Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Mačka ima ranu na vratu koja se stalno gnoji, što učiniti?

Mačka ima ranu na vratu koja se stalno gnoji, što učiniti?
1

Treba li psu putovnica po ulasku u Europsku uniju, kako spriječiti mačku da nuždu obavlja posvuda i kako skotnoj maci ukloniti krpelj, danas otkriva veterinar Azenić

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.  Poštovani,

Naša mačka ostavlja crne i bijele točkice, o čemu se radi?

Poštovani, 

primijetila sam da nakon što se mačka digne, na tlu ostanu crne i bijele točkice. Koliko sam čula te crne točkice su buhin izmet, a bijele navodno perut. Osim toga, među crnim točkicama nađe se i crni tanki crv. To mi je čudno jer je redovito cijepljena protiv buha i protiv unutarnjih parazita. Kako riješiti i iskorijeniti te točkice? Unaprijed zahvaljujem!

Moguće da je riječ o crijevnim parazitima pa osim mačke treba tretirati i prostor

Poštovana,

za sada se ne može cijepiti mačku protiv buha. Sredstva protiv crijevnih parazita postoje u injekcijskom obliku, no nažalost na našem tržištu više nisu zastupljena. Moj savjet Vama bi bio tretiranje mace Frontline sprejom, za crijevne parazite preporučio bih Vam drontal cat tableticu te redovito četkanje. Prostor u kojemu maca boravi treba također tretirati preparatom namijenjenim za prostor jer u protivnom problem s buhama nećete riješiti. Tretiranja treba periodički po uputama proizvođača više puta ponoviti.

Zbog prhuti ne bi bilo loše da posjetite veterinara kako bi se pogledala koža i dlačni pokrivač. Možda će biti dovoljno napraviti korekciju u prehrani vaše mace.

Kako skotnoj mački ukloniti krpelj?

Poštovani, 

Kako najlakše ukloniti krpelja mački? Pokušala sam s pincetom, ali ne ide. Molim za pomoć. Mačka je pred okot pa se bojim koristiti ogrlice. Unaprijed hvala!

Najbolje rješenje je tick twister

Poštovana,

Preporučio bih Vam spravicu po imenu tick twister, vrlo je jednostavna i praktična.

Naša mačka mokri po kući, što učiniti?

Poštovani,

imam sijamskog mačka starog tri godine. Kastriran je već već dvije godine i sve je bilo u redu dok se prije pola godine nije pojavio mačak lutalica. Sada moj mačak mokri gdje god stigne, naročito po najlonskim vrećicama. Znam da pokušava obilježiti teritorij zbog drugih mačaka, ali on to radi i u kući gdje druge mačke nemaju pristup. Molim vas savjet kako da ga odviknem od toga. Hvala unaprijed!

Pokušajte s ogrlicom ili raspršivačem za prostor

Poštovana,

Odgovor nije lako dati s obzirom na to da je kastriran. Pokušajte s ogrlicom ili raspršivačem (za prostor) Feliway. Ako uspijete svakako mi se javite.

Kako spriječiti mačke da vrše nuždu na terasi?

Poštovani,

živimo u kući s velikom terasom koja je postala javni wc za sve mačke u susjedstvu. Problem je taj što ja ne znam čija mačka ili mačke obavljaju nuždu na našoj terasi pa tako ne mogu razgovarati s vlasnikom mačke. Zanima me postoji li neki način da ih spriječim da dolaze i vrše nuždu na terasi? Mi imamo troje male djece koji se tamo igraju pa me strah da se ne zaraze nekom bolešću (mislim da se neke bolesti prenose mačjim izmetom). Svaki dan perem terasu ali nikad nisam sigurna. Unaprijed zahvaljujem!

Pas bi mogao riješiti vaše probleme

Poštovana,

Vaš problem je dosta teško riješiti nekakvim sredstvima koja bi mačke spriječila da u potpunosti prestanu obavljati nuždu na Vašoj terasi. Vaš problem bi vjerojatno riješio u potpunosti jedan temperamentni pas koji ovakvo ponašanje mačaka ne bi tolerirao.

Kada je najbolje cijepiti štene protiv bjesnoće?

Poštovani, 

imamo štene samojeda koje se oštenilo 11. siječnja 2013. Obavili smo dva cijepljenja i zanima nas kada je najbolje obaviti cijepljenje protiv bjesnoće i čipiranje? Unaprijed hvala na odgovoru.

Po zakonu treba cijepiti sve pse starije od tri mjeseca

Poštovani,

Moj savjet Vam je da cijepljenje protiv bjesnoće bude vremenski odmaknuto od ostalih cijepljenja. Po zakonu, vlasnici pasa dužni su cijepiti svog psa protiv bjesnoće i mikročipirati ga do tri mjeseca starosti, odnosno ako su nabavili psa starijeg od tri mjeseca dužni su ga cijepiti i mikročipirati u roku od 14 dana od njegove nabave.

Naš buldog je prevrtljiv, je li to normalno?

Pozdrav,

imam francuskog buldoga starog tri mjeseca i oduševljena sam njime. Ponekad obavlja nuždu u pelene, a ponekad posvuda u stanu. Nije mi jasno kako je to moguće. Učim ga šetati na povodcu, nekad se normalno šeće, a ponekad samo stane i ne želi ići dalje. Onda ga moram vući tako da struže stražnjicom, a to ne želimo. Što da napravimo? Dajemo mu i slatkiše, ali nema koristi. 

Također, nekad ostaje sam u stanu jer ja radim, ali ništa ne napravi, čak ni ne vrši nuždu. Jučer sam se vratila, a on je razvukao jastuke i prekrivač po sobi i popišao se na njih. Zbog toga sam ga udarila novinama po stražnjici. Nakon toga je pola sata sjedio u kutu ispred vrata i nije se micao. Zvala sam ga, no nije htio doći. Nakon pola sata sam došla po njega i pomazila ga, onda se primaknuo, ali nije pošao za mnom. Počela sam se s njim igrati, on je došao do mene, ali je brzo potrčao i sjeo u svoju košaricu. Ponekad vičem na njega i za kaznu treba sjediti u košari. Je to ispravno ili ne? Je li takvo ponašanje normalno za ovu pasminu? Hvala i lijep pozdrav!

Ponašanje je normalno za mladog psa, a kažnjavanje treba izbjegavati

Poštovana,

Vaš pas je još jako mlad i u fazi odrastanja tako da je ponašanje koje opisujete normalno. Kako bude dozrijevao shvatit će i usvojiti pravila ponašanja koja od njega očekujete. Nikako ga nemojte kažnjavati nakon što je već obavio nuždu nakon nekog vremena jer to će samo djelovati zbunjujuće na njega jer neće moći povezati kaznu s prethodnim obavljanjem nužde što može imati negativne posljedice za njegovo ponašanje u budućnosti.

U šetnji ga nemojte vući ako ne želi hodati. Nekad se zna dogoditi da on tu ne želi šetati nego negdje dalje pa probajte promijeniti lokaciju. Isto tako, s obzirom na to da je star samo tri mjeseca može se i umoriti pa je nekad dovoljno sačekati pet minuta da se sa šetnjom nastavi. Vjerojatno ste se prethodno informirali o pasmini pa i sami znate da su francuski buldozi izuzetno inteligentni i emotivni psi. Stoga je potrebno samo malo strpljenja i on će shvatiti što se od njega očekuje.

Hoće li po ulasku u Europsku uniju psi trebati putovnice?

Poštovani, 

zanima me imaju li životinje krvne grupe. Hoće li nakon ulaska u Europsku uniju za pse biti potrebne potvrde za prelazak granica? Pozdrav!

S ulaskom u Europsku uniju psi će dobiti nove putovnice

Poštovani,

Životinje također imaju krvne grupe, npr. pas ima krvne grupe DA1.1, DA1.2, DA2, DA3, DA4, DA5, DA6, DA7, DA8. Ako ste mislili na testiranje krvnih grupa, za sada ne postoji ni jedan univerzalni pribor za testiranje krvnih grupa kod psa. Bitno je sa su DA1.1 i DA1.2 negativni jer su oni najantigenijih svojstava. Kada uđemo u EU naši ljubimci će poput nas dobiti novu putovnicu.

Naša mačka ima ranu koja se stalno gnoji, što da učinimo?

Poštovani,

imam mačka starog tri godine i do sad je sve bilo u redu. Međutim, prije mjesec dana mu je natekao vrat i tako je bilo dva do tri dana. Potom je to puklo i gnoj je iscurio. Ispala mu je sva dlaka oko vrata i vidjele su se dvije rupe kao da ga je neki drugi mačak ugrizao i to mu se stalno gnoji. Nakon mjesec dana počela mu je opet rasti dlaka po vratu, no on ih svako malo počeše pa se rana opet inficira. Pomozite ako možete. Hvala!

Obavezno posjetite veterinara

Poštovana,

Morat ćete posjetiti veterinara! Tek nakon pregleda moći će se dati procjena situacije i plan liječenja. Vjerojatno će trebati antibiotska terapija te svakodnevna toaleta rane. Ako se mačak samoozljeđuje rana će se morati zaštiti. S posjetom veterinaru nemojte čekati jer ovakve situacije se mogu i zakomplicirati.  

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin