Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Najava četvrtfinala LP: Svi putevi odsad vode u Madrid

Najava četvrtfinala LP: Svi putevi odsad vode u Madrid
1

Ovogodišnje izdanje osmine finala Lige Prvaka ostati će upamćeno kao jedno od najzanimljivijih posljednjih godina, posebno zbog uzvratnih utakmica gdje smo osim velikih preokreta doživjeli i infarktne završnice.

VIDEO

Nakon završenih prvih utakmica prolazak za Ajax, Juventus i Manchester United činio se kao nemoguća misija, no Liga Prvaka ponovo je pokazala onu svoju posebnu čar. Prolazak u četvrtfinale su još osigurali Manchester City, Tottenham, Barcelona, Liverpool i Porto.

Ove sezone vraća se stari format, neće biti ždrijeba nakon četvrtfinala, nego se potencijalni protivnici već znaju. Ždrijeb nam osim duela Manchestera i Barcelone nije spojio neke klasike, ali bi zato mogli imati polufinale za pamćenje. Bolji iz duela Ajaxa i Juventusa ide na boljeg između Liverpoola i Porta, dok potencijalni prolazak Manchester i Barcelonu vodi na Tottenham ili Manchester City.

Englezi imaju najviše predstavnika, čak četiri, što su zadnji put imali 2009. Iako su poznati po dominaciji u europskim natjecanjima, Španjolska je ostala samo na Barceloni. Čast Italije brani Juventus, dok su dva najveća „underdoga“ Porto (Portugal) i Ajax (Nizozemska) također jedini predstavnici svoje zemlje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liverpool – Porto

Nakon što su u osmini finala izvukli možda i najtežeg mogućeg protivnika u vidu Bayerna, prema crvenima iz Liverpoola ždrijeb je ovoga puta bio milosrdan. Porto je najlošija ekipa u ovom ždrijebu, ne mogu se nositi ni s jednom drugom ekipo, ni talentom ni taktički ne bi smjeli predstavljati problem ekipi protiv Liverpoola. Baš smo ovaj dvomeč imali prilike gledati prošle godine u osmini finala gdje je Liverpool prošao s ukupnih 5-0. Pet golova u mreži Porta na Dragau u prvoj utakmici bila je demonstracija sile Kloppovog Liverpoola, dok je uzvrat na Anfieldu bio samo formalnost.

Liverpool je sada nešto drugačija ekipa, možda ne toliko atraktivna za gledanje kao prošle sezone, ali puno ozbiljnija i discipliniranija u obrani. Klopp ove sezone ima i više prostora za rotaciju nego prošle sezone, a povratak Oxladea – Chamberlaina bi mogao biti ključan u Liverpoolovoj borbi na dva fronta. Jurgen Klopp se još jednom pokazao kao „crna mačka“ za Bavarce, onakva predstava na Allianz Areni dokaz je da je Liverpool ponovno jedan od glavnih kandidata za titulu europskog prvaka. Baš kao i Liverpool, Porto je u domaćoj ligi u grčevitoj borbi za titulu. Što se tiče grupne faze i osmine finala, Porto je imao daleko najlakšu skupinu, dok su u osmini finala prošli Romu nakon produžetaka. Taj dvomeč je lako mogao otići i u drugom smjeru, Roma je u sudačkoj nadoknadi lako mogla dobiti jedanaesterac za prolazak. Stvarno ne vidim način na koji bi Liverpool mogao ispasti od Porta, prije svega razlika u kvaliteti je ogromna, a ostale okolnosti također idu na stranu Liverpoola.

Tottenham – Manchester City

Kao i prošle sezone, ponovo se u četvrtfinalu sastaju dva Engleska predstavnika, što znači da će i ove sezone imati najmanje jednog predstavnika u polufinalu. Manchester City Pepa Guardiole melje sve pred sobom, ove sezone su osvojili već jedan kup, a u utrci su trenutno za još tri trofeja. Osim Lige Prvaka, čini se da će titulu Premier lige morati braniti do posljednjeg kola, a ostaje im još i završnica FA kupa. Malo je ekipa koje bi mogle podnijeti takav tempo i borbu na toliko različitih frontova. City osim što ima izgrađen savršen sistem i najbolje napadačke mehanizme na svijetu, imaju širok i kvalitetan roster. Pa tako kroz sezonu mogu preživjeti ozljede najboljih igrača poput De Bruynea, Aguera, Mendyja, a da im rezultati ne pate previše. Kroz ligaško natjecanje City je savršena ekipa, no poznato je da Pep Guardiola nakon napuštanja Barcelone baš imao problema u završnici Lige Prvaka.

„Građani“ su zadnji put do polufinala došli 2016. pod palicom Manuela Pellegrinia, dok je Pep zadnji put u polufinale ušao tek 2015. s Bayernom. S druge strane Tottenham je zadnji put bio u četvrtfinalu 2011., što nam govori da ni jedna ni druga ekipa nemaju neku tradiciju igranja završnice Lige Prvaka. Tottenham je u sezonu ušao bez ijednog pojačanja, bez vlastitog stadiona, s istrošenim igračima nakon SP-a i ozljedama s kojima se cijele sezone muče njihovi glavni igrači. No, Pochettino se prilagodio. U prvi plan je ubacio neke druge igrače, uspio je puno lakše od očekivanog izbaciti Dortmund u osmini finala, a trenutno drži treće mjesto u Premier ligi gdje ih očekuje grčevita borba za mjesto koje vodi u Ligu Prvaka iduće sezone. Spursi su trenutno u lošoj formi, doveli su u pitanje plasman u top četiri, no možda će im konačno otvorenje novog fantastičnog stadiona biti dodatni motiv u završnici sezone.

Obje ekipe se odlično poznaju iz lige, Pochettino je pobijedio u svojoj prvoj utakmici protiv Pepa u Premier ligi, ali zato je izgubio čak četiri za redom. Stoga, karte će manje-više biti „otvorene“. Spursi će se teško moći nadigravati s ovakvim Cityjem, no ako na Etihad odu neporaženi, probaju odigrati na manji broj golova i održe aktivan rezultat do završnice, sve je moguće.

Ajax – Juventus

Unatoč tome što su prvu utakmicu izgubili 1-2, „Kopljanici“ su režirali veliki preokret na Bernabeu i izbacili Real Madrid. Zadnje ispadanje Reala iz Lige Prvaka bilo je sad već davne 2014. godine, što još više uvećava ovaj pothvat. Ekipa Erika ten Haga prosječno je stara samo 23 godine, unatoč tome, „Kopljanici“ su pokazali dozu iskustva i hrabrosti da preokrenu dvomeč u svoju korist protiv tako teškog i iskusnog protivnika. Problem Ajaxa protiv Juventusa bi mogao biti taj što im Juventini neće ostaviti prostor kakav im je ostavljao Real, posebno u prvoj utakmici. Tako bi sjajni Dušan Tadić, Zyech, Neres i ostala ekipa mogla naletjeti na čvrsti obrambeni bedem Juventusa.

Nizozemci su ekipa koja se voli nadigravati, igrati na gol više, dok će Juve pokušati totalno suprotno. Juventus je baš kao i Ajax, izveo neočekivan preokret u drugoj utakmici protiv Atletica i sada uz veliko samopouzdanje cilja na toliko sanjanog „klempu“. Za razliku od prošle sezone, Juve sada ima Cristiana Ronalda, a kada imaš Cristiana Ronalda, čovjeka koji je od zadnjih pet Liga Prvaka osvojio četiri, tvoje šanse se značajno povećavaju. Realno, Juventus ove sezone ne igra toliko dobar nogomet, u ligi su uvjerljivo prvi i igraju baš onoliko koliko im treba. Ranjivi su, ali nisam siguran što to ten Hag može pripremiti da bi iznenadilo Allegrijevu iskusnu i polivalentnu ekipu.

Manchester United - Barcelona

Gledajući kroz povijest i tradiciju dvoboj Manchestera i Barcelone je najatraktivniji od svih parova četvrtfinala. Iz bliže povijesti pamtimo ona finala Lige Prvaka iz 2009. i 2011. kada je oba puta slavila Barcelona, a baš je „Camp Nou“ posebno mjesto za novog menadžera Manchester Uniteda. Ole Gunnar Solskjær bio je čovjek koji je na tom stadionu u epskom finalu protiv Bayerna 1999. kao „džoker“ s klupe zabio gol vrijedan titule europskog prvaka. Nakon loših rezultata pod Mourinhom, kormilo Manchester Uniteda preuzeo je Solskjaer. Zamjena kao igrač, zamjena kao trener, Solskjaer je trebao biti samo privremeno rješenje do kraja sezone. No, Norvežanin je okrenuo Unitedovu sezonu za 360 stupnjeva, omogućio im je da se bore za top 4 i igraju četvrtfinale Lige Prvaka, nešto što je bilo nezamislivo par mjeseci ranije.

Solskjaer je tako zaradio novi, dugoročni ugovor i sve što „Crveni Đavoli“ naprave u nastavku sezonu biti će bonus. Oleov United još nije taktički određena ekipa, vide se neki pozitivni novi trendovi u igri, ali on nije selektirao ovu ekipu, pa ćemo tek nakon ljeta vidjeti njegove prave zamisli. S druge strane Barcelona u ovaj dvomeč ulazi s više pritiska nego Manchester, njihovo zadnje polufinale Lige Prvaka bilo je 2015., posljednjih sezona četvrtfinale im je predstavljalo veliki problem, samo se prisjetimo prošlogodišnjeg dvomeča s Romom.

Titula u domaćem prvenstvu se lagano učitava, uz finale Kupa Kralja i četvrtfinale Lige Prvaka može se reći da Barcelona igra veoma uspješnu sezonu. Nije to više ona Barcelona kakvu smo navikli gledati, ali Valverdeov pragmatični stil i dalje daje rezultate. Napadački mehanizmi nisu ni blizu razrađeni kao oni u doba Guardiole, Valverde je svu igru Barcelone stavio na leđa Messija. Nije baš dobro kada ti ekipa zavisi o jednom igraču, ali mnoge druge ekipe ne bi imale ništa protiv da zavise o igraču koji se zove Leo Messi. Na ovu Barcelonu se nije jednostavno pripremiti, nema točno određenog principa igre, teško se pripremiti na nekoga tko ti može prebaciti golmana dok stoji liniji, nanizati pet igrača ili zabiti svaki slobodni udarac u zoni šuta. United u ovom dvomeču nema što izgubiti, ali mislim da će im za prolazak Barcelone s ovakvim Messijem trebati slična doza sreće kao i protiv PSG-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang