Obavijesti

Kolumne

Komentari 91

Mamić se žali zbog 'duboke države'? Pa ona je njega štitila

Mamić se žali zbog 'duboke države'? Pa ona je njega štitila
1

Zdravko Mamić proglasio je sudsko vijeće dijelom zavjere "duboke države". Premda je "duboka država" njega godinama podržavala, štitila, spašavala od poreza, od kritika, optužnica, presuda i kaznenog progona.

VIDEO

Naravno da će Zdravko Mamić nakon presude i sa sigurne udaljenosti spominjati "oružje", prijetiti "monstrumima da neće mirno spavati", izjavljivati kako "ne bi htio biti u koži ljudi koji su mu ovo napakirali", uz poruku: "Bože pomozi svim ljudima koji su učinili da se ta presuda dogodi".

Od čovjeka s pozamašnim dosjeom prijetnji svima, od novinara, medija i suparničkih klubova do državnog odvjetnika i roditelja nogometaša, ništa manje nije se ni moglo očekivati.

Ali ipak se nije očekivalo da će Zdravko Mamić, samozvani heroj koji je zbrisao od presude u Bosnu i Hercegovinu, govoriti o nekakvoj zavjeri "duboke države".

"Sudsko vijeće samo je vrh sante i jedan krak te jedne duboke države koja razara tkivo naših država, građana", govorio je Mamić nakon objavljivanja presude Županijskog suda u Osijeku, te dodao: "U Hrvatskoj i dalje o svemu odlučuju strukture koje već vladaju stoljećima – KOS i Udba".

Udbaši i sinovi

Na stranu sad što baš Mamić spominje Udbu, kad gomila tekstova na desničarskim portalima upravo Mamića povezuje s udbašima u Dinamu i izvan njega. Da ne ulazimo sad u sve detalje, to je već interna stvar udbaša i onih koji bi to htjeli biti.

Ali da osoba koja je izrasla, odrasla, preživljavala, bogatila se, spašavala, bježala i odolijevala zahvaljujući upravo toj "dubokoj državi" sada prodaje priču o nekakvoj zavjeri te iste "duboke države"nije samo smiješno, već i uvredljivo za zdrav razum.

Iako Zdravko Mamić nije taj koji bi apelirao na zdrav razum.

Što je uopće "duboka država"?

To je postao omiljeni termin mnogih internetskih teoretičara zavjere, pa tako i Donalda Trumpa koji nakon ulaska u Bijelu kuću koristi tu kovanicu kako bi odbacio sve zakonske obzire i procedure, dezavuirao institucije, omalovažio kritike i sve istražne radnje protiv njega doveo u vezu upravo sa zavjerom krugova koji preživljavaju unatoč promjenama vlasti.

I rovare protiv te iste vlasti.

Zavjera sotone

Mamić se jučer toga uhvatio kako bi odbacio presudu i obrazloženje presude, zajedno sa čitavim postupkom koji je doveo do nepravomoćne kazne od šest i pol godina zatvora.

Dapače, čak je i njegov vjerni posilni Tomislav Marčinko na Facebooku posegnuo za matematičkim izračunima kako bi objasnio sotonističku presudu šestog lipnja na šest godina i šest mjeseci točno u podne (6+6). 

To je, dakle, ta razina argumentacije.

Mamićeva država

Međutim, upravo je Zdravko Mamić godinama bio integralni dio te "duboke države", a vrlo često i one "plitke", odnosno vidljive.

Uživao je podršku Stipe Mesića i njegova političkog kruga, u ime Dinama podržavao je Ivu Sanadera u izbornoj kampanji, potom je pod Tomislavom Karamarkom postao novorođena zvijezda Sabora HDZ-a, a onda je Kolindi Grabar Kitarović organizirao rođendane. 

O višegodišnjoj simbiozi s Milanom Bandić da i ne govorimo.

No to nije sve. Mamić je održavao prijeteljske ili interesne veze sa sucima, policajcima, poreznicima, tajkunima, nekim novinarima, dijelom medija, nevladinim udrugama, gradskim vijećnicima, saborskim zastupnicima, nogometnim savezom, svima koji su htjeli primiti njegovu milost. Ili njegov novac.

Mamićev utjecaj kapilarno se širio hrvatskim društvom do najnižih razina. Pa čak i do alternativnih navijačkih skupina.

I upravo zbog toga je Mamić godinama preživljavao. Zbog onoga što bi se moglo nazvati "dubokom državom".

Zbog toga je mogao voditi menadžersku agenciju i nogometni klub, mogao je utajivati porez, zamračivati transfere, vrijeđati ministre, udarati novinare i nogometne djelatnike, na koncu i zbrisati iz zemlje... 

I punih dvadeset godina drmati državom.

Novi sponzor

I dok se Mamić žali zbog zavjere te "duboke države", Hrvatska će požaliti ako se s njegovim bijegom, presudom i odlaskom ne razbije čitava ta kljentelistička organizacija koja je omogućavala takvoj osobi da dominira u sportu, društvu i politici.

Jasno, kad nestane sponzor i njegov novac, ispari i klika. Ali ona svejedno čeka novog sponzora koji će preuzeti i kontrolirati ono što Mamić naziva "dubokom državom". 

Zbog toga je možda pozitivno što je Mamić napokon osuđen i otjeran i izbačen iz kombinacija. Ali te podzemne klike, ta "duboka država" još uviijek postoji, ne nužno samo u Mamićevim optužbama.

Dižu ruke

Kako je Mamić gubio utjecaj, tako su i njegovi trabanti i prijatelji postupno počeli od njega dizati ruke, od Ivana Turudića do Kolinde Grabar Kitarović, a svakako preko Plenkovićeva HDZ-a. Ali to ne znači da se njihov utjecaj i podrška neće preliti na nekog drugog.

Uostalom, nije dugo trebalo da netko jučer spomene kako Mamićeva prijateljica na Pantovčaku ima ovlast pomilovanja. Tko bi se uopće iznenadio ako bi ona bila u prilici pomilovati odbjeglog Zdravka i njegova brata Zorana, također?

Ionako je već počela politički sponzorirati Željku Marić.

Uglavnom, možda smo se uspjeli riješiti Mamića, ali ne i "duboke države" koja ga je godinama podržavala, promovirala i spašavala.

U međuvremenu, s velikim interesom pratit ćemo kako će se to prosvijetljeni Mamić iz Međugorja obračunati s onom drugom "dubokom državom". 

Tko zna, možda se tu pronađe elemenata za nove optužnice. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode