Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Non-stop tretiramo pse, ali se i dalje ne možemo riješiti buha

Non-stop tretiramo pse, ali se i dalje ne možemo riješiti buha
1

Kako obuzdati štene labradora da ne skače po drugima, što je značio napadaj u pekinezera i treba li operirati izraslinu na oku saznajte u novoj ZOOrdinaciji

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kako obuzdati mladog labradora?

Poštovani,

Imam mješanca labradora starog 4,5 mjeseca. Problem je što uopće ne sluša kada ga šetamo vani i stalno skače na druge ljude. Čim ga se pozove i povisi glas, smiri se na neko vrijeme i onda ponovo po starom. U stanu se relativno dobro ponaša. Nije kastriran za sada jer nema još pet mjeseci. Navikao je biti sam u stanu, ali uvijek napravi nered ako ga se ostavi samog dulje od dva do tri sata. Nije uvijek tako, ali uglavnom je. Zna da ne smije to raditi, ali svejedno napravi. Kada uđemo u stan, on odmah pobjegne u drugu prostoriju jer zna što je napravio. Na koji način ga se može primiriti da bude poslušniji osim kastracije?
Hvala

Imate psa koji se ponaša u skladu svojoj dobi

Poštovani,

Mislim da mu samo trebate dati još malo vremena, još je štene, mijenja zubiće i koncentracija mu je slaba. Ukratko, imate psa koji se ponaša u skladu svojoj dobi. Svakako ga i dalje ispravljajte i učite "kulturnom ponašanju". Što se tiče stana, pokušajte mu kupiti neku igračku, grickalicu s kojom će se zabavljati dok Vas nema. Imate psa koji spada u veće pasmine što znači da spolnu zrelost dostižu nešto kasnije (7- 8 mjeseci starosti), stoga bih prije kastracije preporučio školu za pse.

Nikako se ne možemo riješiti buha

Poštovani, 

imam dva psa maltezera i mješanca i od ljeta imamo problema s buhama. Svaki mjesec stavljam ampule i imaju ogrlice protiv buha. Probala sam od skupljih do jeftinijih, prostor tretiram Biokillom, neopetroidom alfa, neopitroid prahom i par puta tjedno stavljam im na mjesto di spavaju.

Često usisavam kuću s usisavačem na paru i neopitroidom alfa. Sve sam probala ali i dalje imaju buhe. Kupam ih sa šamponom protiv buha i krpelja jednom mjesečno. Strah me već da im se nešto ne dogodi s kožom od tih silnih preparata. Ima li još nešto što će mi pomoći?

Pokušajte ovim redoslijedom

Poštovani,

Nažalost ili niste uspjeli "otkriti" leglo buha koje vam se negdje zavuklo ili negdje griješite u postupku.

Ukoliko Vam ljubimci imaju buhe savjetujem da ih istovremeno tretirate Fypryst ili Frontline sprejem (ogrlice i ampulice samo sprječavaju ponovnu infestaciju). Prilikom korištenja spreja i ampulica životinju ne smijete kupati 3 do 5 dana prije i poslije stavljanja preparata jer neće biti dovoljno učinkovit. Postupak morate ponoviti za četiri tjedna.

Što se tiče prostora savjetujem Vam da radije koristite Biokill jer nije štetan za ljude i životinje. Prostor dobro pošpricajte, osobito tepihe, sve što možete radije bacite (tipa njihove krevetiće i sl.). Postupak također ponovite za četiri tjedna, s time da u tih mjesec dana samo čistite običnim usisavačem jer u suprotnom ćete isprati i djelatno sredstvo Biokilla.

Oba postupka valja ponoviti najmanje dva do tri puta. Ukoliko Vam ne uspije preostaje Vam da nazovete DDD službu (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija).

Liječenje nije djelovalo, postoji li neki drugi način?

Poštovani,
Imam psa kojemu se dlaka potpuno prorijedila i na pojedinim dijelovima potpuno otpala (i uopće ne raste) kao što su područje vrata, butine i dijelovi na repu. Odvela sam ga na veterinarski fakultet i na osnovu napravljenih analiza krvi rekli su mi da je oslabljena funkcija štitne žlijezde i da počnemo koristiti terapiju pola tablete Letrox (50 mg) i jedna tableta cinka. Međutim, terapiju smo koristili četiri mjeseca svaki dan i pomak je bio minimalan, gotovo neprimjetan. 

Zanima me postoji li neka druga zamjenska terapija za ovo da ponovno pokušamo. 
Unaprijed zahvalna Nataša. 

Izbor lijeka je dobar, ali morate redovito ići na krvne pretrage

Poštovana,

Hipotireoza u pasa najčešće je posljedica autoimune limfocitne upale štitnjače, što znači da tkivo štitnjače propada i dolazi do smanjenja izlučivanja hormona štitnjače (T3 i T4) koji imaju veliku ulogu u regulaciji gotovo svih procesa u organizmu. Stoga će Vaš pas doživotno morati primati taj lijek (izbor lijeka je dobar).

Što se tiče povlačenja simptoma, onih nama vidljivima poput smanjenja težine, rasta dlake i neuropatije, vidljive su tek nakon tri do četiri mjeseca terapije.

Ono što je Vama sada bitno je da u dogovoru s veterinarom redovito idete na krvne pretrage kako bi se uspostavilo je li mu doza lijeka dovoljna. Kad se uspostavi dobra kontrola bolesti i osigura djelotvorna doza lijeka u organizmu tada su dostatne dvije kontrole godišnje.

Ima izraslinu na oku od malena. Treba li je operirati?

Pozdrav, evo imam pitanje jedno o svojem psu. Naime, na desnom oku od malena kako se rodila, ima neku izraslinu, izgleda kao ječmenac, ali nisam siguran što je. Lijevo oko joj je više otvoreno, kako treba biti, ali desno je dosta manje i zatvoreno. Neki su nam rekli da je damo operirati, ali ja nisam htio zbog mogućnosti da se poslije operacije ne bi probudila. Stara je godinu i pol, imate ovdje i sliku, pa bih vas molio za savjet što mi je činiti?

Preporučio bih operaciju

Poštovani,

Po fotografiji izgleda kao prolapsus glandule nicticans (šteta što nije malo bolja fotografija samog oka). U tom slučaju medikamentozna terapija (kapi, masti) neće pomoći. Preporučio bih operativni zahvat tzv. pocketing po Morganu. Što se tiče Vašeg straha od anestezije morate znati da mali rizik postoji. Međutim, takve situacije se događaju izuzetno rijetko (i nitko ih ne voli tako da se uvijek poduzima sve kako bi zahvat prošao što sigurnije) tako da je to zapravo prihvatljiv rizik u koliko želite pomoći svom ljubimcu.

Izvadila sam krpelja iz mačka. Je li još uvijek u opasnosti?

Htjela bih vas pitati za savjet. Moj mačak ima krpelj i ja sam ga izvadila. Postoji li opasnost za njega i trebam li ga voditi veterinaru? Star je godinu dana. 

Tek ako se počne ponašati drugačije, odvedite ga veterinaru

Poštovana,

Nema razloga za paniku, vjerojatno se neće dogoditi ništa. Nema ga potrebe voditi veterinaru iz preventivnih razloga. Ako primijetite da je malaksao, ima povišenu tjelesnu temperaturu ili prestane jesti potražite pomoć veterinara. U suprotnom sve kao i do sada.

Pekinezer se tresao i digao trup kao mačka. Što to znači?

Poštovani,

imam križanca pekinezera starog godinu dana. Jučer se iznenada počeo tresti i digao trup baš poput uplašene mačke. Zatim je počeo sliniti i teško je disao. Bio je dezorijentiran i nije me slušao. Nakon otprilike minute se smirio. Uzeo je malo vode ali nakon napadaja bio je jako miran, nije htio jesti ni igrati se. Je li to opasno ? Hvala unaprijed.


Poštovana,

Teško je reći na osnovu ovog opisa što se točno dogodilo Vašem psu. U ovu anamnezu mogao bi se uklopiti npr. blaži epileptiformni napad. U svakom slučaju za sada ne treba ništa poduzimati jer se možda radilo o izoliranom slučaju koji se možda neće više ponoviti. 

Prvi napad idiopatske epilepsije obično se manifestira između 6 mjeseci i 3 godine starosti, no može i kasnije. Napadi u pasa i mačaka s idiopatskom epilepsijom obično su generalizirani toničko-klonički grčevi koji traju 1-2 minute. Vremenski intervali pojavljivanja su obično pravilni, a sa starenjem životinje napadi mogu postanu učestaliji i jačina napada može se pojačati. Ako se i ponovi svakako bi bilo korisno snimiti ga te pokazati veterinaru radi procjene. Ponašanje koje opisujete nakon napada tipično je za životinje koje su imale epi napad.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin