Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Jasmina Sarić Čedić Četvrtak, 07.03.2019. u 13:45

Odgajajte sinove. Neka poštuju baš svaku ženu u svom životu

Snagu jedne žene ništa ne može poljuljati. Borite se protiv predrasuda, ne dajte da nas truju porukama o većim ili manjim vrijednostima ljudskog bića na osnovi spola

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
109 komentara

Biti žena u Hrvatskoj, za to je često potrebno neko posebno umijeće, snaga i mnogo hrabrosti. Zbilja vam treba otvoreno suprotstavljanje porukama poput onih da “žena mora biti ponizna i poslušna jer je drugotna”, pa do situacija u kojima se ženama doslovce javno prebire po maternici, jajnicima i intimnom životu.

Žene će često doživjeti da ih se na razgovoru za posao pita kad i koliko misle rađati, iako se takav diskriminatorni pristup protivi svim zakonima i ljudskim pravima. Doživjet će i da se za poslovne uspjehe i vodeće pozicije, unatoč maksimalnim kompetencijama, moraju pomučiti daleko više nego muškarci, a na svom putu uspjeha često će slušati seksističke uvrede i omalovažavanje. Ponekad pomislimo da se nakon zgražanja nad onom poznatom i nadasve osuđujućom saborskom izjavom, da “žena nije za mudraca nego za madraca”, nismo pomaknuli ni milimetra. Poruke nad kojima se zgrozimo doći će ponekad, nažalost, upravo i od žena, poput one nedavne koja se odnosila na obiteljsko nasilje, a glasila je “tako vam je to u braku”.

ISPOVIJEST ZLOSTAVLJANE ŽENE Pretukao me, uzeo je škare i zaprijetio: 'Skalp ću ti skinuti'

A kad smo već kod obiteljskog nasilja, upravo je to područje u kojem žene najviše trpe i osjete sve nedostatke ovog društva i sistema, koji je isključivo deklarativno na njihovoj strani, a zapravo ih ignorira i ostavlja same, duboko traumatizirane i nezaštićene.

Ali žene se ne daju. Pokazale su svoju snagu u bezbroj situacija, i vjerujte, imaju je u zalihama za još sto puta toliko. Pokrenut će, ako treba, lavine da se ispravljaju društvene nepravde, odgajat će djecu i paralelno graditi karijeru, pokazati da su oduvijek bile stup našeg društva u svakom smislu. Iako statistike kažu da ih je daleko manje na vodećim poslovnim pozicijama nego muškaraca, te brojke žene polako, uporno i hrabro mijenjaju.

ISPOVIJEST ZLOSTAVLJANE ŽENE 'Prvo mi je zabio vilicu u nogu, a zatim mi zario nož u koljeno'

Pa izrazi poput “slabiji spol” trebaju zauvijek biti izbrisani iz našeg rječnika jer snagu jedne žene ništa ne može poljuljati. Žene su esencijalno satkane od kreativnosti i moći da budu čarobnjaci života, da budu uspješne na svim poljima, da opstaju u najtežim situacijama i da iz njih izlaze još snažnije. A svi oko njih trebaju ih u njihovom postojanju podržati, jer bez ženske energije čovječanstvo nikad nije moglo funkcionirati, od kada je svijeta i vijeka.

ISPOVIJEST ZLOSTAVLJANE ŽENE 'Jesu te j***li? Kad se vratim, tebe neće biti, bit ćeš mrtva...'

Odgajajte sinove da poštuju svaku ženu u svom životu, borite se protiv predrasuda, ne dajte da nas truju porukama o većim ili manjim vrijednostima ljudskog bića na osnovi spola. Žene, budite predvodnice putovanja ovog društva u neka bolja i ljepša vremena. Jer samo vi to možete. I zato, već sutra, sretan nam naš dan. Budimo svjesne svoje moći, budimo rasadnici spoznaja o ljudskim vrijednostima te glasni zagovornici jednakosti, tolerancije, znanja, zdravog razuma i svih onih kvaliteta koje ovom društvu kronično nedostaju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message