Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Moj pas ima virusne bradavice, jesu li one zarazne i za ljude?

Moj pas ima virusne bradavice, jesu li one zarazne i za ljude?
1

Pseća virusna papilomatoza zarazna je za druge pse, no nije zarazna za ljude i mačke. Najčešće pogađa pse do godinu dana, a posljedica je pada imuniteta

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Naš pas ima bradavice na jeziku. Jesu li one zarazne i za nas?

Poštovani,

imamo mužjaka zlatnog retrivera starog godinu i šest mjeseci. Prije otprilike mjesec dana uočili smo da ima dvije izrasline na jeziku. Veterinar nam je rekao da su to virusne bradavice i preporučio da mu dajemo C vitamin te da će one same otpasti. C vitamin mu dajemo već 10 dana, ali one nisu otpale već su se proširile. Zanima me dali su zarazne i za nas ljude i kako ih se riješiti?

Hvala.   

Virusna papilomatoza je posljedica pada imuniteta, a zarazna je samo za pse

Poštovani,
virusne bradavice u ustima prouzročene su papiloma virusom (virusna papilomatoza). Najčešće se javljaju kod pasa ispod godinu dana starosti. Predisponirajući faktor je pad imuniteta pogotovo kod starijih pasa.

Bradavice se javljaju pojedinačno ili grupno najčešće u usnoj šupljini, no mogu se pojaviti i na koži ili konjunktivama i očnim kapcima. U koliko je moguće treba pronaći i korigirati uzrok pada imuniteta. 

U većini slučajeva kada su bradavice smještene u usnoj šupljini dolazi do spontanog povlačenja za jedan do dva mjeseca od postavljanja dijagnoze. Kada se bradavice ne povlače niti za 2 mjeseca, te kada se radi o bradavicama na koži i na konjunktivama ili kapcima preporučuje se kirurško uklanjanje.

Oralne bradavice moguće je ukloniti i metodom smrzavanja ili liječenjem interferonom alfa. Prognoza za ozdravljenje je dobra ,a imunitet koji nastaje preboljenjem je doživotan. Pseća virusna papilomatoza je zarazna za druge pse, no nije zarazna za ljude i mačke.

Moja pekinezer već par mjeseci ima problema s očima 

Poštovani,
imam pekinezera starog osam mjeseci. Povremeni problemi s očima traju već nekoliko mjeseci, a u posljednje vrijeme su sve učestaliji. Oči suze što je za pekinezere normalno zbog građe očiju, no čini mi se da njemu suze i previše, posebno dok se igra ili kreće. Suze i dlaka ispod očiju imaju nepodnošljiv smrad. Savjet veterinara (bez nekog posebnog pregleda; jer je rekao kako je to kod takvih pasmina normalno) bio je da mu oči ispirem svaki dan s bornom vodom ili kamilicom što činim i to po nekoliko puta na dan no miris i dalje ostaje. Oči su mu ponekad crvenkaste. Zanima me da li bi mu neka tekućina za ispiranje pomogla ili je obavezan pregled i bris oka kod drugog veterinara?! 

Zgrada u kojoj živim puna je psića svih veličina i dobi. Jedan pas (star oko tri godine) već mu par dana liže oči i vidim da moj pas u tome uživa tj. da mu paše i ne opire se. Zanima me što im to znači i da li pasja slina može ukloniti bakterije ukoliko postoje?! 

Molim Vas pomozite da moj pas više ne smrdi i bude štene privlačno za maženje i igru gdje god da se nađemo. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
V.

Ne odgađajte pregled zato što se stvari mogu zakomplicirati

Poštovani,
savjetovao bih Vam kompletan oftalmološki pregled. Kod Vašeg psa može se raditi i o banalnom problemu npr. upala očnih spojnica ili  folikularnom konjunktivitisu, no možda je problem kompliciranije prirode npr. blokiran djelomično ili u potpunosti kanal koji vodi od oka do nosa ili možda pojačana iritacija zbog entropiona (uvrtanje očnih kapaka prema unutra), upala suzne žlijezde. Ne dopuštajte lizanje drugog psa po oku jer to nikako nije dobro. Također toaletu oka ne radite kamilicom jer može doći do ispadanja trepavica. Ne odgađajte pregled jer situacija se može jako zakomplicirati, stoga posjetite veterinara.    

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera