Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Naš pas je 'samotnjak' i ne želi se pariti, u čemu je problem?

Naš pas je 'samotnjak' i ne želi se pariti, u čemu je problem?
1

Veterinar Goran Azenić u novoj Zoordinaciji odgovara zašto psu stalno suze oči, smije li jesti kuhanu hranu i hoće li se pariti iako u prvom pokušaju nije uspio

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Smije li pas jednom na tjedan jesti kuhanu mrkvu i rižu?

Poštovani, moj psić od dvije godine svakodnevno jede suhu hranu. Međutim, jednom do dva puta na tjedan dajem mu kuhanu mrkvu, rižu i jedno žumance pomiješano s malo maslinovog ulja. Je li to dobro za psića? Unaprijed hvala i srdačan pozdrav. 

Takav je način prehrane sasvim u redu 

Poštovani,

Sve što ste naveli pas smije jesti tako da slobodno možete nastaviti s tim režimom. Ako mu je to jedini obrok u toku dana umiješajte i malo mesa (bijelo meso piletine ili puretine).

Pas se ne želi pariti, što da radimo?

Poštovani, imamo psa starog tri godine koji je jako vezan za nas. U naš dom ušao je sa samo mjesec dana starosti i ne želi se družiti s drugim psima. Zbog toga pretpostavljam da se ne želi ni pariti. Probao je, ali nije uspjelo. Postoji li ikakva šansa da će se ipak predomisliti?

Dulje druženje i neutralan teren pomažu

Poštovani, 

Ako imate mogućnost parenja vrijedi Vam pokušati ponovo, možda mu se jednostavno cura nije svidjela ili nisu imali vremena upoznati se. Preporuka je, ako je izvedivo, da se par druži neko vrijeme, pogotovo kod sramežljivih pasa i to na nekom neutralnom terenu (nepoznatom obojici). Nadalje neki psi su sramežljivi pred vlasnicima i ne žele to obaviti dok su sve oči uprte u njih. Zato ne trebate gubiti nadu već biti strpljivi.

Pas se toliko češka da mu je dlaka ispala, kako mu pomoći?

Poštovani, našem psiću intenzivno ispada dlaka na butinama. Češka se i nervozan je, a na mjestima gdje je dlaka ispala već se vidi meso odnosno oštećena koža. Veterinar nam je dao mast koja čini se ne pomaže. Pas je star devet godina. Smijemo li koristiti Bivacin? Od srca hvala i lijepi pozdrav iz hladnog Sarajeva. 

Treba odrediti točan uzrok svrbeža

Poštovani,

U vašem slučaju najprije bi se trebalo dokazati uzrok svrbeža. Najčešće promjene na donjem djelu leđa, na korijenu repa i butinama vezane su uz alergiju na ubod buhe ili prepunjenosti analnih vrećica. Na promijenjene dijelove kože smijete koristiti Bivacin, no radije bih Vam preporučio neki blagi antiseptik (npr. Octenisept). Rane nastale češanjem mogu se samo zaliječiti raznim sredstvima i ublažiti jer će si životinja opetovanim češanjem nanijeti nove rane, stoga Vam preporučujem da ponovo odete veterinaru kako bi se pronašao uzrok svrbeža.

Kako psa priviknuti na suhu hranu?

Poštovani, nedavno sam nabavila psa čistokrvnog pudla starog deset mjeseci. Jako je plašljiv, ali veći mi je problem njegova hrana.Pokušala sam kupovnom hranom Chapi, ali to još uvijek ne ide najbolje. Molim vas za savjet kako da ga hranim jer imam dojam da prijašnji vlasnici nisu bili dobri prema njemu. Unaprijed se zahvaljujem. Pozdrav iz Vinkovaca. 

Preporučuje se hrana klase super premium, ali i kuhana varijanta

Poštovana,

Preporučio bih Vam hrane koje spadaju u klasu super premium. Također možete svom ljubimcu kuhati npr. piletina,puretina, riža, palenta, povrće, izbjegavajte mahunarke, svinjetinu, proizvode koje sadrže čokoladu i šećere.

Pas oči suze, a dlaka ispod očiju mu je pocrvenila, o čemu se radi?

Poštovani, imam kujicu shih-tzu staru četiri godine i u zadnjih mjesec dana počele su joj oči suziti. Također, dlaka ispod očiju joj je crvena. U ovih četiri godine nikada s time nije imala problem, pa ma zanima što bi to moglo biti? Posljednjih dva mjeseca hranim je hranom " Dog Chow Junior s piletinom i rižom" pa me zanima može li to biti uzrok? Svaki dan joj čistim područje oko očiju i pazim da joj to bude suho i uredno. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. 

Uzrok je epifora koja se javlja zbog neadekvatne drenaže suznog kanala

Poštovana,

Stanje koje opisujete naziva se epifora ili vodenasto oko i vrlo je često stanje kod pasa (maltezer, shih-tzu, francuski buldog, engleski buldog ), nešto rjeđe kod mačaka. Epifora uzrokuje smeđu diskoloraciju dlaka ispod očiju, a uzrok je neadekvatna drenaža suza suznim kanalom (pa se one prelijevaju preko kapka) ili nazalna ili okularna iritacija ili bol ili kombinacija oba uzroka. Za dijagnosticiranje i otklanjane ovog problema potreban je detaljan oftalmološki pregled kako bi se utvrdio pravi razlog epifore.  

Pas se liječi od šuge, ali stanje se ne popravlja

Poštovani, moj pas se stalno češka i ima rane na različitim dijelovima tijela, pa čak i onim do kojih ne može doći ustima ili šapama. Isto tako gubi i dlaku na različitim dijelovima tijela, posebice na prsima. Također,  koža mu je crvenkasta na šapicama. Veterinar je dijagnosticirao šugu (nije provjeravao krv ili uzeo uzorak s kože i pogledao pod mikroskopom) i liječio ga je protiv šuge, ali bez učinka. Kupali smo ga sa šamponom za kiruršku dezinfekciju ruku (Plivasept). Ne znam više na koji mu način pomoći. Hvala unaprijed.

Bolest treba prvo dokazati, a uzroci češkanja mogu biti bakterije, gljivice i alergije

Poštovana,

šuga se ne liječi Plivasept tekućim sapunom. Šugarca prvo treba dokazati, a onda započeti sa specifičnom terapijom. Na žalost niste poslali fotografiju pa mi je teško dalje komentirati Vaš slučaj, no u svakom  slučaju uzroka može biti puno npr: ektoparaziti (šugarci, demodikoza), alergije, gljivice, endokrinološki problem, bakterijska infekcija (najčešće sekundarna). Također smatram da ako Vam je rečeno da se radi o šugi, a dobili ste Plivasept tekući sapun za terapiju možda trebate promijeniti veterinara.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera