Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Našem rotvajleru stalno ispada dlaka, koji bi mogao biti uzrok?

Veterinar Goran Azenić u novoj kolumni odgovara čitateljima na pitanje kada je pravo vrijeme za cijepljenje mačaka i koji je uzrok ispadanja dlaka kod pasa

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kada štene može u šetnju?

Kada štene možemo voditi u prvu šetnju? Veterinari savjetuju da pas ne izlazi prije drugog cijepljenja. Zašto se to savjetuje i moraju li se vlasnici držati tog savjeta? Ako se ne drže uputa na što sve treba paziti?

Cijepljenjem se jača imunitet

Štene nakon svog rođenja dobije protutijela preko posteljice i putem posebnog mlijeka (kolostruma) od majke te neko vrijeme ima imunitet vrlo sličan majčinom. S vremenom ta protutijela iščezavaju iz cirkulacije pa je potrebno uspostaviti novu solidnu obranu mladog organizma. To se postiže cijepljenjem (vakcinacijom). Postoji više različitih cjepiva, no generalno govoreći prvo cijepljenje je obično između sedmog i osmog tjedna starosti. 

Kako bi imunitet bio solidan odnosno kako bi titar protutijela bio na zadovoljavajućoj razini potrebno je nadocijepiti životinju još jedanput do dvaput (ovisno o vrsti cjepiva). Savjet vlasnicima je da u tom osjetljivom razdoblju života što više paze na svoje novonabavljene ljubimce. To znači da ih ne izvode van pogotovo tamo gdje izlaze i drugi psi, da peru dobro ruke ako su dirali druge životinje kako ne bi pasivno prenijeli neku virusnu bolest. Treba se svakako konzultirati s veterinarom koji je cijepio Vašu životinju jer on/ona na osnovu kliničkog pregleda, saznanja o cjepivu i epizootiološkoj situaciji u Vašem mjestu najbolje može procijeniti opasnost od takvih izlazaka.

Ulazimo u EU, što će biti s plavim knjižicama za pse?

Hoće li se ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju mijenjati plave knjižice za pse?

Knjižice će se mijenjati, ali prijelazni period još nije određen

Plave knjižice će se svakako mijenjati ulaskom u Europsku uniju. Pitanje je samo koliki će biti prijelazni period. Kako nismo još dobili nikakvu službenu obavijest možda je najbolje još malo pričekati i za detaljnije informacije kontaktirati Ministarstvo poljoprivrede.

Rotvajler ima ožiljak na glavi i sad mu ispada dlaka, koji je uzrok tome?

Pozdrav, imam rotvajlera starog 11 mjeseci. Kod nas je došao s dva mjeseca starosti i na glavi kod ušiju sam primijetila da ima nešto slično ožiljku. Pitala sam veterinara što bi to moglo biti, ali on mi nije znao odgovoriti. Nisam htjela dizati paniku oko toga kako se skoro ni ne vidi, no prije par dana sam primijetila da mu se dlaka i na suprotnom dijelu glave počela prorjeđivati kao i na njušci. Sad me to brine. Što bi to moglo biti i kako to liječiti? Nadam se da nije prekasno. 

Molim vas za pomoć i savjet. Unaprijed hvala. 

Treba napraviti mikološke i bakteriološke pretrage

Poštovana, u ovakvim situacijama fotografija bi sigurno pomogla kako bi odgovor bio što usmjereniji. Mislim da bi trebalo pogledati promijenjeno područje pod Woodovom lampom te uzeti kožnu strugotinu i mikroskopski pretražiti prisutnost ektoparazita (npr. demodikoza). Također, uputno je uzeti uzorak za mikološku i bakteriološku pretragu (prema procjeni veterinara). Ukoliko je sve negativno preporučujem uzimanje uzorka promijenjene kože za patohistologiju.

Kuji ispada dlaka i bolest je sve intenzivnija

Poštovani,
moja kuja stara sedam godina ima ozbiljne probleme. Dlaka joj stalno otpada, naročito na području vrata, trbuha, prednjih nogu, a koža izgleda izbrazdano. Bolest traje već neko vrijeme, ali je postale jače izražena. Također, jedna joj je sisa povećana. Molim vas za pomoć, a po potrebi ću doći i u ordinaciju.
Lijep pozdrav,
prof. E. K. Kresnik

Preporučujem hitan pregled

Poštovani, na žalost bez fotografije na ovakav način ne mogu Vam dati odgovor koji bih Vam pomogao. Kod Vašeg ljubimca moglo bi se raditi od ektoparazita, gljivica, hormonalnog poremećaja do reakcija preosjetljivosti. Moram Vam preporučiti pregled jer bez njega nažalost nema pomoći.

Na Vaše drugo pitanje odgovor bi bio da se vjerojatno radi o tumoru mliječne žlijezde što je vrlo često kod kuja njezine dobi. Ako nije sterilizirana uz zahvat uklanjanja tumora preporučio bih i sterilizaciju. Ako želite doći na pregled slobodno mi se javite na 098/924-0567.

Naša maltezerica ima tumor na trbuhu, je li to opasno?

Pozdrav,
zanima me koliko je opasna sterilizacija maltezerice stare šest godina i dva mjeseca koja je okotila prije godinu i dva mjeseca prvi put. Danas je veterinar napipao tumor koji nije zloćudan, na trbuhu te mi je savjetovao sterilizaciju kako tumor ne bi napredovao. Mene zanima kako će to utjecati na nju i je li to opasno?  
Unaprijed vam hvala. 

Operacija i stalne kontrole su najbolje rješenje

Poštovana,
svaka operacija je svojevrstan rizik no ako se sve pametno i racionalno izvede rizik je minimalan. Vaš veterinar s obzirom na dob sigurno će napraviti pretrage kako bi i Vi i on/ona bili upoznati s njenim trenutnim stanjem i mogućnostima operativnog zahvata. Tumor bi bilo pametno poslati na patohistološku pretragu. Također dobro je napraviti povremene kontrole (recimo svakih šest mjeseci) kako slučajno ne bi došlo do recidiva ili metastaza. S obzirom na to da je starije dobi mogla bi biti sklona gojaznosti pa bih na to trebalo obratiti pažnju u kasnijoj fazi njenog života. 

Mačke i cjepiva - zašto, koja i kad?

Zašto mačke treba cijepiti? Koja se sve cjepiva preporučuju i kada je najbolje vrijeme za prvo cijepljenje?

Mačke su sklone bolestima što u opasnost dovodi i njihove vlasnike

Vlasnici nisu obavezni cijepiti mačku protiv nijedne zarazne bolesti pa tako cijepljenje protiv bjesnoće za mačke se samo preporučuje no kao takvo nije obavezno. Mnogi ljudi smatraju kako cijepljenje nije potrebno, no mačke možda čak više nego psi dolaze u kontakt s divljim, podivljalim i bolesnim životinjama te ako nisu zaštićene u opasnosti su kao i njihovi vlasnici. Postoji više različitih cjepiva i više različitih proizvođača koje ja na ovom mjestu ne bih isticao, no može se reći kako su vlasnici u mogućnosti cijepiti svoju macu protiv ovih bolesti: panleukopenije, zaraznog rinotraheitisa, kalici virusne infekcije, virusne leukemije mačaka, klamidofiloze i bjesnoće.

Program cijepljenja počinje s osam tjedana i u prvoj godini života potrebno je neka cjepiva ponoviti kako bi se postigao zadovoljavajući titar protutijela za određene bolesti. Ponavljanje se obično radi za tri do četiri tjedna. Kontraindicirano je cijepiti bolesne i gravidne mačke, kao i one koje nisu prethodno tretirane protiv endoparazita.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin