Obavijesti

Kolumne

Komentari 21

Moj pit bull ne dopušta ikome da mi priđe i jako je ljubomoran

Moj pit bull ne dopušta ikome da mi priđe i jako je ljubomoran
1

Danas je u njegovom prisustvu nemoguće komunicirati s ljudima, jer nikome ne dopušta ikakav kontakt sa mnom. Kada me prijateljica dotakne rukom, on naskače

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kupili smo maltezera, ali ima uši poput westija. Što imamo?

Imam maltezera starog 3,5 mjeseca. Kad smo ga kupili i donijeli doma, uši su mu bile spuštene i sve je bilo normalno. Nakon samo par tjedana poslije uši su mu se digle i više ih ne spušta. Svi misle da je westy radi tih ušiju i ne znamo je li to normalno u nekim slučajevima ili je bolestan (iako nema nikakve simptome da ga uši bole). Kupili smo ga od uzgajivača i prilikom kupnje bili su prisutni i njegovi roditelji. Mama mu ima samo jedno uho dignuto gore, ali samo ponekad. Kad nam se veseli onda uši stavi skroz iza i izgleda kao mali zeko, tj. kao da ih nema! Stalno paradira s tim ušima ali nikako ih ne spušta. Je li moguće da je to genetski? Iako mi je jako čudno da maltezer ima tako dignute uši.

Hvala unaprijed.

Sve što ste naveli ne sliči toj pasmini

Poštovana,

Žao mi je što mi niste poslali fotografiju no moram priznati da to što navodite nije svojstveno toj pasmini. Teško mi je to ovako komentirati ali ako Vaš pas nema rodovnik moguće je da u sebi nema samo pasminske odlike maltezera.

Može li se pas s padavicom uspavati zbog čišćenja kamenca?

Molim vas odgovor može li se pas, koji ima rijetko padavicu (dva puta godišnje) potpuno uspavati tj. anestezirati radi čišćenja kamenca na zubima?

Unaprijed Hvala!

Rizik treba odvagati i provjeriti ima li veterinar iskustva

Poštovani,

Uvijek treba dobro odvagati rizik mogućeg pogoršanja stanja nakon zahvata i korist od zahvata (stomatološkog/kirurškog). S obzirom na to da nemam uvid u opće stanje Vašeg psa i njegove usne šupljine savjetovao bih Vam da kod svog veterinara obavite preanestezijski pregled te pregled zuba i usne šupljine pa ako je zahvat potreban porazgovarajte s veterinarom koji bi radio taj zahvat o njegovim iskustvima u ovakvim situacijama. Osobno ja nisam imao problema prilikom izvođenja takvih ili sličnih zahvata na pacijentima s epilepsijom pa bih možda bio skloniji i odlučiti se na zahvat u Vašem slučaju.

Koker španijel star devet godina počeo jako kašljati

Poštovani,

imam koker španijela koji je prije par dana navršio devet godina. Naime, u zadnja tri dana kašlje, kao da mora povraćati. Oduvijek me jako vuče dok ga šetam, kao i zadnjih par dana, ali ne umara se. Je li potrebno odvesti ga na EKG pregled s obzirom na to da ima devet godina i ipak je već stariji pas?

Lijep pozdrav,
Iris Žuća

Vašem ljubimcu potreban je sistematski pregled

Poštovana,

Kašalj može biti prisutan iz više razloga no može imati i veze sa srčanim bolestima.

Moj savjet Vama je da svog ljubimca odvedete na detaljan sistematski pregled (inače je to poželjno u pasa i mačaka starijih od sedam godina). EKG pretraga je samo jedna od metoda koja se koristi u svrhu dijagnostike srčanih bolesti te se koristi po protokolu pregleda kardiološkog pacijenta.

Moj pit bull se počeo previše zaštitnički ponašati

Poštovani, 

moj pas je pit bull star 11 mjeseci, ali kod mene je dovezen kada mu je bilo četiri mjeseca, točnije u osmom mjesecu prošle godine. U ovih sedam mjeseci smo se jako vezali jedno za drugo, što je i normalno, ali događaju se situacije koje se ne mogu nazvati normalnim. 

Naime, on je iz dana u dan sve više ljubomoran. Prije je to bilo drugačije, npr. kada bih ja zagrlila nekoga on bi samo naskočio, ali bi, budući da je dresiran, nakon upozorenja odustao. Danas to nije tako. Danas je u njegovom prisustvu nemoguće komunicirati s ljudima, jer on nikome ne dopušta nikakav kontakt sa mnom. 

Kada me prijateljica dotakne rukom - on naskače na ruku kako bi ugrizao, u slučaju da me netko želi zagrliti - on staje između mene i te osobe, ako sjedim pored nekoga - on dolazi i sjeda između nas stavljajući mi glavu u krilo, pričam li na telefon - on želi uzeti telefon iz ruke. Nakon upozorenja, i nakon naredbe da ode na svoje mjesto, posluša, ali onda plače i cvili, skriva glavu u svoju deku i sl. 

Više ne želi ostati sam kod kuće, a ako ga ostavim ne želi piti ni jesti, a u šetnji je zaštitnički nastrojen i u svemu vidi opasnost. 

Koliko je to dobro, koliko loše? Treba li se nešto učiniti po tom pitanju i što? 

Molim Vas, pomozite.  Hvala.

Tečaj socijalizacije će pomoći

Poštovana,

Savjetujem Vam da posjetite sa svojim psom tečaj socijalizacije. Na tečaju ćete naučiti puno korisnih stvari. Možda ne bih bilo loše neovisno o tečaju da povećate njegove tjelesne aktivnosti u vidu istrčavanja ili npr. igra donošenja loptice gdje bi on svoju pažnju mogao fokusirati na lopticu, a ne toliko na Vas. 

Također, preporučio bih vam i kastraciju.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode