Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Naša kujica se stalno češka, a nema nametnika, koji je uzrok?

Naša kujica se stalno češka, a nema nametnika, koji je uzrok?
7

Što se krije iza stalnog češkanja kod pasa, kako pomoći papigi koju napadaju bube i što napraviti kad kujiaca ima kvržice i plikove po koži pročitajte u ZOOrdinaciji

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Naš mačak grize prekrivač i ne pušta, zašto to radi?

Poštovani, imam mačka staroga malo manje od godinu dana. Ozlijedio se i vodili smo ga veterinaru da mu zašije ranu. Večer prije nego što smo ga odveli, zagrizao je prekrivač i nije ga želio pustiti. Od tada pa sve do danas, jednom kad ga uhvati i zagrize, ne pušta. Zašto to radi i kako da to spriječimo?

Razlog može biti igra, ljutnja ili obijest

Poštovani,

Takvo ponašanje je izazvano nečim, to može biti i igra, obijest, ljutnja itd. Na Vama je da pokušate otkriti čime je izazvana ta reakcija (doma) te istu i ukloniti ili zamijeniti prekrivač nekom njegovom igračkom ako se on tako igra.

Kujica se stalno češka, zašto to radi?

Poštovani, imam kujicu pekinezera staru pet godina. U zadnjih nekoliko mjeseci stalno se češka po tijelu, a najviše u predjelu donjeg dijela kralježnice. Iako nema buhe niti ikakvih dugih nametnika, te je redovno čišćena od unutarnjih parazita ona se neprestano češka. Koji je razlog tome? Postoji li kakav preparat koji uklanja ili ublažava taj svrbež? Unaprijed hvala. 

Uzrok se može kriti u nepravilnom pražnjenju paraanalnih vrećica

Poštovani,

Češanje na predjelu donjeg djela kralježnice osim parazitima može biti izazvano i kod nepravilnog pražnjenja paraanalnih vrećica. Stoga moj savjet je da odete na pregled kod veterinara koji će kožu pregledati a paraanalne vrećice isprazniti ukoliko bude bilo potrebe za tim postupkom.

Moj pas je dobar lovac, ali "bježi" s lovišta

Poštovani, imam lovačkog psa i dobar je lovac, ali se s lovišta jako brzo vraća. Imam osjećaj da se boji da će me izgubiti. Pas je jako plah, što da radim? Unaprijed hvala.

Potražite pomoć centra za odgoj i obuku pasa

Poštovani,

Vaše pitanje trebate proslijediti nekom centru za odgoj i obuku pasa (npr.K.O.S..P) ili nekom društvu koje se bavi lovnim karakteristikama pasa.

Mačaka ima rane koje mažem masti od gaveza, ali pomaka nema

Poštovani, imam malog mačka starog osam mjeseci. Došao je kući sa skitnje šepajući i bio je krvav po prednjoj lijevoj nozi. Nakon toga je danima slabo jeo, ali je živnuo. Problem jest što mu je s noge otpala dlaka, vidi se koža i meso. Sve mu to čistim hipermanganom i mažem balzamom od gaveza, ali rana sporo prolazi. Trebam li nastaviti s tretmanom iako nema pomaka ili to traje duže zato što su koža i dlaka s tog mjesta otpale? Hvala na pomoći. 

Odvedite mačka veterinaru, infekcije mogu biti kobne

Poštovani,

Što prije odvedite mačka veterinaru, takve infekcije znaju biti kobne. Ta infekcija rane traje predugo te osim ispiranja rane nužno je uključiti i antibiotsku terapiju. S obzirom na to da je došlo do nekroze kože koja je otpala možda bude nužna i kirurška obrada rane.

Moj pas se stalno češka i ima kraste na koži, o čemu se radi?

Lijep pozdrav, imam odrasloga mužjaka pasmine Border Collie i u zadnje vrijeme se počeo češati. Nema nikakvih nametnika poput buha ili krpelja, ali dlaka mu je postala suha i oštra te je izgubila sjaj. Na mjestima gdje se češe postala je rjeđa (između prednjih nogu i po prstima). Najprije sam primijetio male sitne kraste po koži, većinom na leđima koje kad otpadnu postaju kao prhut. O čemu se radi i kako to liječiti? Unaprijed hvala. 

Češanje može biti posljedica promjene hrane ili jastuka, ali najbolje je posjetiti veterinara

Poštovani,

Kad je riječ o svrbežu i kožnim bolestima jako je teško reći o čemu se radi bez pregleda i drugih pretraga zato što su uzroci mnogobrojni. Osim vidljivih nametnika ima i onih koji obitavaju u koži pasa te se golim okom ne vide, zatim gljivice često u pasa stvaraju takve probleme. Osim parazita i gljivica na žalost u današnje vrijeme sve više pasa postaju alergičari što se u najvećem broju slučaja manifestira kožnim promjenama. Prije nego što odete veterinaru pokušajte se sjetiti da li ste u zadnje vrijeme uveli nešto novo u život vašeg psa (hrana, poslastice, jastuk, omekšivač, mjesto šetnje...) te da li je to češanje počelo nakon uvođenja tako nečeg novog.

Papigu napadaju bube, što da radim?

Pozdrav, imam papigu tigricu koja se tijekom noći počela češkati i tresti, a na krilima su joj nekakve bubice. To traje sat vremena. Izgleda kao da su je napale vojske buba, čak ni ona sama ne zna što bi od muke pa si i perje čupa. Što se tiče higijene, redovito se čisti, a kupam je svakih tjedan dana. Ne znam što bi to moglo biti ni gdje je to pokupila jer joj je kavez uvijek na istom mjestu. Pregledala sam joj perje, ali sve je čisto. Nese jaja svakih mjesec dana ili dva, a kako je sama planirala sam joj kupiti mužjaka. Što da radim? Hvala. 

Za sve su krive tekute, a pomaže insekticidni sprej za ptice

Poštovana,

Po opisu rekao bih da se radi o tekutima. Tekuti su paraziti ptica koji se hrane kožnim debrisom i krvlju. Tijekom dana skrivaju se u pukotinama nastambe ili stana, a po noći izlaze i napadaju pticu. Njihovo hranjenje traje otprilike jedan sat nakon čega se vraćaju u svoje pukotine. Kupite Bogena Birdspray insekticidni sprej za ptice te po uputama tretirajte papigu i prostor, ako nakon nekog vremena ne uočite poboljšanje obratite se veterinaru.

Moj mops je imao jak napadaj obrnutog kihanja, kako mu pomoći?

Poštovani doktore Gorane, moj mops ima osam godina i imao je dosta jak napadaj obrnutog kihanja. Jako sam se prepala jer me je bilo strah da će uginuti. Može li se to dogoditi i kako mu pomoći? Lud je za hranom i ima 12 kilograma. što je, čini mi se, previše. Kupujem mu hranu Royal Canin i hranim ga dva puta na dan. Tu i tamo dobije i domaću hranu jer je užasno naporan i dosadan sve dok nešto ne dobije. Obožava i mandarine, smije li ih jesti? Može li ponekad jesti i sirovo jaje? Želim da smršavi, ali ne znam kakao. Možete li mi preporučiti nekakvu dijetalnu prehranu?

Također, ima još jedan problem. Na desnoj šapi između prstiju mu se povremeno napravi nekakav prištić, a ponekad i dva do tri. Nakratko se povuku, ali ne do kraja. Ne znam od čega se to stvara. Ponekad mu natekne cijela šapa pa šepa, on to samo liže i raskrvari. 

Po pitanju cijepljenja, treba li se cijepiti svake godine? Čula sam da bi male pasmine trebalo cijepiti svakih pet godina, je li to točno?Jedva čekam vaš odgovor i zahvaljujem u Bonijevo ime. 

Pomaže terapija antihistaminicima, ali preporučuje se posjet veterinaru

Poštovana,

U koliko se radi o obrnutom kihanju može se probati terapijom antihistaminicima (ponekad pomognu) no pretpostavljam s obzirom na Vašu zabrinutost i jačinu simptoma koje pokazuje da se možda ipak radi prije o brahiocefaličnom sindromu. Liječenje brahiocefaličnog sindroma nekada zna biti dosta složeno no problem svakako treba prethodno locirati. U koliko je gojazan predlažem Vam da ga u suradnji s veterinarom stavite na jednu od dijeta (proizvođači superpremium hrane za pse većinom danas imaju već razrađene programe za mršavljenje). Što se tiče mandarina nemojte pretjerivati i neće biti problema. 

Promjene koje mu se javljaju u interdigitalnom području mogle bi u njegovom slučaju biti autoimune prirode, također zbog ovog problema posjetite veterinara. Informacija koju ste čuli u vezi cijepljenja nije točna. Psi se moraju cijepiti protiv bjesnoće jedanput godišnje te veličina psa tu ne igra nikakvu ulogu. Vlasnici znaju nekada biti zbunjeni različitim informacijama od takozvanih stručnjaka s toga uvijek kada imate nedoumicu kontaktirajte veterinara i dobiti ćete točnu i važeću informaciju.

Kujicu muče kvržice i plikovi, a lijekovi ne pomažu

Poštovani, imamo kujicu staru šest godina. Nikad nije bilo problema s njezinim zdravljem, no međutim u posljednjih godinu dana ima ranice po koži. Imala je "piknice" po cijelom tijelu, to smo riješili injekcijom i medrolom. Imala je plikove na vratu koje su se povukli nakon promjene prehrane. Nakon svega toga pojavile su se kvržice na šapama. Poslali smo bris na veterinarski zavod i ispostavilo se da ima stafilokok bakteriju te da samo jedan od deset antibiotika može djelomično pomoći. 

Veterinar nam je prepisao cefaleksin svakih 12, a medrol svakih 24 sata. Nakon što je popila sav cefaleksin, nogice su joj bile gotovo zdrave. Nastavili smo joj davati samo medrol , no čini mi se da medrol nije ničemu služio. Neki dan smo bili kod veterinara te nam je rekao da joj nastavimo davati medrol uobičajeno kako smo i prije, i da joj šapice močimo u pjenušavom plivaseptu. Tako sada radimo, ali zanima nas može li joj još šta pomoći? Također bih dodala da si neprestano grize i liže šape. Zanima nas Vaše mišljenje o svemu tome.

Preporučuje se alergološko testiranje

Poštovana,

Po Vašem opisu mogu zaključiti kako je Vaš pas preosjetljiv na nešto. Za točnu dijagnozu trebalo bi napraviti alergološko testiranje. Prije toga možete za početak provesti strogu dijetu sa z/d Hills hranom (ova hrana koristi se za potvrđivanje preosjetljivosti na neki sastojak iz hrane- svakako u suradnji s veterinarom). Antibiogram tu svakako nije na odmet no cefaleksin je cefalosporin prve generacije i koristi se već dugi niz godina u liječenju obično rutinskih infekcija uzrokovanih gram pozitivnim bakterijama tako da izbor antibiotika za liječenje po meni sekundarne infekcije ne bi trebao biti problem. Kada otkrijete što je uzrok nestat će i češanje, zaliječit ćete sekundarnu infekciju i Vaš će pas kvalitetno živjeti. Uzrok ćete možda moći ukloniti te Vaš pas u tom slučaju neće morati uzimati doživotno antialergijske lijekove.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin