Obavijesti

Kolumne

Komentari 4

Moju mačkicu je ozlijedio divlji mačak i bojim se da ne ugine

Moju mačkicu je ozlijedio divlji mačak i bojim se da ne ugine
1

U novoj Zoordinaciji saznajte kako mačićima olakšati dugo putovanje, što pomaže kod neugodnih buha i koji je mogući uzrok mršavosti kod mačka koji stalno jede

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Postoje li tablete koje će mačićima pomoći da lakše prebrode dugi put?

Poštovani, 

poklanjam mačiće koji putuju preko granice, a sam put traje oko četiri sata. Postoje li kakve tablete koje im mogu pomoći da zaspu i što lakše prebrode put? Hvala. 

Sedaciju mačića prije puta najbolje je dogovoriti s veterinarom

Poštovani,

Prije su postojale Sedalin tabletice s kojima ste mogli sedirati manje životinje, nažalost toga više nema pa bih Vam savjetovao da posjetite veterinara te da u dogovoru s njim sedirate mace ako je to baš nužno. Ja osobno nisam pristalica sediranja životinja tijekom puta jer to i nije baš najsigurnija metoda za životinju, pogotovo ako sedirane životinje putuju bez veterinarske pratnje (pretpostavljam da vaše mace nemaju takvu pratnju).

Moji mačići imaju buhe, a ja više ne znam kako da im pomognem?

Poštovani, 

imam četiri mačića stara dva mjeseca i svi imaju buhe. Pokušavala sam ih se riješiti koristeći Neopitroid koji nije imao nikakvog efekta. Kupala sam ih u otopini octa i vode. To im je čak pomoglo, ali mačići nisu baš najbolje podnijeli kupanje. Je li pametno s obzirom na njihovu dob koristiti šampon protiv buha? 

Njihova majka nikada nije imala buhe, pa se s time prvi put susrećem i to na veoma ružan način. Mislim da od silnog češanja i iritiranja mačići gube apetit. I dalje su razigrani, ali uvjerena sam da bi bili još veseliji bez buha. Kako da im pomognem? Lijep pozdrav. 

Osim mačića, tretirajte i prostor

Poštovana,

Nemojte koristiti Neopitroid na mačkama, postoje bolja i sigurnija sredstava npr: Frontline ili Fypryst spray. Prostor tretirajte npr. Biokill sprejem. Prostor je izuzetno važno tretirati jer u protivnom nećete riješiti problem buha. Tretiranje treba ponoviti za 3-4 tjedna. Također potrebno je istretirati sve životinje istovremeno kako bi učinak bio zadovoljavajući. 

Moj mačak stalno jede, no i dalje je jako mršav, koji je uzrok?

Poštovani,

Imam mačka starog godinu dana, no problem je što je jako mršav, a mnogo jede. Kupujem mu suhu hranu i onu u konzervi. Zanima me što se skriva iza toga? Hvala unaprijed. 

Preporučuje se čišćenje od crijevnih parazita 

Poštovani,

Na Vaš odgovor je teško odgovoriti na ovakav način. Ukoliko niste Vašeg mačka očistili od crijevnih parazita savjetovao bih Vam da to napravite. Ako to ne pomogne, preporučujem Vam pregled kod veterinara.

Moj pas se stalno penje po ogradi i prelazi u susjedovo dvorište, što da radim?

Poštovani, 

imam ženku engleskog špringer španijela koja će napuniti tri godine, s time da se brat njome nije uopće bavio. Tek nakon što sam se vratila s fakulteta počela sam raditi s njom. Jedan od problem je u tome što je ona lovački pas pa se počela penjati po pletenoj žičanoj ogradi i u susjedovom dvorištu je uhvatila kokoš. 

Zanima me kako da joj olakšam prelazak iz jednog dvorišta u drugo? Prije dva dana složili smo joj boks, no čim uđe u njega ne prestaje lajati. Kad je bila kod roditelja nikad nije preskočila boks i nije lajala cijelu noć. U kući je sasvim drugačija, ne laje i cijelu noć spava, no ne mogu je držati u domu. 

Budite uporni u odgoju ili potražite pomoć stručnjaka

Poštovana,

Na žalost, na to pitanje Vam ne mogu odgovoriti drukčije nego upornošću. Bilo bi dobro da porazgovarate s nekom stručnijom osobom koja se bavi treningom i ponašanjem kućnih ljubimaca. Danas takvih Centara ima sve više pa sam siguran da ćete pronaći odgovarajući odgovor.

Macu je napao divlji mačak i strah me da ne ugine

Poštovani, 

moja mačkica je stara oko tri mjeseca i prije par dana ju je napao divlji mačak. Uvijek je bila razigrana, no od tada samo spava po cijele dane i na leđima joj se pojavila krasta. Strah me da ne ugine. Hvala unaprijed!

Obavezno potražite pomoć veterinara

Poštovana,

Vaša maca vjerojatno ima gnojni apsces na leđima, svakako potražite pomoć veterinara u sanaciji problema. Maca vjerojatno ima i povišenu tjelesnu temperaturu, a apsces će možda trebati i kirurški obraditi. Stoga ne čekajte, nego potražite pomoć veterinara. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin