Obavijesti

Kolumne

Komentari 4

Moć potrebna za osobni rast nalazi se u vašim rukama

U ovotjednom tekstu kolumnistice Martine Trboglav saznajte više o motivima koji nas potiču na razvoj te kako ih usmjeriti i na taj način imati pravi stav prema životu

VIDEO

Znate one situacije kada danima prolazite pokraj nečega i ne primjećujete da je drugačije, dok odjednom ne ugledate promjenu i iznenadite se njome? A zatim vas još više šokira pomisao kako to prije niste opazili – jer se nije dogodilo preko noći. 

Tako sam i ja danima prolazila pokraj sobne biljke koja je postala dio mog doma prije više mjeseci. Bila je upravo ono što je nedostajalo dnevnom boravku da mu da toplinu i dušu. Našla sam savršeno mjesto za nju – u tom dijelu sobe njezina ljepota je jednostavno plijenila pažnju. 

Jednog jutra, par godišnjih doba nakon svog dolaska, ponovno je privukla moju pažnju. Ovaj put – nečim sasvim drugim. Moja zelena čarolija je i dalje bila tu, ali na drugačiji način. Listovi su na jednoj strani još više sjajili svojim bogatstvom i raskoši. No, na drugoj su zakržljali. Podigavši pogled, odmah mi je postalo jasno ono što se mjesecima događalo ispred mojih očiju, a da toga nisam bila  svjesna. Svjetlost je dopirala samo do nekih dijelova biljke, učinivši ih prekrasnima i snažnima, dok su oni drugi dijelovi,  skriveni od pažnje sunca, gotovo pa nestali. Gledajući taj pomalo zanimljiv prizor, upitala sam se koje to sunce treba nama ljudima , što je naš izvor svjetla i energije koji, iz potencijala koje imamo, oblikuje „cvijet“ u koji izrastamo?  

Koliko smo predodređeni urođenim potencijalima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi mi na svijet dolazimo s određenim potencijalima. U svakom od nas krije se mogućnost da sebi i svojoj okolini, kroz život koji živimo, damo nešto posebno. Naravno, vjerojatno ćete odmah pomisliti da postoji i druga strana medalje, odnosno da, uz sav potencijal za  ljepotu duha i tijela, koji smo rođenjem dobili, nasljeđujemo i neke karakteristike koje mogu otežati život i nama i drugima. Tako se često događa da ljudi koji su rođeni s ogromnim potencijalom da osjete druge i približe im se, u sebi nose i crtu za popuštanjem i pasivnošću, jer žele izbjeći konflikte. Oni koji su jako senzibilni, ponekad su skloni sentimentalnosti i negativnim mislima, jer ih mnogo toga pogađa. A netko tko u sebi nosi mogućnost da bude vrhunski strateg, poduzetnik usmjeren na rezultate, nerijetko ima i potencijal da postane nestrpljiv, netolerantan prema onima koji razmišljaju drugačije, pa čak i da zanemari druge ljude, jer mu je u fokusu konkretna akcija. Ne zaboravimo da uz nasljeđe, na ono što ćemo postati snažno utječe i okolina, pogotovo tijekom djetinjstva. 

No, gdje smo u cijeloj priči mi? Gdje je naš vlastiti utjecaj na osobni razvoj?  

Kako se u našem razvoju izražava ono što svi imamo i što nas upravo i čini ljudima – svijest i slobodna volja? Imamo li uopće mogućnost preuzeti kormilo oblikovanja sebe u svoje ruke, ili smo u potpunosti prepušteni nasljeđu te obitelji i društvu u kojem smo odrasli? 

Utjecaj kojeg imamo 

Ako pitate najeminentnije neuroznanstvenike današnjice koji je najvažniji alat koji imamo na raspolaganju za oblikovanje sebe i svog karaktera, a samim time i svog djelovanja, dobit ćete jedinstven odgovor – naše misli. 

One  su poput sunca i svjetlosti koja uvjetuje u kojem smjeru ćemo razvijati sebe i na koji način ćemo koristiti svoje potencijale. Svjesno utječući na ono što nam se roji po glavi, mi direktno jačamo neuronske krugove koji su u pozadini tih odabranih misli. Posljedica je da se „sutra“ te iste misli nastavljaju automatski pojavljivati, jer su u mozgu upravo ti pozadinski neuroni preuzeli prevlast.  

Tako na primjer, ako se usmjeravamo na ono što je pozitivno u nekoj situaciji, ako u svojoj okolini tražimo prilike, ako razmišljamo o svemu onome na čemu smo zahvalni, ako se veselimo i sa znatiželjom i uzbuđenjem dočekujemo nove izazove, ako razmišljamo ne o onome što ne možemo, već o onom što možemo – to prestaju biti samo misli te postaju naše uobičajeno razmišljanje. Postaju navika podržana našim pozadinskim neuronima, a samim time i naš karakter.

Proces koji traži trud i posvećenost, a zauzvrat daje neopisivu dobit

I ne, to ne ide preko noći. Iako to nisam primijetila, mojoj biljci su trebali dani da zasjaji u nekom novom, drugačijem ruhu. Jednako tako, ako i mi želimo promijeniti svoje misli te izgraditi sebe u optimističnu i proaktivnu osobu (a tko to ne bi htio?), riječ je o procesu u kojeg treba uložiti vrijeme i trud.  Danas napokon imamo i znanstvene dokaze koji potvrđuju da je to moguće. Još važnije, mnogi primjeri iz svakodnevnog života to potvrđuju. Na kraju krajeva, promišljanje i iskustvo kako živjeti ispunjeno učinili su to znanje dijelom još drevnih kultura. Tako jedna indijanska legenda priča o poglavici plemena Cherokee koji je svom unuku rekao: 

U nutrini svakog čovjeka se vodi bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja optimizam, snagu, želju za suradnjom, proaktivnost i dobrotu, a drugi pesimizam, sumnju, želju za pobjedom, strah i nesigurnost. U bitci pobjeđuje onaj kojeg hraniš.“ 

Odlučite već sada početi usmjeravati svoje misli prema onome što želite postati. Jer vaše svjetlo je u vašim rukama.  

O autorici

Martina Trboglav, profesorica psihologije, radi kao viši konzultant u Ramiru, tvrtki koja se bavi organizacijskim razvojem i razvojem ljudskih potencijala. Certificirani je NLP trener, HNLP trener i NLP coach, hipnoterapeut te voditelj Ramiro Leadership NLP Academy. Specijalizirala se za područja komunikacijskih vještina, leadership, upravljanje promjenama i kreativnost. S entuzijazmom radi s organizacijama i pojedincima pomažući im osvijestiti svoje mogućnosti i razviti sve vještine potrebne za ostvarenje željenih ciljeva te kvalitetan i ispunjen život.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.