštovani,
Imamo mačka starog oko 2,5 godine. Već par mjeseci primjećujemo da se neprestano češe iza oba uha i to doslovce do krvi, a rane su vrlo duboke. Kćeri rane posipaju s praškom za zarastanje rana, no čim krenu zarastati, stvar se ponavlja evo već nekoliko mjeseci. Vrlo je ružno gledati otvorene krvave rane. Možemo li što napraviti sami bez posjete veterinaru (zbog troškova)?

Moguć su uzrok paraziti u ušima

Poštovani,

Nažalost mislim da ćete trebati posjetiti veterinara jer se vaš mačak najvjerojatnije češe zbog upale zvukovoda. U mačaka, pogotovo vanjskih, upalu zvukovoda često izazivaju šugarci (paraziti koji žive u zvukovodu životinja). U tom stanju evidentan je stalni svrbež, odebljanje i crvenilo uške, ispadanje dlake s uha zbog učestalog češanja, tresenje glavom, a uške su vrlo često spuštene. Zbog prisutne boli, mačka ne dozvoljava diranje po ušima. U slušnom kanalu se nalazi tamnosmeđi do crni, mrvičasti ili voskasti sadržaj, a iz uha tresenjem glave ispadaju kraste.

Tretira se ispiranjem zvukovoda i u današnje vrijeme na tržištu postoje ampule (stronghold) koje  djeluju i na ušne šugarce. Kad se ukloni pravi uzrok, bila to obična upala ili upala nastala posljedično invazijom šugaraca, vaš će se mačak prestati češati te više neće biti ni rana.

Kunica ne ostaje skotna

Poštovani,
Imam kunicu Belgijski orijaš. Stara je 11 mjeseci. Nosio sam je kod kunića na parenje dok je imala 4 mjeseca. Ona ne ostaje skotna (niti se je ikad okotila ). Kunić skače na nju i pada na leđa, a s tim kunićem je druga kunica ostala skotna i okotila se. U čemu je problem?

Neplodnost mogu uzrokovati bolesti i loša prehrana

Poštovani,

Očigledno da je problem u ženki. Sada s jedanaest mjeseci spolno je zrela te ako mužjak obavi svoje trebala bi ostati skotna. Neplodnost ženke može biti prirođena zbog nepravilnosti u razvoju spolnih organa ili stečena zbog nekih bolesti, deficitarne prehrane (pogotovo kod hipovitaminoze A), kod pretilosti, zatim kod parenja u krivo vrijeme spolnog ciklusa (stidnica mora biti otečena, tamnocrvena do ljubičasta), kod parenja u vrijeme linjanja...

Ako je kunica zdrava, dobro i uredno držana te puštana na parenje u dobro vrijeme spolnog ciklusa, tada je problem najvjerojatnije prirođen i u većini slučajeva nerješiv.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode