Obavijesti

Kolumne

Komentari 47

Najveće osvježenje donijelo bi raspuštanje ove užasne Vlade

Najveće osvježenje donijelo bi raspuštanje ove užasne Vlade
1

Nakon odlaska Lovre Kuščevića premijer Plenković najavio je rekonstrukciju Vlade koja bi trebala donijeti "osvježenje". Ipak, nijedno osvježenje ne može se mjeriti s osvježenjem nakon odlaska čitave Vlade.

VIDEO

Rekonstrukcija koja se radi u nuždi obično ne donosi osvježenje.

Eventualno olakšanje.

Ali evo, Andrej Plenković umotao je to u celofan: "Dobio sam potporu članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da sukladno svojoj procjeni poduzimam sve što smatram da je potrebno za osvježenja u Vladi".

Osvježenja nakon smjena koja se rade u nuždi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"To je način", dodao je jučer Plenković, "da idemo ambiciozno s ostvarenju svih naših ciljeva".

Znači li to da je dosad manjkalo te ambicioznosti?

Plenković se trudio jučer zvučati entuzijastično, što je sigurno iziskivalo veliki napor nakon brutalnog razočaranja koje je doživio u igri stolica u Bruxellesu. Veliki dedramatizator pokušao je prisilnu rekonstrukciju Vlade prikazati kao osvježenje potrošene i potaracane Vlade koja je doživjela već nekoliko rekonstrukcija.

I nakon svake uspjela zagaziti u još dublje  blato.

Uvijek ista rekonstrukcija

Rekonstrukcije nose ono na što smo oduvijek navikli: afere, skandale, propale natječaje, promašene reforme, kadrovske promašaje...

Zašto bi sada bilo drugačije?

Vlada ulazi u rekonstrukciju nakon što je ministrica vanjskih poslova pobjegla s funkcije, a ministar uprave pobjegao od afera, dok u Vladi ostaje bulumenta ministara koji samim svojim boravkom zagušuju Vladu željnu "osvježenja".

Najveće osvježenje, da se ne lažemo, bilo bi raspuštanje čitave Vlade. Plenković prvi ne želi više biti u njoj, a oni koji bi htjeli ostati u pravilu su oni kojih se prvih treba riješiti.

Rekonstrukcija neće donijeti ništa osim produljivanja agonije. 

Osvježavanje do propasti

Osvježavanje se svodi na oporavak HDZ-a i njegova rejtinga uoči predsjedničkih izbora, na kojima je stranka prisiljena igrati na Kolindu Grabar Kitarović, onu koja svojim ponašanjem utapa i stranku čiju potporu traži. 

Osvježavanje se svodi na preživljavanje do parlamentarnih izbora i zaustavljanje propadanja koje traje već mjesecima. Još malo pa će se Plenković na putu prema dolje mimoići s Davorom Bernardićem. Ima li veće kazne?

Osvježavanje se svodi na pacificiranje koalicijskih partnera bez kojih, kakvi god bili, ova Plenkovićeva garnitura ne može dovršiti čak ni ovako kilav mandat.

Međutim, kakva osvježenja se mogu očekivati? Odakle će Plenković izvući te svoje "wunderbaume" uz koje će raskužiti zadah afera i propasti u Banskim dvorima?

Podobni, a ne sposobni

Kriteriji su oduvijek bili jasni: lojalnost, poslušnost, neambicioznost, pogotovo ne u mjeri koja bi ugrozila premijera, zatim i pripadnost pravoj stranačkoj frakciji, ali opet da nekome ne bi previše narasla krila, potom je tu i prihvatljivost u koaliciji, a tek na kraju spominje se kompetencija osobe koja će zauzeti pojedini resor.

Ali čak i da ne poznaje resor, koga briga? Neće se isticati u gomili.

Dapače, najbolji recept za opstanak u ovoj Vladi upravo je neisticanje. Tko se istakne, obično izvisi.

I stoga, kad se već spominje nekakvo "osvježenje" u ovoj Vladi, onda bi se ono svakako uključivalo poštenje, transparentnost, otvorenost, kompetentnost. Da ne kažemo opet vjerodostojnost.

Osvježenje za Plenkovića

To su komponente kojih smo se najmanje nagledali u mandatu Plenkovićeve vlade. To su stvari koje smo najmanje vidjeli kod njegovih ministara, iz bilo kojeg perioda gotovo permanentne rekonstrukcije.

Osvježenje bi bilo da se ne moramo baviti aferama i imovinskim karticama ministara ili sukobom interesa premijera. Da ne moramo padati u nesvijest od novih prijedloga i zakona. Da ne moramo od jednih očekivati veću aktivnost, a od drugih opet manju.
Jer oni koji najviše rade ujedno rade i najveću štetu.

I zbog svega toga, najveće osvježenje javnosti i građanima donijelo bi raspuštanje ove Vlade. 

A vjerojatno i samom Plenkoviću.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu