Obavijesti

Kolumne

Komentari 94

Nema razlike između bačenog kamena, baklje, boce, kovanice

Bez razlike tko je započeo i je li prije poletjela psovka, kamen ili baklja, sve vrste huliganizma i sve napadače treba jednako osuditi i kazniti bez obzira tko su

VIDEO

Hajduk je i kroz Kantridu prošao neokrznut, Splićani nakon petog derbija ne znaju za poraz i čvrsto drže priključak vrhu ljestvice. Bit će ovo očito vrlo zanimljivo prvenstvo, iako je već nakon prve četvrtine jasno kako se 'velika četvorka' odvaja. Dinamo kao klasa za sebe očito još nije profunkcionirao, jer u neka bolja vremena 'modri' bi već imali sigurnu bodovnu zalihu. Rijeka na čvrstim financijskim temeljima, osokoljena probuđenim navijačima još uvijek nije poražena i s pravom gaji šampionske ambicije, dok po imenima objektivno slabiji Hajduk i Lokomotiva bilježe neočekivano dobre rezultate. A za razliku od Dinama i Rijeke neće morati voditi brigu o europskim utakmicama. Split bez Rebića teško može držati priključak, kao ni Istra, koja objektivno više razmišlja o opstanku, nego o vrhu ljestvice. 

Osim derbija na Kantridi, poseban osvrt zaslužuje i ono što se događalo oko derbija, prije svega mislim na sukob navijača. Bez namjere da sudim tko je započeo i je li prije poletjela psovka, kamen ili baklja, jer to nikad nećemo sa sigurnošću saznati, svaku vrstu huliganizma treba osuditi i najoštrije kazniti. Bacanje kao šaka velikih kamenja ili upaljenih baklji u masu protivničkih navijača je idiotski i opasno po život, te se ničim ne mogu opravdati. No isto tako treba sankcionirati i propuste u organizaciji, kojih je i te kako bilo. Naivno je bilo očekivati da se bez velike tampon zone i ozbiljnijeg osiguranja između najžešćih navijača jedne i druge momčadi, može osigurati miran završetak derbija, ali i razilazak aktera nakon njega. 

Procjena kako će zadržavanje Torcide i Armade u 'kavezima' biti dovoljno, bila je paušalna, a najbolje to potvrđuju i incidenti nakon utakmice. Dok je policija na oku držala najžešće ultrase, izdvojeni incidenti, u kojima je kovanicom u glavu pogođen Mario Maloča, flašom automobil čelnika Hajduka, te čašama igrači Hajduka u hotelu (!?), jasno potvrđuju kako je problem širi od pitanja 'huligana u hrvatskom nogometu'. Naravno, ne tvrdim kako su problem isključivo Riječani, jer jasno je kao dan kako bi se sličan scenarij mogao ponoviti i na derbiju u Splitu ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Očito je kako su strasti na relaciji Rijeka – Split toliko uzavrele, da se više ne mogu svesti samo pod uobičajeni nazivnik 'huligani iz redova Torcide i Armade', nego je u pitanju širi problem, kojem također treba stati na kraj prije nego eskalira. A to klubovi neće moći sami. 

Osim derbija na Kantridi, proteklo kolo obilježila su i dva sugrađanina – Leon Benko i Davor Vugrinec. Povratak 38-godišnjeg Vugrinca na terene HNL-a bio bi zasigurno najbolja priča, da se nije umješao Benko i 'vanbastenovskim' volejem na Kantridi oteo mu taj primat. I sad ćete se vi upitati kakve veze imaju Vugrinec i Benko s Hajdukom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imaju, itekako. Oni malo stariji prisjetit će se kako je u ljeto 2005. godine Davor Vugrinec poželio vratiti kući iz Catanije. Bio je na pragu dogovora s tadašnjim prvakom Hajdukom, no transfer nikad nije realiziran. Prema jednima, uprava nije bila za njegov dolazak, prema drugima usprotivio se tadašnji trener Ćiro Blažević, a sve je završilo izjavom trenera svih trenera: 'Sine, što će mi taj starac pred mirovinu, možemo i bez njega biti prvaci'. Sve ostalo je povijest. Vugrinec je otišao u Rijeku, potom i u Dinamo, Zagreb, Varaždin i Slaven, postao je najbolji strijelac u povijesti HNL-a, a svako malo bi golom u mrežu Hajduka podsjetio na propust iz ljeta 2005. 

I Leon Benko bio je na korak do Hajduka, u ljeto 2008., nakon neuspjele epizode u Nurnbergu s kojim je raskinuo ugovor, Benko se pojavio na Poljudu i pokušao nametnuti tadašnjem treneru Goranu Vučeviću, zajedno s Mariom Brkljačom, te anonimnim Afrikancima, Senegalcu Khadimom Thiamom, te Tunižaninom Fatehom Gharbijem. I opet se ponovila slična priča kao i s Vugrincem. Prema jednima je Benko bio preskup, prema drugima nije zadovoljio Vučevića, bilo kako bilo, nakon epizoda u Belgiji, potom i u Saudijskoj Arabiji, Benko je stigao u Rijeku i postao prvi topnik HNL-a. I zabio prekrasan gol Hajduku u derbiju. Neka svatko za sebe izvuče zaključak jesu li to bili Hajdukovi promašaji, no po meni činjenice govore same za sebe.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang