Obavijesti

Kolumne

Komentari 90

'Novu Daliju' svi trebaju mrziti. Najgore bi bilo da ju HDZ voli

'Novu Daliju' svi trebaju mrziti. Najgore bi bilo da ju HDZ voli
1

Dalija Orešković odustala je od propale kandidature za predsjednicu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. A ovaj rat s oporbom oko izbora njezina nasljednika ruši autoritet institucije i pogoduje HDZ-u.

VIDEO

Samo su teški naivci mogli očekivati da će HDZ zadržati Daliju Orešković na čelu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. 

U sveopćoj čistki institucija i pravobranitelja vladajuća stranka sigurno neće poštedjeti osobu čije su odluke nekada slavili u oporbi, a sada ih proklinju na vlasti.

Isto tako, samo oni lakovjerni mogu vjerovati da oporba danas iskreno plače za Dalijom Orešković. SDP je u eri Zorana Milanovića dovoljno radio na derogiranju te institucije, omalovažavanju njezinih odluka i promoviranju sukoba interesa: od slučaja Tihomira Jakovine i Ante Kotromanovića do Siniše Varge i Vedrana Mornara.

Sukob interesa nipošto nije bio nepoznanica u Milanovićevoj vladi.

Pa ipak, sada kad je Dalija Orešković odustala od nove kandidature za šeficu povjerenstva za sukob interesa, a poučeni iskustvom iz njezina mandata preostaje nam zaključiti samo jedno: važnije je da njezinu nasljednicu (ili nasljednika) svi politički akteri zajednički mrze, nego da je vladajući HDZ s partnerima voli.

Svatko je na političkoj sceni vodio svoj rat sa "crnom Dalijom". Presudno je da se to nastavi i u mandatu njezina nasljednika. (Ako ga ikada bude.)

Kuga gora od herpesa

"Nisu te vaše odluke neka bolest od koje se umire, ali ste kao herpes", prepričala je jučer na N1 Dalija Orešković neformalan razgovor s jednim neimenovanim političarem.

I ako je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa doista za političare bio "herpes", dakle konstantna neugodnost koje se teško otarasiti, onda je sukob interesa hrvatskih političara, a s njim povezana i politička korupcija, za Hrvatsku bila prava kuga.

Boleština koja proždire čitavo društvo.

Optimistički je nastupio Goran Beus Richembergh iz GLAS-a kad je u raspravi o reizboru Dalije Orešković ili izboru Nataše Novaković za njezinu nasljednicu naglasio kako je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa "iznimno važno za demokratski karakter društva i za demokratski nadzor državnih dužnosnika".

Bandić i Kolinda

Naizgled, društvo je trebalo profitirati od rada tog povjerenstva, makar kroz podizanje svijesti i kontrolu političara. I političari su, navodno, trebali nešto naučiti i pripaziti za svoje ponašanje.

Ali onda su građani svejedno glasali za Milana Bandića, gradonačelnika koji je pod optužnicama, ali i na višestrukom udaru Dalijina povjerenstva. Sve više građana odobrava rad Kolinde Grabar Kitarović koja uporno izbjegava dostaviti informacije povjerenstvu. A Hrvatska je zasjela na četvrto mjestu ljestvice zemalja s najvećom percepcijom korupcije, debelo iznad prosjeka EU.

I što je Dalija Oreškovića bila uspješnija u svom radu, bila je veća šansa da će je HDZ s partnerima (i odobravanjem predsjednice Republike) smijeniti. 

A javnost još uvijek nije dobila odgovor na pitanja povjerenstva koja je Dalija i jučer spomenula: zašto je Kolinda smijenila šefa tajne službe Dragana Lozančića ili što je bilo s Kolindinim rođendanom i Zdravkom Mamićem? Hoće li njezina nasljednica (ili nasljednik) ponovno postavljati takva pitanja?

Nevoljkost izbija iz svake pore

Pomalo je apsurdno da vladajuća većina u parlamentu bira povjerenstvo koje će kontrolirati upravo tu većinu, zajedno s kompletnim političkim establišmentom. 

Imenovanje Dalijina povjerenstva dugo se čekalo i Hrvatska je zbog toga bila pod ogromnim pritiskom Europske komisije, čak je i zakon donijela u sklopu pregovora o ulasku u EU. Nevoljkost je izbijala iz svake pore hrvatske politike.

Nakon turbulentnih pet godina mandata Dalija Orešković nije samo postavila standard djelovanja Povjerenstva, nego je dovoljno isprepadala političku elitu koja će u ubuduće dobro paziti kako će to tijelo funkcionirati. Što je očito lakše nego da politička elita pazi kako će se ponašati.

"Dobit ćemo povjerenstvo za skrivanje sukoba interesa", upozorio je ovih dana SDP-ova Peđa Grbin čija se stranka svojedobno nije pretrgla oko izbjegavanja sukoba interesa, ni oko jačanja autoriteta Povjerenstva, niti oko reizbora Dalije Orešković skupivši joj samo 46 glasova u Saboru.

Ruši autoritet

I još gore, u političkom prepucavanju s HDZ-om oporba je stvorila klimu u kojoj se Povjerenstvo previše poistovjećuje sa svojom bivšom predsjednicom i tako unaprijed ruši autoritet njezinoj nasljednici ili nasljedniku.

Dalija Orešković teškom se mukom izborila za svoj kredibilitet i utjecaj svog povjerenstva. Osobi koja dolazi nakon nje - i nakon svega ovoga - to bi mogao biti nemoguć zadatak. Tim više što će HDZ dobro paziti koga će birati. Sa šalabahterom ili bez njega.

"Bilo bi moralno da ministar Jakovina sam ponudi ostavku. Ako to ne napravi, premijer bi ga trebao smijeniti", poručivao je Gordan Jandroković kao saborski zastupnik HDZ-a nakon što je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa globilo SDP-ova ministra zbog propale firme i duga Hrvatskim vodama.

Ovih dana Jandroković se nije zalagao za to da njegov premijer izbaci iz Vlade Martinu Dalić koju je Povjerenstvo također globilo neprijavljena bonusa njezina supruga u Ini.

Takva dvostruka mjerila bila su prisutna u svih pet godina rada Dalije Orešković. Ali su makar bila prisutna. Javnost ih je imala prilike zabilježiti, iako nikakvih posljedica praktički nije bilo.

Pitanje je hoćemo li svjedočiti tom luksuzu kad jednog lijepog dana HDZ ipak izabere svog predsjednika Povjerenstva. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu