Obavijesti

Kolumne

Komentari 566

Mamiću smo začepili usta, a onda vidjeli da on nije najgori

Mamiću smo začepili usta, a onda vidjeli da on nije najgori
1

Jedna nepogoda zvana Zdravko Mamić otišla je privremeno "na hlađenje", ali ova civilizacijska nepogoda neće nestati. Kamo sreće da je Mamić najgori šovinist...

VIDEO

Ima jedna loša stvar s uhićenjem Zdravka Mamića. 

Kad se njemu začepe usta, onda nas drugi uvjere da čelnik Dinama ipak nije najgori. 

Tu je Zoran Mamić...

Recimo, tu je njegov brat Zoran. On stoji "400 posto" iza svake Zdravkove riječi, one o Srbima i genetski programiranim ministrima koji mrze sve što je hrvatsko. Ali to nije toliko značajno. Puno je bolje ono što je dalje rekao: "Tu nije bilo nikakvog govora mržnje. Da je naš ministar i Englez i Francuz, on bi isto rekao, jer smatra da ministar ne može biti stranac", izjavio je Zoran Mamić. 

Stranac je tako čovjek rođen u Rijeci. Hrvatski građanin srpske nacionalnosti za Mamića mlađeg je stranac samo zato što nije Hrvat. Iako je taj isti "stranac" bio dobar da nosi odoru Hrvatske vojske u Domovinskom ratu (koja, pak, nije bila dovoljno dobra za Mamiće), on ipak nije dovoljno dobar da bude ministar u hrvatskoj Vladi. U kojoj navodno, barem prema onome što nam je prenio Ivo Josipović, sjedi još puno takvih "stranaca". 

...a i Ruža Tomašić...

Onda, kad smo već kod stranaca, tu je i Ruža Tomašić. 

Povratnica iz Kanade koja tvrdi da je Hrvatska zemlja samo za Hrvate, a da su svi ostali u njoj gosti. Zatim se žena ispravila, pa rekla: "Oni građani koji neće poštivati Republiku Hrvatsku, znači da im nije stalo do ove Hrvatske, onda je bolje da je napuste. Jer svi oni koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom, ti će raditi i ponašati se kao svi drugi građani Hrvatske. Oni koji pljuju po toj državi, a u isto vrijeme žive od nje, možda je bolje da je napuste". 

Kaže žena koja se vratila iz Kanade u zemlju iz koje obrazovani i normalni sve više bježe u suprotnom smjeru. Kaže žena koja pljuje po Europskoj uniji, ali se uredno kandidira za Europski parlament. Kaže žena koja misli da oni koji žive u ovoj zemlji nemaju pravo tražiti da ona bude bolja. 

Ili će biti ovakva - ksenofobična, rasistička, nacionalistička, filoustaška, mrziteljska, homofobna i nazadna - ili je uopće neće biti. 

A svi oni koji ne žele takvu Hrvatsku neka se odsele u Kanadu. Dok još imaju vremena. Ionako su stranci u svojoj zemlji. 

...pa Matić, Madunić, ali i Jadranka Sloković...

Tu su zatim i Mamićevi odvjetnici. Ne samo Mate Matić koji misli da je govor mržnje sloboda govora, niti Ante Madunić koji je za ljude koji su detonirali bombu u Zagrebu rekao da su "kreteni", a za Mamića da će ga "strijeljati u 6,30", već - zamislite - čak i Jadranka Sloković. 

Partnerica Čede Prodanovića i osoba poznata po civiliziranim stavovima, imala je snage izjaviti ovo: "Na hrvatskim portalima moglo se pročitati kako 'Srbi ne mogu upravljati državom', ali nitko nije reagirao na to, te je čak i Đapić izjavio 'da su Srbi sanitarni problem', ali zbog toga nije bio kažnjen". 

Pa je stoga u redu da Zdravko Mamić kaže da hrvatski Srbi ne smiju biti hrvatski ministri. 

I još spominje slučaj Ante Đapića iz 1995. godine, kada nije ni bilo odredbe Kaznenog zakona o govoru mržnje, kao da ovo društvo - zajedno s njom - ne bi trebalo biti sretno da ovakve izjave više ne prolaze nekažnjeno. Jer, budući da je Anto Đapić bio fašist polovicom devedesetih, onda je sasvim normalno da to bude i Mamić 2013. godine.  

Nije ni Josipović baš 'čist'...

I neka još kažu da je Zdravko Mamić najgori. 

Sjetimo se, recimo, što je nedavno rekao Ivo Josipović - da u hrvatskoj Vladi ima puno Srba. Otkud on to zna? Zar ih je provjeravao? Brojao krvna zrnca? Zašto ih nije nabrojao, pa da ih Mamić može proglasiti antihrvatima? 

...a tek premijer Milanović...

No sjetimo se i bloga Zorana Milanovića iz travnja 2007. godine. U kojem je, prisjećajući se svoje mladosti, napisao sljedeće: "Srbe sam prepoznavao po tome što su navijali za Zvezdu ili Partizan. Bilo ih je u mome razredu i na njih sam gledao kao na obične susjede, cure i dečke iz kvarta, koji se od mene ne razlikuju ni po čemu, osim po tomu što navijaju za rečene klubove i što im očevi uglavnom nose uniformu. Družili smo se s njima i oni s nama. Incidenata nije bilo". 

On je, dakle, "prepoznavao Srbe", ali je ipak na njih gledao kao na "obične susjede" i hvalio se da "incidenata nije bilo". Zar je onda čudno da Srbe danas "prepoznaje" Zdravko Mamić? 

A premijer na pravoslavni Božić izjavljuje da "ne tolerira građane druge nacije i druge vjere, već s njima živi". "I to čak nije suživot, to je život", kazao je Milanović. "Mi se ne toleriramo, mi živimo zajedno.  Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a mi jedni drugima nismo nepogoda". 

No, zato ova nepogoda još nije otišla. Odnosno, jedna nepogoda zvana Zdravko Mamić otišla je privremeno "na hlađenje", ali ova civilizacijska nepogoda neće nestati dokle god će ga braniti oni još gori od njega. 

I dokle god u Josipovićevu Vijeću za socijalnu pravdu bude sjedio Adalbert Rebić koji se nedavno istaknuo izjavom o "uroti pedera i lezbi". I prošao nekažnjeno. 

Kamo sreće da je Zdravko Mamić doista najgori šovinist.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 566
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode