Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Moj je pas pojeo sapun od lavande, može li mu nauditi?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja je li jedenje sapuna znak da psu nešto fali u organizmu, što kod kašlja i otežanog disanja...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas je pojeo sapun

Poštovanje, 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

imam psa čistokrvnog samojeda starog 4 i pol godine  i jučer se domogao u jednom salonu iz domaće radinosti sapuna od lavande i pojeo ga. Ničime ga nismo mogli odgovoriti od toga. 

Molim vas, recite mi zašto je to učinio. Nedostaje li mu nešto? Inače ga hranimo dehidriranom hranom, a voli pojesti i ono što mi jedemo: jogurt, mrkvu...a poslastica mu je sladoled.

Hvala na odgovoru, srdačan pozdrav, Branka

Ili mu nedostaju neke tvari ili je depresivan

Poštovana,

pojava koju opisujete naziva se alotriofagija (pojam koji označava stanje u kojem životinja uzima tvari koje nisu za jelo). Uzroci ovakvog ponašanja do sada nisu do kraja objašnjeni, no u literaturi navode se mogući uzroci: nedostatak određenih hranjivih tvari u obroku, npr. vitamina, minerala ili aminokiselina, posljedica loše interakcije vlasnika i životinje, frustracija, nervoza, depresija, oponašanje drugih životinja... 

Preporučio bih Vam super premium prehranu ili suplemente kao dodatak prehrani, ovisno o hrani koju koristite. Sladoled izbjegavajte („ugljikohidratna bomba“ - nepotrebne kalorije, čokolada je opasna za pse).

Nakon antibiotika vratio se kašalj

Pišem vam iz Šibenika. Imam pekinezera koji ima 11 g. Prije gotovo mjesec dana uhvatio ga je kašalj i nakon par dana počelo je otežano disanje te nije mogao hodati uza stepenice. Primio je antibiotike i par injekcija deksamethazona. Nije bilo neke promjene tih par dana. ali nakon 10-ak dana povuklo se sve to. Moram napomenuti  da je srce bilo ok, jednom se čuo šum na desnoj strani pluća, a kasnije je i to bilo u redu. 

Međutim, sad sam primijetila, nakon 10-ak dana što je sve bilo u redu, pojavu opet istog kašlja, ali možda par puta dnevno i dok je trčao po dvorištu, opet je počelo otežano disanje. Otišli smo ponovno veterinaru i pluća i srce su opet ok, ali doktor je rekao, ako nastavi kašljati da bi trebao otići na anesteziju i na snimanje, a ja se jako bojim za njega i ne znan sad više što da radim jer me strah da ne podnese dobro anesteziju. Inače normalno jede i pije i veseo je. 

Unaprijed vam hvala sto me razumijete. Pozdrav!

Psa treba odvesti na pretrage

Poštovana,

Možda će se moći obaviti RTG snimanje i bez anestezije (kod nemirnih životinja obično je dovoljna blaža sedacija). Na osnovi navedenoga teško je reći o čemu se točno radi. Kolega/kolegica želi napraviti još dodatnih pretraga što je u Vašem slučaju indicirano (možda će trebati još neke od pretraga kao što su ultrazvuk srca i EKG). Suspregnite strah i napravite pretrage kako bi mu mogli pomoći.  

Ne mogu se riješiti buha

Moj psić ima 4 mjeseca i ima dosta buhica jer je kod starog vlasnika puno boravio na travi. Stalno ga čistim i špricam sprejem za buhe, ali ništa. Sad ga planiram ošišati i staviti ampulu. Što još mogu napraviti?

Valja tretirati i psa i prostor

Poštovana,

jednom mjesečno u više navrata istretirajte prostor u kojem Vaš pas živi npr. biokill sprejem. Psića možete tretirati sprejem protiv buha ili možete pokušati s Nexgard tableticom koja je izuzetno učinkovita. Tretman prostora i psića treba ponoviti u više navrata s razmakom od jednog mjeseca. 

I dalje jede izmet

Poštovani, 

hvala Vam na odgovoru u vezi s mojom pekinezericom koja jede izmet. Htjela sam Vam reći da je hranim isključivo premium hranom, ali ona i dalje jede izmet. Možete li mi pomoći da je odviknem od toga i preporučiti koje vitaminsko - mineralne preparate uzeti? Unaprijed hvala. 

Rješenje je promjena životnih navika

Poštovana,

za početak pokušajte ukloniti sav mogući izmet kako bi prilika za „užinom“ bilo što manje. Pokušajte  sa vježbom prolaska pokraj izmeta. Ako prođe pokraj izmeta da ga ne pojede, psića treba nagraditi i na taj način graditi pozitivne obrasce ponašanja. Negativno ponašanje (jedenje izmeta) treba učiniti nelagodnim na način da npr. podviknete ili je poprskate vodenom prskalicom (ako ne voli prskanje vodom). 

Također bih preporučio više zajedničke igre i tjelesne aktivnosti. Odvikavanje  od ustaljene navike je dugotrajan i mukotrpan put za koji ćete se morati naoružati strpljenjem i ljubavlju. Vitaminsko - mineralnih preparata za pse na tržištu ima jako mnogo, za preporučiti je npr. VMP. Prelazak sa premium hrane na super premium također bio bi poželjan. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang