Obavijesti

Kolumne

Komentari 122

Nadan: 'Kriminal je sustav, a korupcija stil života'. I uhite ga

Nadan: 'Kriminal je sustav, a korupcija stil života'. I uhite ga
1

Previše se repova afera vuklo za Nadanom Vidoševićem da ga ne bi netko nekada, jednog dana, nakon dvadeset i kusur godina, konačno uhvatio za jednog od njih

VIDEO

Previše se repova vuklo za Nadanom Vidoševićem da ga ne bi netko nekada, jednog dana, nakon dvadeset i kusur godina, konačno uhvatio za jednog od njih. 

Od Dalmacijacementa, preko Hajduka i Ateljea Meštrović, sve do kupovina umjetnina, manipulacije zemljištima, izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore, a sada i Krašograda, Vidošević je na svojoj grbači teglio impresivan naramak afera.

I opet, iz mnogih se uspio neokrznut izvući, pa ne bi trebalo čuditi ako bi mu to pošlo za rukom i ovoga puta. Mladen Bajić je mnoge hapsio, protiv mnogih pokrenuo istragu i digao optužnicu, ali do suda ipak nisu svi došli. 

Nećemo se izvući

Međutim, kao što je Vidošević još prije pet godina točno predviđao da se Hrvatska još dugo neće izvući iz krize, tako sada mnogi priželjkuju da se on ne izvuče iz još jedne afere. 

Dalmacijacement je privatiziran kad je on bio ministar gospodarstva, Hajduk je opljačkan dok je on bio predsjednik kluba, zona oko Marjana prenamijenjena je kako bi on zaradio prodajom Ateljea Meštrović, milijuni iz HGK izvlačili su se u vrijeme dok je on bio predsjednik Komore, planinarski domovi gradili su se tamo gdje nije bilo dozvole za rezidenciju.

A rezidencija u Zagrebu je rasla dok su se svi pitali kako si to Vidošević može priuštiti. 

Da bi se otkrilo kako je zapravo majka prava bogatašica u obitelji, jer je na njezino ime registrirana gomila imovine: tvrtka, brojne vile, stanovi, motorna jahta.

Posljednji aferaš

Vidošević je bio jedan od probrane i sve oskudnije skupine hrvatskih aferaša koji još ni jednom nisu završili u zatvoru. Među njima se, uz Jamba, Bandića i još poneke, nalazio i Božidar Kalmeta, upravo onaj čije se uhićenje ovih dana zaziva jednako intenzivno kao i Vidoševićevo.

A sada bi mogli zajedno pasti oko iste afere.

Srećom, zakoračili smo upravo u ono doba godine kad glavni državni odvjetnik prikuplja materijal, diže statistiku i stvara povoljnu atmosferu za izlazak pred saborske zastupnike. Pa je tajming uhićenja izuzetno bitan.

Međutim, možemo se zapitati sljedeće: ako je Vidošević godinama koristio rupe u zakonu, ako si je čuvao leđa, pokrivao se ignorancijom, odbacivao odgovornost za izvlačenje novca njemu pod nosom, ako je relativno uspješno opravdavao porijeklo svog bogatstva - a još uspješnije ga skrivao - kako si je na kraju dozvolio da ga ulove?

Ako su ga uopće ulovili.

Nema zaleđa

Naravno, sada više nema onog političkog zaleđa, nije se čak ni dočepao Pantovčaka koji bi mu poslužio za zaštitu od progona, pa nevina opravdanja kako mu kradu pod nosom, kao što je to bilo u slučaju Hajduka, više ne prolaze bez pitanja, kao što se drugačije gleda na manipulacije zemljištima, na kakvima je proteklih godina rutinski zarađivao.

Ali opet, nije bio jedini. I krupnije zvjerke su profitirale na izmjenama urbanih planove i prenamjeni građevinskih zona.

I upravo zato, kad ljude prođe prva ugoda zbog ovog hapšenja, kad im dosadi likovanje zbog toga što je Nadan "Lep k'o greh" Vidošević završio u Remetincu, bit će zanimljivo vidjeti zbog kojeg će grijeha točno ispaštati.

"Sve afere koje potresaju Hrvatsku ovih dana pokazatelj su bolesti sustava s kojom se treba uhvatiti u koštac", govorio je Nadan Vidošević u predsjedničkoj kampanji 2009. godine. "Kriminal je u hrvatskoj sustav, a korupcija stil života, tom sustavu treba slomiti vrat".

Treba li ovo hapšenje smatrati njegovim konkretnim doprinosom?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin