Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Moja kujica ima kvržice oko bradavice, o čemu se tu radi?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje zašto treba obavezno otići na pregled ako primijetite da ljubimac ima kvržice oko bradavice

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kujica ima kvržice oko bradavice, o čemu se radi?

Imam kujicu od  deset godina. Ona je mješanka pudle i nikad se nije parila. Primijetila sam da oko bradavice ima kvržice koje su unutra kao zrnca. Molim Vas da mi kažete o čemu se radi? Inače, ona je jako vesela, normalno jede, a kad je tu uhvatim, sasvim je mirna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Moglo bi se raditi o tumorima mliječne žlijezde, odvedete je kod veterinara

Poštovana,

preporučujem Vam pregled kod veterinara! Moglo bi se raditi o tumorima mliječne žlijezde. U koliko se sumnja potvrdi preporučujem Vam kirurški zahvat uz obaveznu sterilizaciju. Poželjno je da sa odlukama ne odugovlačite jer takve tvorbe mogu relativno brzo narasti, što može imati utjecaja na ishod samog liječenja. Također u Vašem slučaju može se raditi i o bezazlenoj mastopatiji pa je stoga pregled kod veterinara nužan.

Mačka ima opis i otpada joj dlaka

Moja mačka po trbuhu ima crveni osip koji izgleda kao lišaj. Kako to mogu izliječiti?

Treba joj dermatološki pregled

Poštovana,

na Vaše pitanje nije moguće dati odgovor na ovaj način. Vašoj maci treba dobar dermatološki pregled. Svakako posjetite svoga veterinara on će Vam nakon pregleda sigurno moći pomoći.

Izvadili smo krpelja pa je mačku otpala dlaka

Moj mačak je imao puno krpelja pa smo kupili ampulu. Međutim, još uvijek nalazim krpelje. Na mjestu gdje smo izvadili krpelja otpala mu je dlaka, i to u promjeru kao kovanica od pet kuna, vidi se i koža.

Moguće je da dlaka otpadne nakon vađenja krpelja

Poštovani,

mačka možete zaštiti ampulama ili prskanjem spray­em npr. Frontline ili Fypryst. Na mjestu gdje se nalazio krpelj često se pojavi kvržica kao posljedica reaktivne upale. Također, moguće je da na tom mjestu otpadne dlaka. Navedene promjene (kvržica i bezdlačno područje) ne trebaju Vas zabrinjavati jer se nakon nekog vremena spontano povuku.

Od čega je umro moj pas?

Poštovani, pas mi je umro pa me zanima Vaše mišljene zbog čega je umro. Naime, postoje dvije varijante njegove smrti. U petak 17.4. on je zapeo za letvice ograde jer je mene htio pratiti do škole. Ja i on bili smo vezani i uvijek je plakao kada bi negdje išao. Kada sam došao kući iz škole mama mi je rekla da je zapeo i da su ga jedva izvukli. Rekla je da mu malo curi krv iz usta. Pogledao sam mu usta i vidio da mu zub visi. Pretpostavljam da se lupio u šipku metalnu ispod letvica,

Odveo sam ga veterinaru i on je pokušao izvaditi zub, ali nije uspio. Rekao je kako će mu sam otpasti kad bude jeo. Kada sam došao kući ja sam primijetio da su tri zuba u pitanju, znači tri zuba su mu se klimala i ja sam ih izvadio. Njemu je curila i dalje krv iz usta i od tamo gdje sam mu izvadio zube.

subotu on je samo ležao, iako je bio sretan kada je vidio povodac za šetnju. Malo sam ga šetao i bio je sretan. U subotu sam nazvao dežurnog veterinara i pitao jer to normalno što mu curi krv iz usta. On je rekao da je. Onda se u nedjelju situacija pogoršala. Izašao je van i povraćao je tamnu krv. Stolica mu je bila nekako sluzava. 

Zvali smo veterinara i on je rekao kako dođemo kod njega doma. Došli smo s autom do njegovog sela i on ga je pregledao. Izmjerio  je i temperaturu, bila je normalna - 36, ako se dobro sjećam. Rekao je da nema unutarnje krvarenje i pregledao mu je zube. Imao je krvarenje iz desnih i dao mu je jedan K vitamin i nešto protiv bolova. Rekao nam je da će sve biti uredu i da ga odvedemo sutra u veterinarsku stanicu u Belom Manastiru jer će tamo točnije znati zašto mu ne prestaje krvarenje iz zubi.

Kada smo došli kući pas je povraćao ili imao proljev svaki put kada je pio vodu. Ja sam bio budan cijelu noć. Nadao sam se da će izdržati do 7 ujutro da mu veterinar pomogne. U 3 sata ujutro je ustao i otišao kod vrata. Ja sam ga stavio na ono mekano gdje spava i on je počeo otežano disati. Odjedanput je prestao disati i ja vidim da mu i dalje srce kuca. Onda je povraćao krv iz usta i ima ponovo proljev onako u ležećem položaju. 

Srce mu je prstalo kucati. Nisam htio vjerovat da je mrtav iako mi je mama govorila da je mrtav. Zvao sam veterinara i u 3 ujutro smo išli do njega, mislio sam kako ga još može spasiti, da ga može reanimirati. Rekao je kako je umro vjerojatno od unutarnjeg krvarenja, iako ja sumnjam da je od toga. 

Veterinar iz Belog Manastira misli kako je on ponovo otrovan, a već je bio otrovan tri tjedna prije svoje smrti. Bio je na terapiji dva tjedna. I ja isto mislim kako je moj pas ponovo otrovan i da nije mogao imati unutarnje krvarenje zato što je zapeo za letvice ograde, i mislim kako bi moj pas bio živ da je u nedjelju dobio infuziju jer se sjećam kada je bio prvi put otrovan, da je dobio cijelu bocu infuzije. U toj boci je bila žuta tekućina mislim kako je to bio K vitamin,on kada je dobio tada infuziju,on se odmah osjećao bolje,zanima me vaše mišljenje

Liječenje je trebalo trajati dulje

Poštovani,

ako je Vaš pas bio otrovan kumarinskim preparatom (otrov za štakore) koji je kumulativni otrov liječenje je trebalo biti u dužini od četiri tjedna. Obzirom da je bio pod terapijom svega dva tjedna što je nedovoljno dugo, klinička slika mu se pogoršala te je iskrvario (vjerojatno kombinacija vanjskog i unutrašnjeg krvarenja u Vašem slučaju). Otrovi za štakore djeluju kao inhibitori sinteze čimbenika zgrušavanja krvi pa se klinička slika razvija u tom pravcu. 

Simptomi su napredujuća slabost, bljedilo vidljivih sluznica, subnormalna tjelesna temperatura, ubrzano disanje, pojačana žeđ, slab apetit, hematomi, krvava stolica, krvavo povraćanje, krvavo mokrenje, ataksija, šepanje, životinja nezaustavljivo krvari iz malenih inače bezazlenih rana, može iskašljavati krv, pobačaj kod gravidnih jedinki. Žao mi je što ste izgubili svog ljubimca.

Mačići nemaju stolicu, kakim pomoći?

Poštovani imam četiri mala mačića stara skoro četiri tjedna. Mama im je nastradala u subotu te su od tada kod mene na skrbi. Hranim ih mlijekom za mačiće na dudicu. Oni dobro jedu i mokre ali od kada su kod mene, ja nisam vidjela da su imali stolicu. Ne znam kako im pomoći. Čitala sam pomoću parafinskog i maslinovog ulja, ali me je strah dati na svoju ruku nešto. Inače, poslije hranjenja ja mlakom vodom i vaticom prelazim preko genitalija, ali one samo mokre, a od stolice ništa. Molim vas dajte mi neki savjet kako im pomoći. Unaprijed hvala. Lp. Tanja

Masaža i sirup pomažu

Poštovana,

kružno masiranje trbuščića nakon svakog hranjenja će pomoći. Ako ni to ne pomaže, u dogovoru sa svojim veterinarom možete im dati Portalak sirup.

Odbija hranu i ima proljev

Pas (samojed,star 8 mjeseci ) zadnja dva dana ima proljev, odbija jesti ,a kada eventualno pojede, to i povrati. Proljev je postao krvav, a sada kako odbija jesti, samo se napinje kao da bi imao stolicu, ali se ništa ne događa. Što da učinim?

Stanje je ozbiljno, odvedite psa veterinaru

Poštovana,

stanje vašeg ljubimca je ozbiljno stoga što prije posjetite veterinara kako bi dobio adekvatnu potpornu terapiju. Krvavi proljev uz povraćanje mogu biti simptomi mnogobrojnih gastrointestinalnih bolesti za koje je potrebno napraviti detaljan pregled, druge dijagnostičke pretrage, poznavanje cjepnog statusa životinje kako bi se razlučilo koji je uzrok u pitanju.

Našla sam kujicu na ulici, ne znam ništa o njoj

Na ulici sam naišla na napuštenu ženku zlatnog retrivera. Ne znam koliko je stara, ne znam ništa o njoj, netko ju je ostavio na ulici i ja sam ju povela sa sobom kući. Ne znam baš puno o toj pasmini. Zanima me nešto više o toj pasmini kako da joj održavam dlaku i slično. Dali mi možete dati neke informacije vezane za tu pasminu.

Provjerite ima li vlasnika

Poštovana,

za početak odvedite psa u veterinarsku ambulantu kako bi se provjerilo dali je životinja mikročipirana. Na taj način ukoliko ima mikročip saznati će se tko je vlasnik. Vi kao nalaznik životinje dužni ste prijaviti nalazak izgubljene/napuštene životinje. Ukoliko životinja nije mikročipirana i vlasnik ju ne traži, nakon 14 dana moći ćete zadržati/udomiti životinju.

Labudovi su ubili svojeg mladunca, zašto?

Pozdrav, javljam se iz Sarajeva. Danas sam vidio nešto što nisam mogao vjerovati. Gledao sam labudove, mužjak i ženka sa šest svojih mladih. U jednom trenutku, dok su roditelji bili na obali, pet mladih je ostalo u vodi dok je jedan izašao, krenulo uz obalu i prešao iza ograde. Jedan dečko je vratio malog unutra, roditelji su se vratili u vodu sa preostalih svojih pet mladih. Pošto je ovaj jedan odlutalo i nije ušao u vodu, jedan od roditelja izlazi iz vode i kljunom ga hvata. 

U trenutku sam pomislio da ga pokušava ubaciti u vodu, ali nije, davio ga je. Izašao je i drugi roditelj na obalu, i zajedno su nastavili kljunovima trgati mladunče. Kasnije sam primijetio da je umro. Nisam više mogao gledati, vjerojatno su ga pojeli. Nikad nigdje nisam čuo ni vidio ovako nešto. Molim vas ako išta znate o ponašanju labudova da mi odgovorite. Unaprijed hvala.

Labudovi su agresivne životinje

Poštovani,

labudovi su izrazito agresivno – teritorijalne životinje te, ukoliko bilo koja druga ptica ili labud iz drugog legla zaluta u njihov teritoriji, pokušati će ga ubiti. Također, ako se u jatu uspostavila nova hijerarhija, tada novi alfa mužjak pokušava ubiti sve mladunce prijašnjih labudova kako bi labudice ponovno dozvoljavale parenje. Nadam se da sam vam pobliže pojasnio, a sva na sva druga pitanja kompetentnije će odgovoriti ornitolog.

Ne dozvoljava da ju češljamo

Imam dugodlaku ženku njemačkog ovčara staru 7 godina. Prije godinu dana je sterilizirana i tada su joj našli tumor na jajniku. To je prošlo uredu i ponaša se normalno, osim što od sterilizacije ne dozvoljava da joj češljamo dlaku. Kad vidi četku, bježi. Molim Vas za savjet. Hvala!

Možda joj četkanje više ne stvara užitak

Poštovani,

sama sterilizacija ne može biti uzrok što sada ne odobrava četkanje. Moguće je da joj se dlaka jače zapetljala pa joj četkanje stvara neugodu, a ne užitak kao prije. Savjetujem da ju eventualno odvedete na grooming ili da se obratite nekom centru koji se bavi problemima u ponašanju pasa.

Pas jako cvili nakon obroka, zašto?

Poštovanje Gorane, moje ime je Marko i imam psa udomljenog sa ulice, mješanca bez pedigrea. Jako ga dobro odgajam i on djeluje kao jako pametan pas. Ali, imam dva problema koja ne znam kako riješiti. Zapravo, on ima godinu dana, ali od samog udomljavanja on ima taj problem da nakon svakog obroka užasno jako cvili i po mojoj procjeni ima trbušne probleme i probleme s probavom. Očigledno je jako proždrljiv i ne žvače dovoljno hranu. Da li je taj problem čest i da li će se s vremenom to promijeniti? Što ja kao vlasnik mogu napraviti da mu pomognem?

Drugi problem je griženje ruku i nogu. Kada se igramo, njegova igra se svodi da ja njega češkam a on me najprije liže, ruke prije svega, a onda me počne blago gristi. Tako i sa ostalima u kući. Skače kad je sretan, vuče zubima za rukav i grize ruke i noge. To nisu jaki ugrizi, ali svako nije ugodno. Snimao sam ga skrivenom kamerom kad nisam kod kuće. 

Jako je pametan. Otprati me do vrata izlaznih, zatim dođe do prozora, popne se na stolicu i gleda me dok odlazim. Kad mu nestanem s vidika, legne na mjesto gdje ja obično sjedim ili ležim. Tada se valjda osjeća kao da je on gazda u kući kad mene nema. Ali opet kada dođem, on se veseli, skače, ali opet grize. Vani je neposlušan i ne mogu ga šetati bez uzice. Ignorira me kad ga zovem, i ponekad mi treba sat vremena da ga namamim da se vrati. Nažalost, ima i naviku da kad zaspim dođe i legne pored mene. Mali je, sitne građe, oko 7 kg težine pa me ne opterećuje, no očigledno negdje griješim. Puno Vam doktore hvala unaprijed na savjetima.

Možda treba drugu hranu

Poštovani,

Što se tiče gastrointestinalnih problema savjetujem vam da odete kod veterinara kako bi ga pregledao, zatim da u dogovoru s veterinarom odlučite za eventualnu promjenu hrane i sl. Vezano za probleme u ponašanju vjerujem da su kompleksnije prirode te vam predlažem da se obratite nekom centru koji se bavi problemima u ponašanju pasa i edukacijom vlasnika.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....