Obavijesti

Kolumne

Komentari 13

Moja papiga je u četiri mjeseca snijela deset jaja, što je uzrok?

Moja papiga je u četiri mjeseca snijela deset jaja, što je uzrok?
3

Saznajte što učiniti ukoliko vaša papiga nese jaja, a sama je u krletci, te što ako imate problema s puštenim, potencijalno opasnim psima o kojima vlasnici ne brinu

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Nakon vožnje automobilom moj pas cvili i trese glavom

Pozdrav,

Imam križanca maltezera i pudlice, starog 6 godina. Primijetila sam da često zacvili kao da ga nešto boli te da trese glavom i mljacka po usnoj šupljini. Ne znam što mu je. Pomislila sam da nije možda dobio nekakvu upalu uha jer se vozio automobilom i kao svi psi znatiželjno provirivao kroz prozor tijekom vožnje. Molim Vas ako me možete savjetovati što da napravim? Da li da mu stavljam neke kapi za uši ili da ga prije veterinar pregleda?  

Unaprijed hvala na savjetu,
Nikolina

Prije kapanja kapi za uši treba posjetiti veterinara

Poštovana,

Svakako bih Vam savjetovao da posjetite veterinara i da nikako ne kapate kapi u uho bez prethodnog pregleda. Vašeg psa očigledno nešto boli, može biti uho, ili je možda problem u usnoj šupljini, s obzirom na mljackanje i starost od 6 godina. Kapanje kapi nikako se ne preporučuje bez prethodnog pregleda. 

Pregledom će Vaš veterinar ustanoviti što je problem i koju terapiju je potrebno primijeniti. Izuzetno je opasno kapati kapi bez prethodnog pregleda pogotovo u sezoni klasova koji mogu završiti u zvukovodu, prouzročiti upalu zvukovoda i mehanički ošteti bubnjić, pa ako se nakapaju kapi ili uđe bilo kakva tekućina, može doći do neženjenih i nepotrebnih komplikacija.

Moja je papiga u samo četiri mjeseca snijela desetak jaja

Poštovani dr. Azenić,

moja papiga nimfa ima šest godina i kroz prva četiri mjeseca ove godine snijela je oko 10 jaja koje sam joj nakon nekog vremena izvadila iz kaveza. Ovaj je mjesec opet snijela dva jaja i već četiri dana samo leži na njima. Zanima me je li to normalno budući da je do sad svake godine snijela najviše tri jaja.

Lp,
Ankica Ivanović

Takvo ponašanje je posljedica poremećaja seksualnosti i usamljenosti

Poštovana, 

Često nesenje velikog broja jaja naziva se perzistirajuća nesivost koja se opisuje kao poremećaj u vladanju seksualnog tipa. Najčešće je zapažena u nimfi i tigrica. Javlja se kao problem kod usamljenih ženki i u ptica izrazito vezanih uz vlasnika.

Kontinuirano nesenje velikog broja jaja može prouzročiti bolesna stanja vezana uz lučenje kalcija iz organizma. Preporučuje se micanje gnijezda ako je to moguće, odnosno prostora (kućice) u kojemu ptica nese jaja. Zatim umjesto uklanjanja svakog snesenog jajeta, što samo potiče nesenje, preporučuje se, što ste i napravili, ostaviti jedno kako bi ptica lakše prošla kroz taj rasplodni ciklus. Ova pojava može se kontrolirati do određenog stupnja smanjivanjem energetske vrijednosti hrane te izbjegavanjem učestalog kontakta vlasnika s pticom.

Susjed ne veže svog psa koji stalno napada druge pse

Poštovani,

Zamolila bih Vas da mi razjasnite ili me uputite gdje bih mogla naći neke informacije vezane za moj problem. Radi se o sljedećem - imam četiri godine starog psa, labradorski retriver. Svaki dan kada šetam svog psa, pas je na uzici kroz naseljeno područje. Živim izvan grada, na selu, a ako nekoga i vidim u šumi, na livadi gdje prolazim, obavezno zavežem psa.

No već par puta kad god bih prolazila sa psom jednom ulicom, mog psa bi napao jedan pas mješanac manje građe. Bilo da bih prolazila biciklom ili pješice sa svojim psom, mali pas bi se zaletio u moga i počeo ga gristi te sam dva puta pala s bicikla jer kako bi se pas zaletio prema mome, došao između nas, povukli bi me i pala bih na cestu.

Upozorila sam susjeda koji se tamo našao da zaveže psa, no on je samo rekao da to nije njegov, a kada bih ga upitala da mi kaže čiji je, bezobrazno bi odgovorio da što to mene zanima.

Često prolazim tom ulicom jer mi tamo živi prijateljica s kojom idem zajedno u šetnju, te bih htjela razriješiti ovu situaciju da mogu bezbrižno šetati ubuduće no ne znam što mi je činiti. Zbog nemara tog vlasnika ne želim svaki puta ići okolo i zaobilaziti taj dio u širokom krugu jer to ne vodi ničemu. 

Molim Vas da mi odgovorite što mi je činiti i koja su moja prava? Smatram da svaki pas mora biti na uzici, a kada je u dvorištu ili u boksu primjerene veličine ili na lancu. Taj pas nema boksa, vlasnik nema ni ogradu i pas je 0-24 pušten i bez nadzora. Strah me da i mene opet ne napadne što se već i dogodilo, no snašla sam se i odgurnula ga i od tada to nije ponovio no nitko ne može garantirati da neće.

Smatram da je pas opasan i trebao bi biti na lancu ili u boksu kada nije u šetnji no očito se vlasnik toga ne drži. Što učiniti kada je pas bez nadzora, bez uzice, ako ugrize mene ili opet napadne mog psa?! Kome se obratiti, koga nazvati ?! Koja su moja prava te postoji li nešto što nikako ne smijem učiniti ?!

Unaprijed zahvalna,
Ivana E. 

Neodgovornog vlasnika možete prijaviti veterinarskoj inspekciji

Poštovana,

Ovo pitanje je izvrsno i volio bih kada bi se još ljudi uključilo u ovu raspravu sa svojim iskustvima i komentarima. Prije svega bih želio pohvaliti Vaš način razmišljanja i odnos prema ljubimcu. Vrlo je neodgovorno ponašanje Vašeg susjeda jer pas nikako ne bi smio biti slobodan i samostalno se kretati po ulici bez nadzora i kontrole.

Prema sudskoj praksi pas se smatra "opasnom stvari" i odgovornost njegovog vlasnika se temelji na tzv. objektivnoj odgovornosti. To znači da je oštećena strana, odnosno ugrizeni, dužan dokazati samo činjenicu da ga je pas ugrizao. Vlasnik, ako se želi djelomično ili potpuno osloboditi odgovornosti, mora dokazati da nije odgovoran za štetu (da je pas bio pravilno vezan, da je imao za vrijeme šetnje brnjicu, da ga je oštećeni izazivao i dražio itd.)

Danas svi psi u Republici Hrvatskoj moraju biti obilježeni mikročipom te bi se vrlo brzo trebalo utvrditi tko je vlasnik ovog psa i tko je odgovoran za moguću štetu koju njegov ljubimac prouzroči. U ovom slučaju, neodgovornog vlasnika možete prijaviti veterinarskoj inspekciji, ili komunalnoj službi. Oni će razmotriti slučaj i donijeti adekvatno rješenje protiv prekršitelja.

Imati psa, mačku ili neku drugu životinju ne znači samo pružanje hrane, smještaja i ljubavi, već i preuzimanje odgovornosti o toj životinji ali i o ljudima koji nas okružuju. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera