Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Moji roditelji imaju hepatitis C, može li mi ga mačka prenijeti?

Kako riješiti problem buha kod pasa, može li mačka prenijeti hepatitis C i kako treba tretirati inficirane rane kod životinja, danas otkriva veterinar Goran Azenić

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Buhe - problem koji ne nestaje

Imamo psa i svaki mjesec kupujemo Advantix koji štiti od buha i krpelja. Poslije tretiranja Advantixom pas je dobio buhe iako smo iz stana maknuli sve tepihe. Toliko smo ga razmazili da spava s nama u krevetu. Jesu li deklaracije na tim lijekovima točne i je li pametno životinju svaki mjesec tretirati kemijom?

Protiv buha pomaže kombinacija sprejeva

Poštovani,

na temu kako se riješiti buha već sam nekoliko puta pisao. Buhe kao i ostale insekte dosta je teško iskorijeniti u koliko se u njihovom tretiranju ne postupa temeljito i višekratno.

Advantix ampulica je dobar način prevencije, no u koliko pas ima buhe preporučio bi špricanje psa Frontline ili Fypryst sprejem te paralelno tretiranje prostora npr. Biokill sprejem. To je potrebno ponoviti više puta (3-4) s razmacima od 3-4 tjedna. Koliko je nešto pametno ili ne teško je reći, no sigurno je da Vaš pas osjeća posljedice invazije buha te mu trenutno nije ni malo ugodno.

Pas ima buhe, ali mačka ne, kako uništiti nametnike?

Imam meltezera starog četiri i pol godine koji je na terapiji tabletama zbog autoimunološke anemije (dekortin, imuran, famosan). Jesu li lijekovi ostavili tragove na koži pa sada sredstva protiv buha ne djeluju? Nikad ih dosad nije imao toliko puno. Zadnjih mjesec dana stavio sam mu dvije ampule Frontline, jednu Advantixa, no on i dalje ima buhe. Osim toga, nosi i ogrlicu, a po savjetu veterinara okupao sam ga šamponom Herba max, no ni to ne pomaže. 

Također, imam i mačku koja je više u kući nego na dvorištu. Maltezer i maca se jako dobro slažu, no ona nema buhe. Zbog prevencije stavio sam i njoj jednu ampulu. Nadam se da će to pomoći. 

Paralelno tretirajte psa i mačku

Poštovana,

za Vašu ljubimcu vrijedi isto, probajte paralelno tretirati psa i prostor (uključite i mačku). U prethodnom odgovoru ukratko sam naveo plan. 

Kako se riješiti buha kod pasa?

Imamo ženku njemačkog ovčara staru skoro tri mjeseca i ima buhe unatoč tome što ju redovito cijepimo protiv šteničnjaka. Stavili smo i ampulu, ali nije pomoglo. Buha ima sve više, što da učinimo?

Obavezno očistite prostor u kojem životinje borave

Poštovani,

odgovor na Vaše pitanje je isto kao i gore navedeni. Bitno je još spomenuti da treba tretirati sve životinje, te paralelno i prostor jer 95% populacije buha se nalazi u prostoru, a samo 5% populacije je na ljubimcu. Buhe žive u prostoru, a na životinji se samo hrane.

Može li mačka prenijeti hepatitis C?

Živim s roditeljima koje oboje boluju od hepatitisa C i imamo mačku. Može li mi mačka prenijeti bolest grebanjem i postoji li opasnost da buhe prenesu hepatitis? Mačka zasad nema buhe. 

Posavjetujte se s liječnikom

Poštovana,

ovo pitanje trebate uputiti liječniku s obzirom na to da se ovdje radi o virusu  od kojeg obolijevaju ljudi. Kako se prenosi krvlju mislim da postoji određena opasnost. Najbolje je da još posavjetujete sa svojim liječnikom.

Mačku se vrat gnoji, što da radimo?

Imamo mačka kojeg nismo u potpunosti uspjeli pripitomiti. Na vratu mu se pojavila rana koja se gnoji, a mi ga nikako ne možemo odvesti veterinaru. Nije se još posve udomaćio i većinu vremena provodi izvan kuće. Što nam preporučujete? Trebamo li možda kupiti neki lijek?

Posjet veterinaru najbolja je opcija

Poštovani, 

na žalost morat će te ga nekako uhvatiti kako bi ga mogli odvesti na pregled i tretman kod veterinara. Probajte to izvest u dogovoru sa svojim veterinarom (npr. možda će Vam veterinar dati nekako umirujuće sredstvo pa će te ga moći uhvatiti i dovesti veterinaru ili veterinar dolazi u kućne posijete pa u koliko ga možete zadržati u prostoriji možda će ga moći pogledati i pomoći mu).

Mačak ima ranu na uhu, što da učinimo?

Imam mačka starog godinu dana i prije dva tjedna zamijetila sam mu ranicu na uhu. Rana nije izgledala upaljeno, no kako vrijeme odmiče, ona ne zacjeljuje. Molim vas za savjet! Hvala unaprijed!

Obavezno posjetite veterinara

Poštovana,

obzirom na dužinu trajanja rane na uhu i bez obzira na to što Vam se ne čini inficiranom svakako bih vam preporučio pregled kod veterinara.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin