Obavijesti

Kolumne

Komentari 34

Mirela Holy ipak je odlučila da joj u SDP-ovu krdu - smrdi

Mirela Holy ipak je odlučila da joj u SDP-ovu krdu - smrdi
1

Holy je odlučila da će ući u anale hrvatske politike i priključiti se malom broju onih koji su napustili stranku zbog zakonskih rješenja i neispunjenih obećanja

VIDEO

Znači, u stranačkom krdu ipak smrdi.

Mirela Holy napokon je napustila SDP jer je zaključila da ne želi biti dio vlasti koja je iznevjerila građane i izdala predizborna obećanja. Odlučila je da su joj principi iznad stranačke politike, da su joj ideje iznad karijere, a interesi zaštite okoliša iznad onih osobnih.

I tako, Holy je odlučila da će ući u anale hrvatske politike i priključiti se malom broju onih koji su napustili stranku zbog zakonskih rješenja i neispunjenih predizbornih obećanja.

Doduše, među njima je bio i Branimir Glavaš, koji je sa svojim slavonskim zastupnicima napustio HDZ pod obrazloženjem da mu Ivo Sanader nije usvojio amandmane na državni proračun teške nekoliko stotina milijuna kuna.

Ali sad je neprikladno toga se prisjećati.

Mirela Holy stavila je stranku - ali i sebe - pred svršen čin i nakon što ministar Mihael Zmajlović nije pristao na kompromis koji je nudila oko zakona, više nije bilo prostora za uzmak. Njezine stranačke kolege iz Vlade izjavili su da im je žao zbog toga, navodno je ramenima slegnuo i premijer Zoran Milanović, ali gotovo u istom dahu upozorili kako se stranku ne može stavljati pred svršen čin niti izlagati ucjenama.

Kao da im je svima već počela ići na živce.

Stranka naprosto ima svoja pravila djelovanja, hijerarhiju i ograničenja, i to je nešto s čime se mora pomiriti svatko onaj tko djeluje unutar neke stranke, ali i bilo koje druge organizacije tog tipa.

SDP je dovoljno demokratska stranka da dopušta svojim članovima da ga napuste onda kad im se više ne sviđa.

A sad se može razgovarati o tome je li taj razlog baš bio vrijedan tako radikalne odluke. Je li jedan zakon vrijedan napuštanja "stranačkog krda"?

Mirela Holy najbolje zna je li joj se to isplatilo. Neki će reći da je pretjerala, neki da je promašila tajming, neki će reći da je možda čak i zakasnila, s obzirom da je mogla demonstrativno izaći iz SDP-a još onda kad ju je Milanović smijenio s mjesta ministrice i tako od nje napravio žrtvu.

SDP-ova opozicija na čelu s HDZ-om u tome će vidjeti dokaz unutarnjeg raspada vladajuće stranke, s obzirom da ga napušta jedna od popularnijih političarki. Milanovićeva opozicija unutar SDP-a doživjet će to kao kadrovsko slabljenje novoosnovane frakcije koja je trebala mijenjati stranku iznutra, nevladine udruge izgubit će svog čovjeka u vlasti, ali će možda dobiti važnu akviziciju u svojim redovima, dok će javnost ipak morati priznati Mireli Holy principijelnost, pa i određenu hrabrost.

I zaključiti da se i to konačno dogodilo. Mirela Holy je napustila SDP. Točka.

A nitko je zapravo nije pokušavao zaustaviti.

Holy će zato sada moći slobodno djelovati, govoriti i kritizirati, ne obazirati se na sve one "lavove, tigrove, antilope, hijene" i druge kapitalne primjerke stranačke savane o kojima je s gađenjem pisala u svom komunikološkom priručniku, ali će istovremeno izgubiti stranačko zaleđe, utjecaj unutar vlasti, pa i političku težinu.

Ona se oduvijek ponašala kao da ne pripada političkoj stranci, nego nevladinom sektoru, pa je sada i samoj sebi olakšala život i formalno razriješila nedoumice kojoj strani zapravo pripada.

A sve se dogodila nekako brzo. Holy je brzo uzletjela do statusa nove SDP-ove zvijezde, pa i jedne od popularnijih ministrica, da bi nakon smjene iz Vlade, skandala s mailom, pljuvanja po stranci, ucjenjivanja Vlade amandmanima na zakon, ali i debakla s Rajkom Ostojićem na zagrebačkim izborima, još brže napustila SDP.

I koliko god to u ovom trenutku izgledalo naprasno, ipak je bilo i očekivano. Činilo se da se Holy duže priprema napustiti stranku, nego što se borila da u njoj ostane.

A ovaj zakon možda je samo iskoristila kao povod da donese i konačnu odluku.

Je li to gubitak za SDP, tek će se vidjeti. Milanović na nju ionako nije ozbiljno računao, a trpio ju je u svojim redovima tek kako bi spriječio rasturanje stranke. Holy tvrdi da će i dalje u Saboru podržavati vladajuću koaliciju, bez obzira na to što je izdala predizborna obećanja.

Ostaje pitanje hoće li ona uspjeti kapitalizirati ovaj potez, iskoristiti ga za izgradnju nove političke karijere.

U svakom slučaju, ostaje nam jedna bizarna podudarnost: u tjednu kad je njezina Nemeza Radimir Čačić otišao na izdržavanje zatvorske kazne, Mirela Holy je izašla iz SDP-a.

I neka netko kaže da nema kozmičke pravde.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin