Obavijesti

Kolumne

Od štapa do blata: Da, ovo su najbolje igračke svih vremena

Od štapa do blata: Da, ovo su najbolje igračke svih vremena
1

Igračke za djecu postale su vrlo sofisticirane. Da ne spominjem jedan često zanemaren faktor, njihovu cijenu, koja je uglavnom viša od onoga što smo spremni izdvojiti ili što si možemo priuštiti.

VIDEO

Igračke imaju mnogo mogućnosti i postoji gotovo neograničen izbor pa se često pitamo koje su to igračke koje će moje dijete zapravo obožavati? Kako kupiti nešto s čime će se dijete rado igrati i što neće nakon dva tjedna završiti u onom dalekom kutu sobe u kojem stoje neželjene igračke?

Kako bi vam pomogli skratiti muke u ovo predblagdansko vrijeme, kada se pitate što kupiti svom djetetu na poklon, donosimo vam pregled 5 najboljih igrački svih vremena. Ove igračke su omiljene svakom djetetu, a uz to su prikladne za svaki budžet i garantiraju vam sate i sate zabave, bilo u igri na otvorenom ili u kući.

Štap

Nešto s čime se je igrao vaš djed, otac, a vjerojatno i vi sami. Običan drveni štap. Mogućnosti igranja sa štapom su neograničene, od kopanja rupa, mačevanja, pretvaranja da ste stari ili čega god se razigrana dječja mašta dosjeti.

Štapovi dolaze u raznim oblicima i veličinama, a vrlo su dostupni i jeftini pa tako za vrlo mali budžet možete nabaviti cijelu kolekciju. Možda bi trebali izbjegavati one vrlo malene štapove jer se lako lome i gotovo ih je nemoguće popraviti što izaziva burne reakcije djece.

Uz malo mašte možete ih vrlo lako unaprijediti, brušenjem i poliranjem ili bojanjem. Većina djece uglavnom ima više modela, no unatoč tome uvijek su spremni “kupiti” još jedan primjerak kada na njega naiđete za vrijeme šetnje šumom ili parkom.

Kada vam više nisu potrebni možete ih bez brige odložiti u prirodi jer su potpuno bio-razgradivi i sasvim bezopasni za okoliš.

Štapovi mogu biti korišteni kao mač pa ako ne podržavate nasilne igračke, možda bi trebali izbjegavati veće modele štapova.

Volimo kod štapova: Ovo je jedina igračka koja doslovno “raste na stablu”.

Ne sviđa nam se: Štapovi mogu biti opasni pa budite oprezni.

Kartonska kutija

Visoko na listi najboljih igrački svih vremena nalazi se obična kartonska kutija. Upravo onakva s kakvom ste se obožavali igrati u djetinjstvu. Upravo onakva kakva se raskomadana trenutno nalazi negdje u vašem dnevnom boravku.

Kutije također dolaze u mnogo oblika i veličina, a posebno su cijenjeni veći modeli koji mogu poslužiti kao kućice za djecu. S obzirom na njihov oblik možete ih koristiti kao namještaj za igranje, kostim za robote, bubnjeve i slično. Manje kutije mogu poslužiti i kao posebna skrovišta za blago ili vrijedan plastični nakit. Ako imate štap veća kutija može poslužiti kao brod dok štap vrlo lako postane veslo. Poznati su slučajevi u kojima su kutije korištene kao vremenski stroj ili posebna vrsta vozila.

Kutije su možda najskuplje igračke na listi, a dostupne su na mnogo načina. iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da gotovo uvijek dobijem kutiju kada kupim nešto na internetu, i čak ju ne moram posebno platiti. To je pogotovo dobro za manje ili srednje kutije. Ako pak želite nabaviti veće modele kutija pogledajte iza trgovina ili posjetite trgovinu bijelom tehnikom. Doduše, oni će vam vjerojatno uz veliku kutiju pokušati prodati hladnjak što može biti skupa investicija.

Ako nemate običnu kartonsku kutiju možete se poslužiti i raznim kutijama iz domaćinstva, poput košare za rublje ili plastične kutije za igračke, no one nisu toliko fleksibilne.

Volimo kod kutija: Raznolikost i neograničene mogućnosti igranja, lako ih je nabaviti.

Ne sviđa nam se: Što napraviti sa onom kutijom koja se već mjesecima povlači po dnevnom boravku?

Špaga

Sva djeca obožavaju ovu igračku no kada je ne mogu pronaći često će se zadovoljiti i sa raznim šalovima, dekicama i slično. Ipak poznata je činjenica da oni zapravo žele običnu špagu. Svakako budite oprezni jer špaga nije primjerena za mlađu djecu zbog opasnosti od gušenja – pa pripazite da ju dijete ne stavlja oko vrata. Ipak, kada se koristi na odgovarajući način špaga je vrlo zabavna igračka koju djeca jednostavno obožavaju.

Primjena špage je vrlo raznolika. Može se koristiti kao povodac za plišane kućne ljubimce, za objesiti stvari na vrata ili za zavezati mlađu braću i sestre za stolicu. Ako imate štap, špaga može poslužiti za napraviti štap za pecanje. Također, od dvije limenke i špage možete napraviti telefon.

Elastične špage često su se koristile za popularne igre poput gumi-gumi, a špaga je također i vrlo važan dio nekih drugih igrački poput zmaja ili yo-yo. Ako ste spremni za veću investiciju u ovu igračku svakako nabavite deblju špagu, popularno zvanu konop. Njega možete koristiti za penjanje na stablo, kao ljuljačku ili za preskakivanje.

Špagu možete kupiti u svim boljim trgovinama, iako vam je zapravo potrebna manja količina špage za garantiranu zabavu. Zapravo kad razmislim ni sam ne znam otkud im toliko različitih modela jer se ne sjećam da sam im to kupio, pa pretpostavljam da je špagu vrlo lako nabaviti.

Volimo kod špage: Špaga uistinu povezuje stvari.

Ne sviđa nam se: Špaga može biti opasna za manju djecu pa budite oprezni.

Kartonska tuba

Obična kartonska tuba poput onih koje dolaze u paketu s WC papirom ili kuhinjskim ručnicima, ultimativna je igračka za djecu. Najgore od svega je što moraju čekati da se potroši sav WC papir kako bi mogli dobiti svoju igračku, no pozitivno je što ih je vrlo lako nabaviti i vrlo su jeftine. Sad mi je jasno zašto se tako brzo potroši sav WC papir.

Tube obično dolaze u malim i malo većim veličinama u sklopu paketa s WC papirom ili kuhinjskim ručnicima. Rijetko se može nabaviti i malo veći primjerak kartonske tube koji dolazi s papirom za umatanje poklona, što izaziva opće oduševljenje. Posebno velike primjerke moguće je naći u prodavaonicama tepiha ili kao otpadni papir nekih trgovina, što je nevjerojatan zgoditak ukoliko se dogodi. Još pamtim kad smo jednom kao djeca pronašli veliku kartonsku tubu iza trgovačkog centra – zabavi nikad kraja.

Tube se uglavnom koriste kao dalekozor ili teleskop, ovisno o svom obliku i veličini. Uske i dugačke tube od papira za umatanje mogu se koristiti i kao mačevi. Ovo je posebno privlačno jer je s njima teško napraviti štetu kakvu vrlo lako može izazvati štap. Ako ste kreativni od dvije kratke tube, zalijepljene jednu kraj druge, vrlo lako možete napraviti dalekozor.

Postoje čak i natjecanja u mačevanju sa kartonskim tubama, no to ćemo ostaviti za neku drugu priliku.

Volimo kod kartonske tube: Jeftine i lake za nabaviti uz WC papir, kuhinjske ručnike ili papir za umatanje.

Ne sviđa nam se: Nisu izdržive pa vrlo brzo završe u smeću.

Blato

Kad sam bio dijete i ja sam se često volio igrati u blatu. Sada kad sam odrastao i trebao bi biti ozbiljan, ovo mi više nije toliko zabavno. Ali zato moja djeca jednostavno obožavaju blato, prašinu i lokvice, baš kao i Peppa Prase.

Ovo je igračka koja je oduvijek postojala i teško da ćemo je se ikada riješiti. Blato i blatne lokvice će zauvijek biti glavna briga roditeljima čistuncima, no možda je vrijeme da ovo prihvatimo kao normalnu igračku?

Jeste li znali da je igra u blatu zapravo dobra za vašu djecu? Iako vrlo često moramo prati kompletnu garderobu, blato je vrlo korisno za djecu iz nekoliko razloga. Dokazano je kako djeca koja se igraju u blatu imaju bolji imunitet od one koja se nikada nisu igrala u blatu. No, kad bolje razmislim, ne znam niti jedno dijete koje se nikada nije igralo u blatu, da li takva djeca postoje?

Blato se može koristiti na mnogo načina. Mogu se kopati rupe u blatu, raditi kule ili pite, a blato je vrlo dobra podloga i za igru autićima ili za jednostavno skakanje i valjanje. Ako imate štap, on je odličan za kopanje rupa u blatu. I zapamtite, ako blato nije dovoljno blatno, uvijek možete dodati malo vode.

Imajte na umu da je blato igračka kojoj nije mjesto u kući, koliko god vaša djeca inzistirala na tome da unesu svoju zadnju blatnu kreaciju u dnevni boravak. Dok znate gdje je mjesto za igru u blatu, skakanje u blatnim lokvicama ili trčanje po prašini, nemate razloga za brigu. I ne zaboravite, kada skačete po blatnim lokvicama morate imati svoje čizme!

Volimo kod blata: Jeftino i svuda ga ima.

Ne sviđa nam se: Prljavo je.


Koju god igračku izabrali za svoje dijete budite svjesni da birate između 5 najboljih igrački svih vremena. Ovo je ultimativni popis igrački koje će vaša djeca obožavati. Ako želite još nešto dodati na listu svakako preporučujemo trčanje po kiši ili dobre stare kućice na drvetu koje možete i sami napraviti za djecu ako imate dvorište.

Unatoč mnogim naporima da djeci priuštimo samo najbolje, najskuplje i najnovije igračke oni ipak završe igrajući se s omotom od tih istih skupih igrački. Možda je vrijeme da razmislimo što naša djeca žele prije nego što potrošimo cijelo bogatstvo na novu kolekciju igrački koje će vrlo brzo završiti u zabačenom kutku dnevnog boravka, gdje će napuštene čekati bolje dane, dok naša djeca u oklopu od kartonske kutije i naoružani štapom kopaju rupe u blatu.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima: 


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode