Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Mačku se na očima pojavio treći kapak, koji je uzrok tome?

Mačku se na očima pojavio treći kapak, koji je uzrok tome?
5

U novoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić otkriva koliko često psu treba davati tablete protiv parazita, zašto se javlja treći kapak i zbog čega kujica liže mokraću

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Naš se pas linja već dva mjeseca, je li to normalno?

Poštovani, imam Aljaškog malamuta starog 13 mjeseci. S dolaskom proljeća on je počeo mijenjati svoju dlaku, prelazi iz one guste oštre zimske u nježnu, mekanu ljetnu dlaku. To linjanje traje već više od dva mjeseca, pa me zanima je li to normalno. Redovito ga iščetkavamo, radimo to dva do tri puta na dan. Nakon toga nekoliko sati nema dlaka, a onda opet sve ispočetka. Čim prođe kraj nas mi postajemo dlakavi skoro kao i on. Nikakvih infekcija ni rana na koži nema pa prema tome mislim da nije nikakvo kožno oboljenje. Molim vas za odgovor.

Linjanje traje cijele godine

Poštovani,

Linjanje koje opisujete u potpunosti je normalno i ne trebate se zabrinjavati. Nastavite s iščešljavanjem kako bi izvukli što više mrtve zimske dlake. Linjanje se odvija tijekom cijele godine samo je pojačano u izmjenama ljetna- zimska i zimska-ljetna dlaka.

Koliko često treba psu davati tabletu protiv crijevnih parazita?

Poštovani, s obzirom na to da većina vlasnika pasa na različiti način primjenjuje Prazinon, molim vas za savjet. Koliko često i u kojoj količini treba davati tabletu za čišćenje od crijevnih parazita. Inače imam kujicu od šest kilograma. Lijep pozdrav i hvala vam na odgovoru. 

Tablete se daju jednokratno svaka tri mjeseca

Poštovani,

Prazinon tablete koriste se kod odraslih pasa i štenadi radi čišćenja od nematoda (oblići) i cestoda (trakavice) i to:

- nematodi: Toxocara canis, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, Trichuris vulpis;- cestodi: Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia hydatigena, Taenia pisiformis, Taenia taeniaeformis, Taenia serialis, Taenia ovis, Taenia cervi, Mesocestoides spp. i Joyeuxiella spp.

Prazinon® Plus tablete daju se izravno u usta npr. na korijen jezika ili umiješane u prikladnu hranu (komadić mesa, sira i sl.). Po potrebi tablete se prije davanja može razlomiti tj. usitniti. Preporučuje se tablete dati prije obroka hrane. Životinjama nije potrebno prethodno uskratiti hranu.

Daje se jedna tableta na 10 kg tjelesne mase jednokratno (što iznosi 5 mg prazikvantela, 14,4 mg pirantel pamoata (= 5 mg pirantel baze) i 15 mg febantela po kg tjelesne mase).

U svrhu preventivnog uklanjanja crijevnih nametnika dostatno je jednokratno davanje tableta svaka 3 mjeseca, no u koliko je prisutna invazija dehelmintizaciju treba ponoviti nakon 14 dana.

Štene i mali pas

  • 0,5 - 2 kg tjelesne mase 1/4 tablete
  • 2 - 5 kg tjelesne mase 1/2 tablete
  • 5 - 10 kg tjelesne mase 1 tableta

Srednje veliki pas

  • 10 -20 kg tjelesne mase 2 tablete
  • 20 -30 kg tjelesne mase 3 tablete

Veliki pas

  • 30 - 40 kg tjelesne mase 4 tablete

U štenadi je invazija trakavicama najranije moguća u jedinki starijih od 2 do 3 tjedna, pa se Prazinon® Plus tablete smiju dati nakon navršena tri tjedna ako se utvrdi mješovita invazija oblićima i trakavicama.

Pri invaziji askaridima (glistama), posebno štenadi, ne treba očekivati da će se jednokratnom dehelmintizacijom u cijelosti ukloniti iz psa. Zbog toga i nadalje može biti prisutna opasnost invadiranja osoba, posebno djece, koja dolazi u bliski dodir sa životinjama. Preporučuje se stoga ponoviti dehelmintizaciju štenadi u dobi od 6 i 12 tjedana. U okolnostima jače invazije primjena Prazinon® Plus tableta može se ponoviti već nakon 2 tjedna.

Preporučuje se pse dehelmintizirati prije cijepljenja.

Pripravke s pirantelom treba oprezno davati u vrlo mršavih životinja. Prazikvantel ne djeluje na jajašca trakavica te se izmet tretiranih mesojeda u prva dva dana nakon dehelmintizacije mora sakupljati i neškodljivo uklanjati (zakopati, spaliti). Buhe Ctenocephalides felis i C. canis su posrednici, tj. izvori invazije za trakavicu Dipylidium caninum te je potrebno istodobno s dehelmintizacijom uništavati i buhe.

Mačku je oko postalo crveno i pojavila se bijela sluz, kako mu pomoći?

Poštovani, obraćam vam se u nadi da će te mi pomoći. Mačku se oko promijenilo, ne znam je li to možda od tučnjave s drugim mačkama ili nešto drugo. Prvo je oko bilo zatvoreno i curila je bijela sluz. Potom je počeo otvarati oko, no sada je oko crveno i povremeno suzi. Jedino sto sam koristila jest mast za oči Chloramphenicol 10 mg koju sam samoinicijativno uzela, jer u mjestu gdje živim veterinar nema vremena, a niti razumijevanja za mačke. Mačak je star tri godine. 

Koristite mast četiri puta na dan i posjetite veterinara

Poštovana,

U koliko niste u blizini veterinara nastavite mazati oko s Chloramphenicol masti četiri puta na dan. U vašem slučaju vjerojatno se radi o ozljedi oka (vjerojatno rožnice) što može potrajati ovisno o intenzitetu ozljede . Crvenilo koje ste primijetili vjerojatno je panus odnosno novostvorene krvne žile koje pokušavaju reparirati ozljedu (one će se nakon nekog vremena povući). Svakako bih Vam savjetovao u koliko postoji ikakva prilika da ipak posjetite veterinara.

Mačak ima problema s trećim kapkom, koji je uzrok tome?

Poštovani, imam mačka starog godinu dana. U posljednjih nekoliko dana mu se na oba oka pojavio treći kapak. Zanima me koji je razlog tomu i na koji način bi to mogla tretirati? Lijep pozdrav. 

Treći kapak može biti posljedica pada imuniteta

Poštovani, 

Treći očni kapak imaju gotovo sve životinje i nalazi se u unutrašnjem očnom kutu (uz nos) koji služi za zaštitu oka. Dok mačka ima otvoreno oko taj se kapak ne vidi, no ako je oko poluotvoreno treći očni kapak izlazi te izgleda kao da neka opna prekriva dio oka. Ako se treći očni kapak povlači (sakrije) tijekom dana, oko ne suzi i maca je dobrog stanja, s vašom macom je sve u redu.

Ako je taj treći očni kapak izraženiji cijelo vrijeme takvo stanje naziva se protruzija trećeg očnog kapka. Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o općoj iscrpljenosti uslijed parazitarnih invazija, proljeva (dehidracija) i nekim virusnim infekcijama. Dijagnoza se postavlja općim i oftalmološkim pregledom.

Mjesto ugriza krpelja je nateklo, a otekline se ne povlači ni 12 sati nakon ugriza

Poštovani, imam kujicu francuskog buldoga staru tri i pol godine. Danas nakon šetnje sam joj pronašla krpelja na vratu te ga pincetom za krpelje uklonila, zajedno s glavom i nožicama. Krpelj je bio izuzetno svijetle boje i poprilično velik, no kada sam ga ubila između dva bijela papira, nije bilo ni kapi krvi. Uočila sam ga jako brzo, a mjesto ugriza dezinficirala sam alkoholom. Sada je od vađenja krpelja prošlo otprilike 12 sati no to mjesto je i dalje natečeno, otprilike dva centimetra (kao kugla ispod kože, tvrđa nego na drugim dijelovima tijela). Je li to normalna reakcija na ugriz? Temperatura joj nije povišena, normalno jede i trčkara. Koliko treba da se prvi simptomi neke od zaraznih bolesti koje prenose krpelji pojave? 

Inače je poprilično osjetljiva, ima alergodermatitis, gastritis i alergiju na trave koja se manifestira malenim natečenim kuglicama na koži. To je najvidljivije od kraja proljeća pa sve do jeseni. Možda je samo zbog toga natečeno. Trebam li se brinuti i voditi je veterinaru ili da pričekam hoće li splasnuti mjesto ugriza? Unaprijed hvala.

To je normalna reakcija, ali inkubacija od zaraze može trajati do tri tjedna

Poštovana,

Normalna je tjelesna reakcija otok i crvenilo kože kao posljedica ugriza, s toga ne trebate se za to brinuti. Inkubacija (od zaraze do pojave prvih znakova bolesti) najčešće traje tri do pet dana, ali može biti i do tri tjedna. Svakako kroz cijeli taj period pratite Vašeg psa.

Bolest se očituje širokim rasponom kliničkih znakova, što ovisi o patogenosti vrste i soja Babezije, starosti, kondiciji i općem stanju životinje.

Najčešće se javlja u akutnom obliku s povišenom temperaturom, depresijom, slabošću, gubitkom apetita, probavnim smetnjama (proljevom ili zatvorom). Zbog razvoja anemije sluznice mogu postati blijede, pa čak i žute. Životinja otežano diše, a rad srca je ubrzan. Životinje su nezainteresirane za okolinu. Javlja se i hemoglobinurija mokraće koja je tamnija, crveno-smeđe boje. U krvnoj slici nalazimo anemiju, trombocitopeniju (smanjen broj trombocita), bilirubinemiju (povećan broj bilirubina), te hipoalbuminemiju (smanjena količina serumskih bjelančevina).

Ako primijetite neki od tih simptoma obratite se veterinaru.

Kujica nakon mokrenja liže svoju mokraću, je li to normalno?

Poštovani, imam ženku bullterriera koja svaki put nakon mokrenja njuši i liže svoju mokraću. Je  li to normalno? Srdačan pozdrav.

Takvo je ponašanje kod štenaca i u tinejdžerskoj dobi normalno

Poštovani,

Ako je Vaš pas još štene ili u tinejdžerskoj dobi onda je to normalno. To ponašanje spada u odrastanje, obilježavanje teritorija, seksualno ponašanje i sl.

Kod nekih kuja zna se pojaviti pojačano lizanje stidnice i njušenje mokraće tijekom tjeranja, no može biti povezano i zbog neke nelagode tijekom mokrenja. Ako se ti simptomi pojačavaju i uz njih primijetite još (npr. učestalije mokri, isprekidano mokri, dugo se namješta i sl.) savjetujem da posjetite veterinara.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin