Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Novi pas u kući: Što učiniti, od hrane, cijepljenja pa do krpelja

Veterinar Goran Azenić ovaj utorak odgovara čitateljici kako paziti i čuvati prvog ljubimca. Potražite i odgovore o kraćenju noktiju baseta i ponašanju mački

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Novi pas i puno pitanja 

Lijepo Vas pozdravljam!
Imam kujicu mini maltezera staru 3,5 mjeseca i hrpu pitanja za Vas. Ona je moj prvi ljubimac tako sam skroz neiskusna na tom području i molim Vas za pomoć. 

Počet ću s onim što me u zadnje vrijeme najviše zabrinjava, a to su mrlje koje su se pojavile na njezinom trbuhu. Ima ih već neko kraće vrijeme i ne znam trebam li se zabrinuti zbog njih i voditi je veterinaru. Također otkako sam je tretirala s Fyprystom zbog buha (u nekoliko navrata, a nije pomoglo) primijetila sam da su joj se duž tjemena po kralježnici pojavile sivkasto-smeđe pjege/točkice, pa me zanima ima li to ikakve veze s tretmanom koji sam obavljala? I imamo još točkica koje me plaše. Oko repa i guze također su se pojavile nekakve smeđe točke koje su malo veće. Zapravo ne znam što me od toga troje više zabrinjava.

Koja je Vaša preporuka protiv buha i krpelja, s obzirom na to da se buha još nismo riješile, a krpelji me užasavaju?

Dalje, zanima me kada je trebam cijepiti protiv bjesnoće?

U zadnje vrijeme, još jedna od stvari koja me brine, počela je užasno jako gristi. Pogotovo nakon što je poslije šetnje pustim još da se istrči po dvorištu, nakon toga kad je uvedem u kuću postane jako agresivna i nenormalno grize. Mogu li tome ikako stati na kraj? I čula sam da joj neki zubi trebaju otpasti, pa me zanima u kojem periodu bi se to trebalo dogoditi?

Također, zanima me da li je u redu sve s njezinim obavljanjem velike nužde. Naime, rijetko kad funkcionira po principu da to obavlja 10-15 min nakon obroka. Uglavnom je to 3-5 h poslije obroka unatoč tome što često šetam s njom i igramo se vani. Opet s druge strane mir nalazim u tome što to obavlja 3-5 puta na dan, a možda sam s tim mišljenjem u krivu?

I moje zadnje pitanje odnosi se na hranu. Trenutno je hranim s Royal Caninom ali teško mi je što stalno jede jedno te isto. Ponekad joj skuham komad piletine i rižu, ali opet htjela bih joj još proširiti jelovnik, pa Vas molim da me posavjetujete što bi joj još od naše hrane mogla ponuditi.

Puno Vam hvala na strpljenju i pomoći

S vašim psom je sve u redu

Poštovana,

Pogledao sam fotografiju trbuščića Vaše maltezerice i mogu reći da izgleda sve u redu. Tamnije mrlje su pigmentacija i ne trebaju Vas zabrinjavati. Tamne točkice koje možda pronalazite su vjerojatno izmet od buhe. Buhe i krpelje možete tretirati kako ste i započeli no za buhe je važno da se istovremeno tretira i prostor u kojem životinja živi jer će u protivnom rezultat izostati. Važno je istaknuti da nema idealnog sredstva protiv buha i krpelja. No sredstva kao što su Frontline, Fypryst, Advantix, Certifect su vrlo učinkoviti. Tu su i ogrlice Kiltix i Scalibor koje su također vrlo kvalitetne i učinkovite.

Cijepljenje protiv bjesnoće trebali ste već obaviti jer pas treba biti cijepljen do trećeg mjeseca života.

Mliječne zube će zamijeniti u periodu od trećeg od desetog mjeseca života.

Kod obavljanja velike nužde bitno je da je stolica uredna, formirana i da nema primjesa krvi ili sluzi.

Što se tiče hrane Royal canine ona je vrlo kvalitetna i dobro izbalansirana i stvarno se može preporučiti. Od domaće hrane možete dati kuhana mesa peradi i ribe, svježi kravlji sir, rižu, palentu, a od voća npr. jabuku.

Što znači iznenadno kihanje?

Poštovani,

Imam kujicu staru šest godina. U posljednje vrijeme je počela kihati i kašljati. Možete li mi otprilike reci o čemu bi se moglo raditi.

Unaprijed zahvaljujem,
Mirela

Teško je uspostaviti dijagnozu bez pregleda 

Poštovana,

Na žalost samo na osnovu kihanja i kašljanja i bez pregleda izuzetno je teško reći što bi moglo biti. Može se raditi o jako puno stvari pa bi bilo neozbiljno s moje strane da Vas savjetujem na ovakav način. U Vašem slučaju svakako preporučujem pregled kod veterinara.

Čudno ponašanje nakon okota mačića

Poštovani,

Mačka, stara jednu godinu, omacila je tri mačeta, zdrava i dobro napreduju. Međutim. cijeli jedan mjesec, dok se nije omacila imala je proljev, ali stalno je imala dobar apetit. Jela je slatko i nije imala temperaturu. Cijepljena je kao mače od pet mjeseci i očišćena od parazita. Odveli smo je kod veterinara čim je proljev počeo. Dobila je infuziju I antibiotike tri dana. 

Sad je stanje dosta bolje, međutim kad je pustimo vani, zbog mačića je zatvorena u šupi. Kad se prošeta i jede onda mjauče, valja se po travi, trči oko kuće i grebe prvim nogama.

Trebamo li ponovo kod veterinara?

Pozdrav,
Stanka

Ponašanje je normalno za mačku

Poštovana,

Vaša se mačka ponaša normalno i nema razloga za zabrinutost.

Koja je najbolja zaštita od krpelja za shitzu pasminu? 

Poštovani,

Možete li mi reći koja je najbolja zaštita, po vama, za pasminu shitzu staru 9 mjeseci od potencijalnih uboda krpelja ?

Zahvaljujem unaprijed!
Josip 

Popis dobrih proizvoda

Poštovani,

Potpune zaštite protiv krpelja nažalost nema. Kao što sam napomenimo i u prvom odgovoru - ampulice Frontline, Fypryst, Advantix, Certifect su vrlo dobre ampulice i svakako ih preporučujem.

Također ogrlice Kiltix i Scalibor. Ako često idete u prirodu preporučio bih npr. kombinaciju Kiltix ogrlice i ampulice Frontline ili Fypryst. Također nije loše gustim češljem nakon boravka u prirodi počešljati svoga ljubimca te ga ujedno i pregledati.  

Kada treba rezati nokte engleskom basetu?

Poštovani,

Imamo engleskog baseta za kojeg nam netko govori da treba rezati nokte, a netko ne pa bih Vas molila za Vaše mišljenje.

 Srdačan pozdrav!

Kada nokat krivi prst treba ga potkratiti

Poštovani,

Nokte treba rezati kada su predugi. Ako nokat dodiruje podlogu i još uz to krivi prst nokat treba prikratiti. Također nokte od palca treba redovito kontrolirati jer oni se ne mogu istrošiti pa ih treba prikratiti. Ako to niste do sada radili bilo bi dobro da Vam to pokaže netko tko to zna raditi npr. veterinar ili groomer.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin