Obavijesti

Kolumne

Komentari 103

Nekorektan i nestručan. Dakle, gotovo idealan za ovakvu Vladu

Nekorektan i nestručan. Dakle, gotovo idealan za ovakvu Vladu
1

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja Matko Glunčić osramotio se skandaloznim i nestručnim obrazloženjem loše pismenosti djece. U normalnim državama to je uvjet za smjenu. Kod nas za imenovanje.

VIDEO

Politička nekorektnost, neosjetljivost i nekompetentnost.

Jesu li to u ovoj Vladi kriteriji za nečiju smjenu ili za imenovanje?

Ni u najnovijem slučaju državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Matka Glunčića još uvijek nismo pronašli definitivan odgovor na to već desetljećima staro pitanje.

U normalnim državama njegova politički nekorektna, neosjetljiva, a onda i potpuno pogrešna i nestručna izjava o "nacionalnim manjinama i djeci s posebnim potrebama koje su odgovorne za loš rezultat hrvatskih učenika na PISA testovima" ispunila bi apsolutno sve kriterije za promptnu smjenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govorio je o onome što ne zna, na pogrešan, nekorektan, neprihvatljiv način.

U Hrvatskoj, međutim, takva osoba ispunjava sve kriterije da postane - i ostane - državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministar leti prvi

Jasno, nije još kasno da ministar Pavo Barišić smijeni svog politički nekorektnog i nestručnog suradnika koji se izblamirao u javnosti, uvrijedivši pritom manjine i djecu s posebnim potrebama, iznerviravši dobar dio javnosti i osramotivši svoju Vladu. 

Ali to je od ovog ministra u ovoj Vladi teško, pa i skoro nemoguće očekivati. I to ne samo stoga što je i sam ministar ispunio preduvjete da odleti iz Vlade čak i prije svog državnog tajnika.

Nije čak dovoljno ni što se Matko Glunčić posipao pepelom zbog svoje izjave na N1 televiziji. Pod uvjetom da se tvrdnje kako je bio "krivo interpretiran", pa onda da "nije bio dovoljno jasan", a zatim i pažljivo sročena isprika "ako je netko krivo shvatio tu izjavu", uopće mogu smatrati pokajanjem.

Državni tajnik Glunčić trudio se zvučati iskreno, ali to se i očekuje od ljudi koji nastoje spasiti svoju fotelju.

Ipak, posebno zanimljivo zvučalo je njegovo obrazloženje u Dnevniku HTV-a kako on "nije političar i nije navikao na političke izjave", s obzirom da je on, kako reče, "stručnjak". 

Idealan kadar

Međutim, niti je objašnjavanje razloga loših rezultata hrvatske djece na testovima pismenosti sušta politika, niti je stručna bila njegova tvrdnja da su PISA istraživanjem bile obuhvaćene nacionalne manjine i djeca s posebnim potrebama.

Prvo ga je demantirala voditeljica tog istraživanja, a onda je državni tajnik objasnio kako je sam išao to provjeravati i otkrio da je pogriješio. Kao stručnjak, otkrio je da je nestručan za ono o čemu je govorio. A kao političar, otkrio je da je nekorektan.

Dakle, idealan kadar za HDZ-ovu i Mostovu Vladu.

I zašto bi netko uopće smatrao potrebnim, čak i svrsishodnim, spominjati potrebu smjenjivanja državnog tajnika koji je loše rezultate hrvatske djece na testovima pismenosti (krivo) svalio na nacionalne manjine i djecu s posebnim potrebama, umjesto na obrazovni sustav koji je već dobrim dijelom ovih zadnjih četvrt stoljeća u rukama ove vladajuće stranke.

U zemlji koja još uvijek nema reformu obrazovanja, koja se svađa oko toga je li zdravstveni odgoj u skladu s kršćanskim naukom, koja u školskoj satnici vjeronauk pretpostavlja informatici i smjenom je vlasti zaustavila "nepodobnu" kurikularnu reformu, drugi čovjek resornog ministarstva izliku za loše rezultate učenika svaljuje na manjine i djecu s posebnim potrebama.

I to još čini potpuno pogrešno: nestručno i politički nekorektno.

Što je opet tako tipično za ovu vladajuću garnituru. I tako tipično za ministarstvo čijeg se prvog čovjeka optužuje za plagiranje.

Iznimka ili pravilo?

Matko Glunčić trebao bi snositi odgovornost za svoje tvrdnje, podnijeti ostavku ili biti smijenjen. Samo, uvijek se može postaviti pitanje je li on bio samo iznimka ili pravilo u ovoj Vladi.

Hoće li se njegovim eventualnim, ali malo vjerojatnim, sankcioniranjem promijeniti kriteriji koji su doveli do toga da ovakva osoba - ponavljamo: politički nekorektna, neosjetljiva, neiskrena i nestručna - uopće dođe na tako visoku i utjecajnu političku poziciju?

Zašto i bi, kad ni ministar nije puno bolji.

Upravo zato, sve ovo što se državnom tajniku sada stavlja na teret doista zvuči više kao kriterij za imenovanje, nego za smjenu.

Iznenadilo bi nas da je drugačije.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang