Obavijesti

Kolumne

Komentari 95

Ne pomaže Kolinda radnicima Uljanika. Oni pomažu Kolindi

Ne pomaže Kolinda radnicima Uljanika. Oni pomažu Kolindi
1

Predsjednica je jučer primila na Pantovčaku radnike Uljanika. Ona im nije mogla pomoći u rješavanju problema, ali su oni pomogli Kolindi u dizanju rejtinga. Svi se bore za opstanak: ona na Pantovčaku, oni na životu

VIDEO

Naravno da je Kolinda Grabar Kitarović jučer na Pantovčaku primila radnike Uljanika. 

I naravno da je izrazila "puno razumijevanje za nastojanja radnika", naglasila "važnost brige za egzistenciju radnika i njihovih obitelji", pozvala na "očuvanje radnih mjesta i osiguranja plaća radnicima". 

I naravno da je ona protiv stečaja. Jer u borbi za drugi mandat to je strogo zabranjena riječ.

Radnici su, opet naravno, bili zadovoljni prijemom na Pantovčaku. "Predsjednica ne odlučuje o tome, ali može kao moralni autoritet razgovarati s premijerom i zamoliti ga da riješi agoniju što prije", izjavio je nakon sastanka predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Moralni autoritet", kako to gordo zvuči...

Važan sastanak

Uglavnom, bio je to važan sastanak: ne toliko za radnike Uljanika, koliko za predsjednicu Republike koja je upravo jučer iz rezultata istraživanja popularnosti političara Crobarometar na Novoj TV mogla vidjeti da i dalje nema većinsku potporu građana za svoj rad na Pantovčaku.

Samo 48 posto građana odobrava njezin rad, 43 posto ne odobrava, što je neusporedivo manje od njezina prethodnika Ive Josipovića u predizbornoj godini. Ona je i dalje najpopularnija među inače nepopularnim političarima, ali opet uvjerljivo slabija od Josipovića. 

Koji je čak i tako planetarno popularan uspio na koncu izgubiti izbore.

Borba za opstanak

Zbog toga je sastanak radnika Uljanika i predsjednice države bio toliko značajan. Svi se oni zapravo bore za opstanak: Kolinda na Pantovčaku, a radnici na životu. 

Predsjednica ne može pomoći radnicima, ali zato radnici mogu itekako pomoći predsjednici. Naročito kod birača kod kojih joj pada rejting, te u dijelovima Hrvatske u kojima ionako nije previše omiljena.

Kolinda je radnicima jučer mogla ponuditi utjehu, moralnu pomoć, uputiti im toplu riječ i ništa više od toga. Radnici su predsjednici mogli ponuditi fotografiranje, javne izraze zahvalnosti i poneki bod u borbi za drugi mandat.

Bila je to neobična, pomalo i jedinstvena situacija u predsjedničinu mandatu. Na njegovu početku Pantovčak su pohodili šatoraši, u znak Kolindine zahvalnosti za podršku na izborima, a sada pred kraj mandata pohode ga štrajkaši iz propalog brodogradilišta, u znak podrške za drugi mandat. 

Branitelji su dali svoje. Sad je red na radnicima.

Nema više derneka

Proteklih godina Kolinda je rejting obično pokušavala podići uz derneke sa sportašima, tenisačima, nogometašima, slavljenicima. Sada ga nastoji podići na komornim, pesimističnim i depresivnim sastancima sa štrajkašima, kao i s prosvjednicama protiv obiteljskog zlostavljanja.

Ako radnici vjeruju da se predsjednica kao "moralni autoritet" može zauzeti kod premijera za rješavanje problema, onda predsjednica definitivno misli da se egzistencijalno ugroženi radnici mogu upotrijebiti u izbornoj kampanji.

Na prvi pogled čini se da Kolinda pomaže radnicima, a zapravo je obrnuto. 

Interes predsjednice ionako je uvijek u prvom planu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Pokretanje videa...

01:33
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....