Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Može li se stariji pas dresirati i što sve pas (ne)smije jesti?

Može li se stariji pas dresirati i što sve pas (ne)smije jesti?
2

U novoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja čitatelja o pravilnoj prehrani pasa, problemima pudli sa srcem, ranama od sačme i dresuri starijeg psa

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kako da izdresiramo kujicu staru 10 godina?

Poštovani, 

udomili smo kujicu, mješanca jazavčara i nekakvog terijera (ne zna veterinar koji točno) koja sad ima već 10 godina i mislim da je sad već stara za dresuru. 

Živimo u zgradi i u šetnju je vodimo nekoliko puta van, ali to nam je noćna mora. Napada druge kujice, katkad i mužjake, uopće nema pravila, a ne znam zašto. Doma je umiljata i velika maza, ali kad izađemo van kao da je drugi pas. Ima dosta pasa s kojima se igra i slaže, a i koje napada, recimo da je omjer 40:60. Žao mi je staviti joj brnjicu jer je zaigrana i volim je često puštati da se istrči i igra, a i već sam probala i skida je. 

Mnogi mi kažu da je takva jer smo je sterilizirali, a i od tad je agresivna kod veterinara. Može biti i zato što dok je bila beba je nismo vezali i trčkarala je za nama i onda smo je odjednom počeli s povodcem šetati. Neki pak kažu da joj je to u genima jer je lovački pas. Smatram također, uz sve to, da se ona osjeća i dominantnom na tom terenu. 

Ali nismo je odgajali da bude agresivna i ne znam gdje smo pogriješili. Uvijek je svezana, osim kad je nekad pustim da se rastrči, ali problem je što je jaka i kad vidi drugog psa jedva je spriječim da ga ne napadne iako je na povodcu. Ljudi često viču na mene i prijete mi tužbama jer je već nekoliko pasa napala, ali im nije ništa napravila. Poslušna je i pametna, ali kad vidi psa kojeg hoće napast kao da ja ni ne postojim. 

Molim Vas, pomozite, ima li kakva metoda da ne bude agresivna ili je jedino rješenje brnjica? Ali ako joj stavim brnjicu, neće se moći obraniti od drugih pasa ako je netko napade niti će se moći igrati s obzirom na to da voli hvatati lopticu i donijet je meni. 

Unaprijed zahvaljujem.

Ponašanje se može promijeniti, ali potrebna je i stručna pomoć

Poštovani,

Ima više faktora koji su mogli doprinijeti takvom ponašanju (obrana teritorija, neki psihološki faktori, stres, trauma, hormonalne promjene, nedovoljna i neadekvatna socijalizacija itd.)

Većina vlasnika provodi socijalizaciju dok je pas štene, a više vremena i pažnje trebali bi posvećivati socijalizaciji psa adolescentne dobi. Za vrijeme adolescencije (4-6 mjeseci starosti) i rane zrelosti (1,5 - 2 godine starosti), mnogi vlasnici ne dopuštaju svojim psima socijalizaciju s ostalim psima na slobodi, bez povodnika – a to je vrijeme kada im je takvo iskustvo najpotrebnije. To je vrijeme kad naučene vještine trebaju naučiti primijeniti.

Promjena ponašanja u Vašeg psa je moguća, no potrebno je puno više vremena, napora i stručne pomoći s obzirom na to da je pas starije dobi.

Smije li pas jesti jabuke i kekse?

Poštovani, 

Ljubazno molim da mi odgovorite na moje pitanje u vezi prehrane našeg ljubimca Spota. On je Istarski gonič i jako ga volimo i mazimo. Ali moj sin i ja se neprestano prepiremo oko njegove prehrane jer on jede isključivo suhu hranu za pse. 

Ja mu dajem i jabuke koje on obožava i kekse Petit za što me sin uvijek uvjerava kako je to za njega štetno i opasno.

Molim Vas da mi odgovorite da li smije to jesti. 

Zahvaljujem, Elizabeta

Pas smije jesti jabuke

Poštovana,

Lakše je navesti što psi ne smiju jesti: 

  • kosti jer mogu uzrokovati začep, invaginaciju i laceraciju crijeva 
  • čokoladu, kavu i čaj jer sadrže teobromin, kofein i teofilin koji mogu uzrokovati toksičnost i djelovati na srce i središnji živčani sustav
  • mlijeko jer može uzrokovati proljev
  • grožđe i grožđice jer sadrže toksin koji može oštetiti bubrege
  • luk i češnjak jer sadrže sulfokside i disulfide koji mogu oštetiti eritrocite i uzrokovati anemiju
  • slatku hranu jer uzrokuje pretilost, probleme sa zubima i šećernu bolest 
  • velike količine jetrica jer mogu izazvati intoksikaciju vitaminom A
  • začinjenu, prženu i pečenu hranu.

Dakle Vaš pas smije jesti jabuku, a s petit keksima ne pretjerivati ili ih izbaciti.

Zamorčica se češka i grize do krvi. Zašto?

Poštovani, 

imam malu ženku zamorčića. Prečesto se češka i grize se do krvi. Ne znam što da napravim. Još je jako mala, ima oko pet mjeseci, ali vesela je i jede normalno. No pojavile su se kao neke krastice i ponekad su krvave. O čemu je riječ? 

Moguće je da ima parazite pa preporučujem posjet veterinaru

Poštovani,

Problemi s kožom zamoraca mogu biti raznolike prirode. Zamorčići često mogu imati ektoparazite koji žive na koži ili u površinskom sloju kože, a hrane se sišući krv ili detritusom kože. Najčešći ektoparaziti su buhe, uši, pauši i šugarci.

Dijagnostika prije navedenih parazita kao i općenito svih kožnih oboljenja se postavlja identifikacijom uzročnika te uzimanjem briseva ili strugotina kože. 

Stoga savjetujem da posjetite veterinara koji će vam dati adekvatnu terapiju.

Maltezer se odjednom počeo čudno ponašati

Poštovanje, 

Molim Vas da mi odgovorite na malo čudno ponašanje našeg maltezera. Star je deset godina i povremeno, naročito kada padne noć, tj. u sumrak napada supruga. Suprug se ne smije pomaknuti, već on skoči, zgrabi ga za hlače i reži. Ja ga "špotam" a on maše repom i reži. Vrlo čudno. Inače je privržen i voli se maziti sa suprugom.  

 Unaprijed hvala. 

Obratite pozornost na svoje predradnje, a mogući su i simptomi starosti

Poštovana,

Nažalost ne znam čime je Vaš pas potaknut na takvo ponašanje. Koliko sam razumio to se ne događa svaku večer stoga savjetujem Vam da obratite pozornost na neke vaše predradnje koje možda dovode do takvog ponašanja.

Nadalje Vaš je ljubimac ušao u poznije godine, možda slabije čuje ili vidi te se javlja određena nesigurnost.

Svaki dan ga češljam, ali promaknuo mi je krpelj. Kolika je vjerojatnost za bolest?

Poštovani, 

danas sam pregledavajući svog psa (pekinezer, star 10 mjeseci) kod desnog uha uočila da je krvario jer je bilo puno zalijepljenih dlaka i podosta ostataka zgrušane krvi. Čisteći to, pronašla sam i krpelja, dosta velikog što znači da mu se već napio krvi. Moja je pretpostavka da je pas sam sebe ozlijedio češući se. Inače, svaki dan ga češljam i provjerim nakon šetnje tako da mi nije jasno kako mi je to promaknulo. Zanima me kolika je vjerojatnost da mu je krpelj prenio piroplazmozu i što da radim? Treba li dobiti neke antibiotike ili nešto slično? 

Hvala unaprijed na odgovoru. 

Lijep pozdrav, 
I.B.

Pratite ga sljedeća tri tjedna i pri prvim simptomima žurno posjetite veterinara

Poštovana,

Krpelji mogu prenijeti piroplazmozu/babeziozu. To je parazitarna bolest u kojoj zbog razmnožavanja Babesia u eritrocitima dolazi do pucanja eritrocita, što ima za posljedicu smanjenje broja crvenih krvnih stanica odnosno razvija se anemija. Je li krpelj invadiran na žalost ne možemo znati. Inkubacija može biti od tri dana do dvadeset jedan dan. Najčešće se javlja u akutnom obliku s povišenom temperaturom, depresijom, slabošću, gubitkom apetita. 

Zbog razvoja anemije sluznice mogu postati blijede, pa čak i žute. Životinja otežano diše, a rad srca je ubrzan. Stoga jedino što sad možete učiniti je da pomno pratite vašeg ljubimca kroz tri tjedna i ako primijetite neke simptome odvedete psa veterinaru.

Maltezerica je počela slabije jesti, ali više piti vode

Poštovanje,

Moja maltezerica stara dvije godine u zadnje vrijeme slabo jede ali puno pije. Prije par dana sam primijetila da se trese tj., drhti kao da joj je hladno. Planiram je odvesti veterinaru ali bih voljela čuti i vaše mišljenje.
Hvala.

Pratite točnu količinu vode

Poštovana,

Prvo treba definirati što je to puno vode. Količina popijene vode ne bi trebala prelaziti 100ml/kg tjelesne težine. Ako se povećala tjelesna aktivnost ili je bio na treningu pas može popiti više od navedene količine. Moj Vam je savjet da kroz nekoliko dana mjerite tu količinu popijene vode i vodite evidenciju o tome (to je podatak koji će pomoći prilikom pregleda). Također bih Vam savjetovao da obratite pažnju na mokrenje, moguće je da je pojačano. U obzir dolazi više oboljenja kao što su npr. bolesti bubrega, dijabetes, bolesti genitalnih organa. Svakako posjetite veterinara, a uz opći pregled vjerojatno će biti potrebno napraviti i pretrage krvi, urina i ultrazvuk abdomena.

Kako ukloniti buhe kod mačića?

Poštovanje,

Pitala bi vas za svog mačića od pet mjeseci. Ima buhe, a naravno i gnjide. Kako da ih se riješim i što koristiti za zaštitu od buha i krpelja? 

Tretirajte uz mačića obavezno i prostor

Poštovani,

Savjetovao bih Vam da za macu koristite Frontline ili Fypryst spray te tretman ponovite u razmacima od 4 tjedna i ponovite cijeli postupak 3-4 puta. Istovremeno treba provesti i tretiranje prostora u kojemu maca boravi npr. Biokill sprejom u istim vremenskim razmacima i jednak broj puta. Kada se jednom riješite buha "mir u kući" možete održavati redovitim apliciranjem ampulica npr. Frontline ili Fypryst.

Rotvajlera je pogodila sačma, rana je očišćena ali sad je počela suziti

Poštovani,

Imam rotvajlera starog godinu dana. Prije tjedan dana netko ga je ranio sačmom od 4,5 mm. Na svu sreću pogodila ga je samo jedna kuglica. Išli smo kod veterinara koji je ranu isprao hidrogenom. Dobio je dvije injekcije i klavocin antibiotik. Problem je što je prije 4 dana rana počela suziti i na pritisak pokraj rane ona suzi. Ne znam je li to normalno.  

Suzenje se može pojaviti, ali provjerite može li se kuglica sačme izvaditi

Poštovani,

Suzenje rane je pojava koja se zna nekada javiti kod nastrelnih ozljeda. Na kontroli možete postaviti pitanje je li moguće izvaditi kuglicu sačme pa da se iscjeljenje rane ubrza. Sačma, ako je olovna i na nezgodnom mjestu, često se ostavlja i ne vadi se jer tijelo nakon nekog vremena napravi zaštitnu ovojnicu kuglice i rana zacijeli (jasno, ako se sačma može bez opasnosti ukloniti, onda je bolje ukloniti je). Čeličnu sačmu obično se uklanja također ovisno o lokaciji.

Pudla je počela sve češće kašljati

S poštovanjem!

imam pudlu staru 14 godina koja zna povremeno kašljati i kad počne trčati po stanu od uzbuđenja što nas vidi kašlje  također. I po noći zna kašljati te nešto pred jutro. Je li to možda voda oko srca, nešto s plućima ili bakterija?  

Pudli često imaju problema sa srcem pa je svakako odvedite na pregled

Poštovani,

Moj savjet Vama je da svakako posjetite veterinara jer bi se u Vašem slučaju moglo raditi o kardiološkom pacijentu. Pudli su pasmina koji često imaju problema s mitralnim zaliscima na srcu i to svakako treba provjeriti. Uz dobar opći i kardiološki pregled poželjno je napraviti kompletnu krvnu sliku, RTG grudnog koša, ultrazvuk srca i EKG.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin