Obavijesti

Kolumne

Komentari 44

Moj mačak svako ljeto smršavi i izgleda kao da će uginuti...

Moj mačak svako ljeto smršavi i izgleda kao da će uginuti...
1

Kada prođe zimski solsticij, mačke se počinju tjerati. Mužjaci se aktiviraju i pokušavaju se pariti sa što većim brojem ženki, troše puno energije i pri tom mršave

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a prema novom rasporedu, Goran će vam odgovarati svaki utorak. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Otkako smo se preselila javlja mu se meka nakupina ispod brade

Poštovani, 

imam tibetskog terijera starog šest godina. Prošle godine, nakon što smo preselili s mora u sjevernije krajeve (ukoliko to može utjecati), ispod brade psa pojavila se velika meka nakupina koja se "razlijeva". Liječen je antibioticima, da bi mu se potom smanjilo, ali puno kasnije, tako da ne znam je li to od toga. Ove godine se ponovo pojavljuje, ali malo niže i nije tako veliko, mekano je i ne razlijeva se pod rukom kao prije.

Lokalni veterinar je rekao da bi mu se to trebalo spustiti i nestati, međutim nije. Oko sebe nemam neke stručnjake, zato se obraćam vama. Moje zapažanje, koliko se ja razumijem, a dugo živim sa psima je kao da se to puni nekom tekućinom, pljuvačkom ili tko zna čim i nema gdje van. To je u stvari pod kožom, ne na nekom vitalnom organu, jer nema nikakvih drugih tegoba. Ponaša se normalno, jede, pije, nema temperaturu, i tako je od prvog dana.

Unaprijed hvala i nemojte me uplašiti, volim ga...

Odgovor: Moguće je nakupljanje sline u dublje strukture tkiva

Poštovana,

Doista mi teško je zaključiti što je Vašem psu na osnovu napisanog, no moglo bi  se raditi o tzv. cervikalnoj  mukoceli. Cervikalna mukocela je pojam vezan uz nakupljanje sline u dublje strukture tkiva s donje strane vrata (ispod vilice i odmah neposredno ispod vilice na vratu). Točan uzrok tome obično je teško otkriti. Među uzroke ovakovog oboljenja svrstavaju se slinski kamenci, trauma i strana tijela. Ovo oboljenje češće se javlja kod pasa nego kod mačaka i može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi životinje.

Obično nije bolno i životinja ne pokazuje nikakve druge simptome. Punkcijom tvorbe dobije se jantarasta gusta tekućina koja podsjeća na med zato je neki i nazivaju medna cista.

Jedino pravo rješenje u tom slučaju je operativni zahvat u kojem se odstrane slinske žljezde s oboljele strane. Izuzetno rijetko se mukocela povuče bez operativnog zahvata, a prognoza operativnog zahvata u većini slučajeva je odlična. 

Susret mlade ženke retrivera s drugim psom

Poštovani 

Imam psa (žensku) zlatni retriver staru 3-4 mjeseca. Neki dan provirio sam kroz prozor i od susjede pas koji također nije puno stariji ni veći bio je s mojim psom. Vidio sam kako su se motali jedno oko drugoga ali dalje nisam obraćao pozornost na njih. Nakon nekog vremena susjeda je došla po svoga psa i ja sam otišao kod svoga psa. Izgledala je kao da ne može hodati. Nije joj se dalo ustajati pa bi samo legla. Ja sam je zvao no ona ništa, a prije kada bih zvao odmah bi došla. Bila je sva čudna, kao da šepa na jednu nogu. Mislio sam da su se parili no nisam siguran. 

Zanima me može li pas od 3 do 4 mjeseca može biti skotan? 

Odgovor: Vjerojatnost da je skotna je mala

Poštovani, 

Vaša kujica se vrlo vjerovatno samo igrala sa susujedinim psom. Psi u pasmini zlatnog  retrivera obično svoje prvo tjeranje imaju u dobi od 6 do 8 mjeseci starosti. Tjeranje kod kuja traje oko tri tjedna i započinje prvim danom tjeranja (prvi dan krvarenja), plodni dani obično su između 11-13 dana od početka krvarenja.

S toga mislim da Vaša ljubimica nije skotna, no s obzirom na ponašanje i šepanje bilo bi dobro da posjetite svog veterinara. 

Moj mačak svako ljeto jako smršavi

Poštovani! 

Imam mačka starog 4 godine i preko ljeta užasno omršavi, toliko da izgleda kao da će uginit. Nije kastriran. Davao sam mu već tablete protiv crijevnih nametnika ali ne pomaže…Preko zime se normalno udeblja i onda dobro izgleda. Naročito je preko ljeta mršav zadnji dio tijela, gdje mu i dlaka opada. Zanima me šta bi mogao biti uzrok tome.   

Unaprijed hvala!

Odgovor: Sve je to zbog seksualnog ritma

Poštovani,

Mačji seksualni ritam vezan je uz svjetlosni režim tako zimi kada je dan kratak mačke su seksualno neaktivne. Tada mačke instiktivno više jedu i manje se kreću i tako čuvaju energiju pokušavajući preživjeti zimu. Kada prođe zimski solsticij dan se počinje produžavati i mačke se počinju tjerati. Mužjaci se ponovo aktiviraju i pokušavaju se pariti sa što većim brojem ženki, bore se s drugim mužjacima za ženke i prostor te za svoje mjesto u mačjoj hijerarhiji, a pri tome oni troše puno energije, postaju mršavi te izgledaju neugledno i izranjavano.

Kastracijom se gubi seksualni nagon i kastrirani mačci nemaju više takvih potreba pa zbog toga izgledaju fizički puno bolje od ne kastriranih.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode