Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tihomir Ladišić Srijeda, 04.06.2014. u 11:33
130 komentara

Može li Kolinda Grabar postati Hillary Clinton s Pantovčaka?

Desant na Pantovčak bit će do sada najzahtjevnija misija Kolinde Grabar Kitarović. Misija, poslije čijeg eventualnog neuspjeha više neće biti položaja u Bruxellesu

Jurica Galović/Pixsell
Foto: Jurica Galović/Pixsell
130 komentara

Može li uspjeti novi HDZ-ov blitzkrieg na Pantovčak? Planovi su pripremani dugo i tajnovito, kao da je riječ o desantu na Normandiju. A HDZ zna da je za takvu tešku borbu prsa o prsa najbolje u boj, umjesto ljutih bojovnika, poslati ženu. Protiv Mesića regrutirali su Jadranku Kosor, no ta je bitka bila izgubljena i prije nego što je počela. Ovaj put su posegnuli za tajnim oružjem iz NATO-a, Kolindom Grabar Kitarović. Umjesto u Hrvatskoj, Kolinda je svoju kandidaturu najavila u Afganistanu, fotografijama u maskirnoj odori i svojim ratnim dnevnikom iz Kabula.

"I Afganistanci me pitaju: Kolinda, hoćete li biti predsjednica?", prenosi iz njezina dnevnika Večernji list, a Kolinda odmah i poentira: "A neki još misle da je Hrvatska mala i nevažna. Ne, nije", odgovara Rambo Kolinda.

Kao novinar pratio sam Kolindu u njezinu prvom posjetu hrvatskim vojnicima u Afganistanu, tada u ulozi ministrice vanjskih poslova. Bilo je to suočavanje sa stvarnošću, put koji se umjesto diplomatskog izleta pretvorio u opasnu avanturu. Sletjevši u grad Dohu u Kataru ispostavilo se da američkog zrakoplova, koji je trebao hrvatsku delegaciju prevesti do baze Bagram u Afganistanu nema. Samo ljubaznošću katarskih vlasti izbjegnuto je uzaludno čekanje na ubitačnoj vrelini puste piste.

Suočavanje s hrvatskim vojnicima, tada bez odgovarajuće opreme i oklopnih vozila, bilo je još jedno posebno iskustvo. Isto pitanje tada ostaje i danas: Može li Kolinda samo osmijehom rješavati probleme? 

Puno ozbiljnije je ipak ključno pitanje ima li Kolinda kapacitet postati hrvatskom Hillary Clinton, kako su joj često tepali tekstovi u celebrity časopisima? Desant na Pantovčak bit će do sada najzahtjevnija misija Kolinde Grabar Kitarović. Misija, poslije čijeg eventualnog neuspjeha u osvajanju brda više neće biti rezervnog položaja u Bruxellesu. Možda samo onaj u Kabulu, u kojem je i počela kampanju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message